Donald Trump și Hillary Clinton se înfruntă pentru fotoliul de la Casa Albă, iar sondajele indică faptul că democrata ar urma să se impună în fața republicanului, chiar dacă lupta se arată una foarte strânsă.
“Vă voi ține în suspans”, a spus el, când a fost întrebat despre acest lucru, în cadrul ultimei dezbateri prezidențiale. Presat de către moderatorul dezbaterii să ofere un răspuns, Donald Trump a refuzat din nou să afirme că va accepta rezultatul alegerilor: “Vă voi spune atunci”.
Ulterior, în cadrul unui miting, a abordat din nou acest subiect, care pune sub semnul întrebării principiul democratic al alegerilor.
”Desigur, voi accepta rezultatele electorale clare, dar îmi rezerv dreptul de a contesta sau de a lansa o acţiune legală în cazul unor rezultate discutabile”, a declarat Donald Trump. După o scurtă pauză, miliardarul a făcut noi afirmații pe acest subiect.
“Cu siguranță voi accepta rezultatul acestor alegeri prezidențiale istorice… dacă eu câștig”, a completat Trump.
Echipa sa de campanie a încercat să explice afirmațiile, însă fără prea mult succes. Afirmațiile miliardarului au rămas cu multe semne de întrebare, asemenea multor alte declarații făcute de el în cadrul campaniei electorale din SUA.
Până în prezent, toți candidații la alegerile prezidențiale din SUA au recunoscut rezultatul alegerilor, chiar și târziu, așa cum a fost în cazul scrutinului foarte strâns din 2000.
Alegerile din 2000, cursă extrem de strânsă între candidați
Alegerile prezidenţiale din anul 2000 au fost al patrulea scrutin din istoria Statelor Unite şi primul din ultimii 112 ani în care câştigătorul nu a obţinut cele mai multe voturi din partea populaţiei. Al Gore a obţinut 48,38% din sufragii, la nivel naţional, iar George W. Bush 47,87%.
Rezultatul alegerilor a fost decis în Florida, unde rezultatul a fost atât de strâns încât voturile au trebuit renumărate.
Disputa a ajuns în cele din urmă la Curtea Supremă, care, pe 12 decembrie 2000, a decis că Bush va fi preşedinte. Cinci dintre judecători au votat pentru oprirea renumărării sufragiilor şi declararea republicanului învingător, iar patru au votat împotrivă.
Ce poate Donald Trump să facă în cazul unei înfrângeri
Donald Trump nu are multe opțiuni la dispoziție în cazul în care pierde alegerile prezidențiale. În cazul în care rezultatul este prea strâns, cum a fost în 2000, el poate să ceară renumărarea voturilor. În cazul în care crede că alegerile au fost falsificate, așa cum a afirmat de numeroase ori în campania electorală, Donald Trump are posibilitatea de a intenta procese în statele în care consideră el că au avut loc fraude electorale.
În cazul în care Hillary Clinton câștigă alegerile prezidențiale cu un avans considerabil, Donald Trump poate să refuze să accepte înfrângerea. Desigur, acest lucru nu ar schimba deloc rezultatele scrutinului. Cu toate acestea, refuzul de a accepta rezultatul scrutinului ar fi considerat o lovitură pentru principiul democratic al alegerilor.
Cum reacționează Donald Trump când pierde
Miliardarul republican urăște ideea de a pierde. A declarat chiar el acest lucru. “Nu mă tem (de o înfrângere – n.r.), însă detest acest concept”, a afirmat Donald Trump, potrivit Washington Post.
De astfel, miliardarul și-a construit de-a lungul timpului o imagine de învingător, în ciuda dificultăților pe care le-a întâmpinat, și crede că “nimeni nu își amintește cine s-a clasat pe locul doi”, cum a scris chiar el pe Twitter, în 2013.
Cum funcționează sistemul de vot din SUA, pentru alegerea președintelui american
În anii 90, companiile prezidenţiabilului republican au intrat în faliment în patru rânduri, ca urma a gestionării proaste a finanţelor. Acele momente l-au afectat pe miliardar, care a mărturisit că aceste înfrângeri “i-au distrus ego-ul, mândria”, după cum a scris acesta în 1997, într-una dintre cărțile sale – Arta Revenirii.
În unele cazuri, Donald Trump susține că a fost înfrânt, doar pentru că nici măcar nu încercase să câștige. În alte cazuri, el își descrie înfrâgerile ca și cum ar fi de fapt victorii. Când nu poate să facă acest lucru, miliardarul susține că sistemul este falsificat, așa cum a făcut de mai multe ori în timpul campaniei electorale.
Desigur, acest lucru nu a fost o premieră. În liceu, când un coleg a luat o nată mai mare decât el, Donald Trump a sugerat că acesta a copiat. Decenii mai târziu, atunci când emisiunea sa – Ucenicul – nu a câștigat niciun premiu Emmy, el a sugerat că aceste trofee sunt “aranjate”.
Cum decurge ziua alegerilor. La ce oră este cunoscut numele viitorului președinte al SUA