Pentru a câștiga alegerile, Hillary Clinton sau Donald Trump trebuie să strângă 270 de electori. Acești electori sunt atribuiți de fiecare stat în funcție de câștigătorul votului popular din acel stat. Totodată, numărul electorilor diferă. Mai precis, dacă statul are o populație mai numeroasă, i se atribuie mai mulți electori.
Citește și: Cum funcționează sistemul de vot din SUA, pentru alegerea președintelui american
Potrivit Real Clear politics, pe 6 noiembrie, cu două zile înainte de deschiderea secțiilor de vot, 14 state sunt considerate state-cheie. Unele state, precum Florida, pot să facă și să desfacă victorii. Așa s-a întâmplat în 2000, când s-au confruntat George W. Bush și Al Gore, iar diferența dintre cei doi a fost doar de câteva sute de voturi. Alte state extrem de importante în cadrul acestui scrutin sunt Ohio, Pennsylvania, Carolina de Nord, Michigan, Georgia, Colorado, Arizona și Nevada.
Citește și: Hillary Clinton și Donald Trump, într-o cursă frenetică pentru a convinge alegătorii indeciși
Iată lista statelor cheie, numărul electorilor, rezultatele sondajelor la data de 6 noiembrie conform site-ului Real Clear politics și câștigătorii la alegerile precedente.
Florida are 29 de electori. În 2008 și 2012 a câștigat Barack Obama, iar în 2000 și 2004 a câștigat George W. Bush. Rezultatele sondajelor sunt strânse: Clinton—47,4 %, iar Trump 46,2 %.
Ohio are 18 electori. În 2008 și 2012 a câștigat Barack Obama, iar în 2000 și 2004 a câștigat George W. Bush. Potrivit sondajelor, Trump este creditat cu 46,3%, iar Clinton cu 43%.
Michigan are 16 electori. Stat tradițional democrat, câștigat de Obama și în 2008 și în 2012. Clinton 46%, Trump 40,3%.
Pennsylvania are 20 de electori. Este un stat democrat, unde a câștigat Obama și în 2008 și în 2012. Clinton 46,8%, Trump 43,8%.
Maine are doi electori, iar Donald Trump este creditat cu 39,5%, în timp ce Hillary Clinton este creditată cu 44%.
Carolina de Nord are 15 electori. În 2008 a câștigat Obama, în 2012 a ieșit câștigător republicanul Mitt Romney. Trump 46,8%, Clinton 46%.
Georgia – 16 electori: Stat tradițional republican, unde a câștigat John Mccain în 2009 și Romney în 2012. Trump 48,3%, Clinton 42,7%.
Colorado – 9 electori: Câștigat de democrați în 2008 și 2012 și de către republicani în 3 scrutine precedente. Clinton 42,8%, Trump 40,2%.
Nevada – 6 electori: Stat câștigat de democratul Barack Obama, în 2008 și 2012. Trump 43,5%, Clinton 42%.
Arizona – 11 electori: Tradițional republican, câștigat de republicani și în 2008, și în 2012. Trump 46,3%, Clinton 42,3%.
New Mexico – 5 electori: Câștigat de Obama în 2008 și 2012. Trump 41,5%, Clinton 45,5%.
Iowa – 6 electori: Câștigat de Obama în 2008 și 2012, și Bush în 2004. Trump 41,7%, Clinton 40,3%.
New Hampshire – 4 electori: Obama a câștigat în 2008 și 2012. Trump 43,5%, Clinton 42%.
În acest moment, Hillary Clinton se bazează cu 216 electori, iar Donald Trump pe 164, potrivit sursei citate. Astfel, statele-cheie însumează 158 de electori, pe care cei doi rivali se vor lupta să-i obțină pentru a ajunge la cei 270 de electori necesari pentru a deveni președintele SUA.
Citește și: Cum decurge ziua alegerilor. La ce oră este cunoscut numele viitorului președinte al SUA
Scenariile prin care Donald Trump poate ajunge președinte
Cursa lui Donald Trump către cei 270 de electori pare una dificilă, însă nu imposibilă, notează CNN. În ultima săptămână de campanie, republicanul a cheltuit 25 de milioane de dolari pe reclame care au fost difuzate în Colorado, Florida, Iowa, Maine, Michigan, New Mexico, Carolina de Nord, Ohio, Pennsylvania, Wisconsin, Virginia, Nevada și New Hampshire. Cu alte cuvinte, în statele cheie cu cei mai mai mulți electori. Aceste reclame arată tactica republicanilor, care consideră că Donald Trump nu mai are nevoie să convingă alegătorii din Arizona, Georgia, Utah, Texas sau alt stat considerat tradițional republican.
Trump trebuie să câștige obligatoriu în patru state: Florida, Ohio, Carolina de Nord și Iowa. Totuși, el trebuie să fie sigur că nu pierde niciun stat considerat tradițional republican în fața rivalei democrate, Hillary Clinton. În plus, el trebuie să obțină și electorul din Maine – al doilea district congresional. Toate aceste victorii i-ar aduce lui Trump 260 de electori, notează CNN.
Republicanul încearcă să obțină victoria și în state mai mari precum – Pennsylvania și Michigan (state cu alegători indeciși) sau Virginia și Wisconsin (state care înclină către Hillary Clinton). Dacă ar obține victoriile de mai sus, precum și o singură victorie într-unul dintre aceste state, Donald Trump ar obține cei 270 de electori necesari. Jurnaliștii de la CNN au realizat o listă cu scenarii în urma cărora republicanul poate să câștige fotoliul de la Casa Albă.
Scenariul extrem de optimist al republicanilor
Acest scenariu este cel mai optimist și pleacă de la premiza că Donald Trump va câștiga fiecare stat câștigat de Mitt Romney în 2012, dar și Carolina de Nord. În plus, potrivit acestui scenariu extrem de optimist, Donald Trump va putea să iasă victorios și într-unul dintre statele câștigate la scrutinul precendentde Barack Obama, președintele care a făcut campanie pentru Hillary Clinton. Este vorba despre Florida, Ohio, Iowa, Nevada sau New Hampshire. Chiar și așa, Donald Trump va trebui să câștige și Nebraska – al doilea district congresional și Maine – al doilea district congresional, pentru a obține cei doi electori.
În acest scenariu, Donald Trump ar obține cei 270 de electori, în timp ce Hillary Clinton ar obține 268 de electori.
Al doilea scenariu: Există o majoritate tăcută a clasei muncitoare
Un alt scenariu optimist pentru Donald Trump, deoarece i-ar aduce victoriile în state precum Wisconsin, Michigan și Pennsylvania, unde sondajele au arătat că Hillary Clinton are un avans.
Potrivit acestui scenariu, Trump nu mai are nevoie de victoriile din Nevada sau New Hampshire. În plus, dacă ar obține victorii în Florida și Ohio, el ar putea să piardă și Carolina de Nord.
În acest scenariu, Donald Trump ar obține 290 de electori, în timp ce Hillary Clinton doar 248.
Al treilea scenariu: Hillary Clinton pierde din voturi în fața lui Gary Johnson
Potrivit acestui scenariu, Hillary Clinton ar putea să pieardă din voturi în fața candidatului libertarienilor Gary Johnson în statele Nevada, New Hampshire și Colorado. Această alegere i-ar asigura victoria lui Donald Trump în aceste state.
În acest caz, Donald Trump ar obține 279 de electori, iar Hillary Clinton 259.
Al patrulea scenariu: Alegătorii afro-americani nu votează în număr mare
Cifrele din statele indecise pe care Hillary Clinton speră să le câștige arată că americanii de culoare nu au votat anticipat în același număr precum la alegerile precendente.
În Carolina de Nord, 23% dintre afro-americani au votat deja, în timp ce în 2012 numărul se ridica la 28%. În Georgia, în prezent 31% dintre afro-americani au votat până acum, în timp ce, în aceeași perioadă în 2012, 36% își exprimaseră deja alegerea privind viitorul președinte al SUA.
Citește și: Barack Obama încearcă să mobilizeze americanii de culoare să meargă la vot
Prezența redusă a alegătorilor afro-americani ar putea să îl ajute pe Donald Trump să câștige Carolina de Nord, Florida și Georgia. De astfel, o prezentă scăzută la vot a alegătorilor afro-americani ar putea să îi aducă victoria lui Donald Trump și în Michigan.
În acest caz, Donald Trump ar putea să obțină 275 de electori, iar Hillary Clinton 263 de electori.
Al cincilea scenariu: Populația latino nu se mobilizează
În acest caz, Donald Trump ar putea să câștige Arizona, dar și Florida, Nevada, Colorado și New Mexico. Asta în ciuda afirmațiilor controversate făcute la adresa imigranților, în special la adresa mexicanilor.
Astfel, în acest caz, Donald Trump ar obține 279 de electori, iar Hillary Clinton 259 de electori.