Mergi direct la conținut »
Vasile Bănescu, la Interviurile Libertatea: „După terminarea Catedralei Neamului, BOR nu va face un spital. Rolul Bisericii e de a oferi conținut vieții spirituale, nu medicale"
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Vasile Bănescu, la Interviurile Libertatea: „După terminarea Catedralei Neamului, BOR nu va face un spital. Rolul Bisericii e de a oferi conținut vieții spirituale, nu medicale”

Invitat în studioul Libertatea, în Săptămâna Mare, la un dialog cu cititorii Libertatea, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, a vorbit, printre altele despre sloganul "vrem școli și spitale, nu catedrale". Acesta a explicat de ce Biserica nu va renova sau construi un spital, după terminarea Catedralei Neamului.

De Dragoș Tănase, Foto: Dumitru Angelescu,

„După terminarea Catedralei Mântuirii Neamului, Biserica nu cred că va construi un spital, dar cultele și statul pot colabora pentru ajutor reicproc, acolo unde statul simte nevoia să lase cultele să se implice, inclusiv într-o zonă socială”, a precizat Vasile Bănescu.

Nu acesta este rațiunea fundamentală a Bisericii. Rolul ei să asigure conținut vieții spirituale, nu medicale. Nu trebuie să suprapunem lucrurile, vă spun cu maximă sinceritate. Dar pot înțelege această logică, pentru că lumea, disperată de situația în care trăiește, își ridică ochii spre ceva, spre cineva… de unde vine un ajutor în plus, cine oferă mai mult, din punct de vedere social?!, a adăugat el.

  • Despre „vrem școli și spitale, nu catedrale”: Este o temă de interes și, în același timp, un slogan. Nu neapărat numărul de spitale poate fi comparat cu numărul de biserici. Viață fiecăruia are și accidente ce necesită spital, dar Biserica se ocupă de viața spirituală.
  • Biserica nu renovează spitale, dar poate prelua unele dintre ele și a și făcut acest lucru. Există farmacii și policlinici care funcționează sub patronajul Bisericii. După terminarea Catedralei Mântuirii Neamului, Biserica nu cred că va construi un spital, dar putem colabora cu insitutțiile statului pentru ajutor reciproc. Nu aceasta este rațiunea Bisericii, ci rolul de a oferi conținut vieții spirituale, nu medicale.
  • Nu numărul de spitale trebuie pus în opoziție cu numărul de spitale. Bisericile s-au construit în urma consultărilor cu comunitatea, în secole, nu au răsărit peste noapte. Unele mici, de cătun de sat, sigur că au apărut și unele mari… stridente, cum zic unii,

Vasile Bănescu a vorbit la Interviurile Libertatea și despre averea Bisericii: „Nu există conturi secrete sau bani ascunși. Averea Bisericii este patrimonială”

FOTO – Dumitru Angelescu


Citește și… Mesajul lui Vasile Bănescu pentru politicienii care conduc România: „Ar trebui să-și amintească de logica creștină: cel puternic îl slujește pe cel slab, nu invers” (VIDEO)


 

Close
Închide
  Close