MENIU CAUTĂ
14 Iun. 2017 18:21

Dosarul Mineriadei din 1990 a ajuns la ICCJ. Nu există spațiu suficient pentru depozitarea tuturor documentelor

Distribuie

Dosarul Mineriadei din 1990 a ajuns la ICCJ. Cristina Tarcea, președintele instanței supreme, a declarat că nu există suficient spaţiu de depozitare, din cauza volumului mare de documente din dosar.

Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Dumitru Nicolae, Virgil Măgureanu și Cristian Mugurel Florescu au fost trimiși în judecată și sunt acuzați de crime împotriva umanității. Dosarul Mineriadei din 1990 a plecat de la Parchetul General și a ajuns la ICCJ, însă, potrivit președintelui instanței supreme, nu există suficient spațiu pentru depozitarea tuturor documentelor din dosar.

„Este un dosar cu grad mare de complexitate, dar care va ridica foarte mari probleme în privinţa spaţiului de depozitare. Va ridica probleme şi în privinţa activităţii de judecată. Multe fapte, multe părţi vatămate, mulţi inculpaţi, multi martori, va lua mult timp completului. Nu avem suficient spaţiu, nici pentru depozitare, nici pentru repartizarea judecătorului şi personalului auxiliar în sălile de judecată', a spus Cristina Tarcea, potrivit Mediafax.

Aceasta a mai spus că de 10 ani conducerea insituției cere un nou sediu, însă niciun rezultat.

În ceea ce privește procesul în Dosarul Mineriada, Cristina Tarcea a declarat că acesta ar putea dura cel puțin un an și jumătate.

Dosarul Mineriada

Sub denumirea de mineriada din iunie 1990 sunt cunoscute evenimentele care au avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 în București, când forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a populației civile. A fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală ca stil și anvergură dintre toate acțiunile minerilor.

La finalul anului trecut, după mai bine de 26 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990, procurorii militari din Parchetul instanţei supreme i-au pus sub inculpare în dosarul Mineriadei pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu. Acuzațiile sunt infracţiuni contra umanităţii.

Procurorii militari susţin că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămare integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a altor 1.242.

 

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 20 februarie 2019
Comentarii