MENIU CAUTĂ

Donald Trump laudă UE deoarece s-a unit în urma Brexitului: „Va fi o afacere minunată pentru Marea Britanie și UE”

Distribuie

Donald Trump și-a schimbat atitudinea față de Brexit. Președintele american a lăudat Uniunea Europeană pentru că s-a unit după decizia Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar.

”Aş fi crezut, atunci când s-a întâmplat, că mai multe ţări au să urmeze, însă cred într-adevărt că Uniunea Europeană începe să acţioneze unită”, a declarat Trump despre decizia Marii Britanii de a părăsi UE, într-un interviu acordat Financial Times, relatează AFP.

Liderul de la Casa Albă a lăudat UE, susținând că blocul a făcut ”o treabă foarte bună în a se apropia” în urma șocului provocat de rezultatele referendumului din iunie 2016. În plus, el a apreciat Uniunea pentru că a adoptat ”alt spirit în a se menţine unită”.

Astfel, președintele republican al SUA pare să revină asupra predicție pe care a făcut-o în ianuarie, când a afirmat că ”alte țări vor părăsi” blocul comunitar în urma Brexitului, pe care l-a descris drept un ”lucru minunat”. Afirmațiile sale din ianuarie, făcute înainte să fie învestit oficial în funcție, i-au înfuriat pe liderii europeni.

UE ”nu are nevoie de sfaturi din afară”, afirma răspicat președintele francez Francois Hollande, în timp ce Angela Merkel spunea că ”noi – europenii – ne ținem destinul în propriile mâini”.

După patru luni, Donald Trump și-a schimbat atitudinea. El susține că Brexitul va fi un lucru pozitiv pentru ambele tabere aflate la masa negocierilor.

”Eu cred de fapt că va fi o afacere minunată pentru Marea Britanie şi cred că va fi foarte, foarte bună şi pentru Uniunea Europeană”, a declarat el.
Marea Britanie a declanșat săptămână trecută procesul ieșirii din UE, o mișcare care a dus la o recție mai oficială din partea Casei Albe.

”Respectăm voinţa electroratului britanic şi a Guvernului Majestăţii Sale de a face pași privind plecarea din Uniunea Europeană… Oricare ar fi viitorul relaţiei între Marea Britanie şi UE, vrem ca Regatul Unit să rămână un lider puternic în Europa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer.

Cu toate acestea, un gust amar rămâne între Washington și Bruxelles, după cum a atras atenția și președintele Comisiei Europene. Jean-Claude Juncker a glumit că va încuraja mișcări de independență în SUA, dacă Trump nu își va domoli susținerea față de Brexit.

„Președintele proaspăt ales al Statelor Unite se bucură să vadă Marea Britanie ieșind din UE. Dacă va continua așa, voi încuraja Ohio sau Texas să părăsească SUA”, a spus Jean Claude Juncker, prezent la congresul Partidului Popular European (PPE), în Malta.


SUMAR:

Citește mai multe despre Donald Trump, BREXIT și UE - Uniunea Europeană pe Libertatea.

Comentarii