Mergi direct la conținut »
Editorial de Claudiu Săftoiu. Firea Firei - vocabularul azvârlit în ventilator
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Editorial de Claudiu Săftoiu. Firea Firei - vocabularul azvârlit în ventilator

Editorial de Claudiu Săftoiu. Firea Firei – vocabularul azvârlit în ventilator

La aproape o lună de la  represiunea din 10 august a Jandarmeriei Române, împotriva protestatarilor pașnici de la mitingul Diasporei, responsabilii prezumtivi au prins curajul disperatului. Frica de gravă răspundere penală împinge spre soluții extreme. Carmen Dan s-a pitit în spatele parlamentarilor puterii și tace precum o cască de jandarm, cu indicativul șters. Speranța Cliseru aduce tot mai mult cu Hrușcă din tinerețe, fredonând aceeași cântare veșnică -  a neimplicării. În fine, Gabriela Firea aruncă cu rahat în ventilator, mânjindu-se cu propriile atacuri la Liviu Dragnea și la manevrele lui subterane, de exercitare a puterii în PSD și în parlament. Cu fiecare cuvânt rostit împotriva lui Dragnea, firea doamnei Firea se arată - un politician găunos, ineficient și gălagios, care își spală rufele politice cufurite într-un PSD imund. Și o face fix de la pupitrul Primăriei Generale a Capitalei.

Țața Firea-a lui Pandele face Liviului belele

Deopotrivă ”Găbița” lui Dan Voiculescu și a lui Liviu Dragnea – patronii de ieri și de azi s-au atașat naiv de miniona moldoveancă -, Gabriela Firea s-a apucat să smulgă fir cu fir din mustața șefului PSD, acumulând rating după rating. A știut instinctiv că postura de ”hater” (om mânios, trad. engl.) poate fenta audiența tv., și strânge simpatii circumstanțiale. Doamna Firea deține, în propriul vocabular, un arsenal complet de flegme și fecale politice, pe care le-a împroșcat, savant, spre prietenii și susținătorii de până mai ieri. Ce te faci însă, când flegmele și rahații sar din prieteni, ca din ventilator, și se întorc pe fața ta sobră, importantă?

Primărița Găbița a uitat subit, cum însuși Dragnea a susținut-o personal în nominalizarea internă din PSD, pentru candidatura la Primăria Capitalei, în pofida rezistenței din partid, mărturisite nevricos de Codrin Ștefănescu. Ca un făcut, Găbița și-a amintit acum doar cum același Dragnea, uzând de exact aceleași ”șobolănisme” care i-au asigurat chiar ei nominalizarea ca și candidat PSD la Capitală, în 2016, e împăciuitor cu ea, la vedere, dar o spionează, pe la spate. Mai mult, spiritul justițiar sare cu clăbuci din gurița doamnei primar general și consemnează obsesia lui Dragnea pentru ”fantezii juridice”, menite să îl apropie de obiectivul personal: aministia și grațierea faptelor de corupție.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

Resortul atacurilor lui Firea – confruntarea cu propriile eșecuri, ca primar și politician

Gabriela Firea nu este un om prost, care scuipă și împrăștie dejecții politice în toate părțile, din senin. Este doar un om încolțit, din mai multe direcții.

O direcție cu potențial riscant este mandatul său de la Primăria Capitalei, sforăitor și gol, ineficient și foarte posibil penal, de unde Firea nu poate consemna nici o reușită edilitară remarcabilă, în afara cumpărării bunăvoinței unor bucureșteni sărmani, prin programe turistice și sociale cu puternic iz electoral. Mai mult, redirecționarea scandaloasă a bugetului Capitalei, spre noi companii, napădite cu premeditare de rețelele de apropiați și atârnători politici face din București scena unui experiment administrativ profund mafiotizat, pentru care primarul general va da cu subsemnatul, într-o bună zi.

Sorina este monitorizată de autoritățile americane. Cum s-a integrat în SUA fetiţa din Baia de Aramă care a fost adoptată anul trecut
Recomandări

Sorina este monitorizată de autoritățile americane. Cum s-a integrat în SUA fetiţa din Baia de Aramă care a fost adoptată anul trecut

A doua direcție problematică este propria poziție politică, din partidul care i-a pus o carieră excepțională în palmă. Niciodată Liviu  Dragnea nu a fost mai puternic în PSD. El are toate pârghiile la dispoziție, pentru a-și impune voința și pentru a înăbuși tendințele ”răsculative”. Atacul lui Firea la Dragnea vine pe fondul răcirii în timp a relației personale dintre cei doi, de când unele proiecte ale capitalei au fost blocate, zice-se, de guvern sau de partid. Primărița a atacat prima, știind că nu mai are ce pierde, în raport cu lipsa de susținere a lui Dragnea, pentru ea. Șeful PSD a știut să se pitească magistral, înainte de operațiunea politică a reprimării mitingului din 10 august și să facă cu mâna femeilor cu funcții de partid treaba operativă. Și-a organizat pionii să apese pe butoanele potrivite, la momentul potrivit. Unul dintre pionii lui a fost și Primarul General, care a jucat un rol activ în încercarea de inhibarea și zădărnicire – cel puțin pe cale administrativă – a protestului pașnic al Diasporei. O dată cu înaintarea anchetei procurorilor militari, Dragnea s-a dispensat fără emoții de pionii deveniți nefolositori, gen prefectul Capitalei și primarul general. Ieșirea la bătaie a Găbiței era singura sa șansă de a se salva. Numai că doamna Firea a intrat pe constrasens în PSD, și va fi izbită în plin de prima locomotivă decizională trasă în gară de Dragnea. Planul perdant, de atac la rege, pentru a-i lua locul și a ambiționa la prezidențialele de țară confirmă ambițiile mari și inflamate ale Gabrielei Firea.

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte
Recomandări

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte

A treia direcție periculoasă este chiar implicarea Primăriei Generale a Capitalei, ca autoritate edilitară, în organizarea zilei de 10 august, pentru asigurarea condițiilor desfășurării mitingului Diasporei. Audierea de la Parchetul Militar i-a confirmat lui Firea bănuiala că a fost folosită și lăsată într-un mare offsaid, de către șeful ei politic. Și că și ea, și prietena ei Speranța de Voluntari vor trebui să spună tot ce știu, despre tot ce au făcut, tot ce au auzit, și tot ce au văzut. Adică să coopereze cu anchetatorii, pentru propria libertate.

Opoziția politică exultă, la imprecațiile doamnei Firea, împotriva lui Liviu Dragnea. Să nu se bucure. Nimeni nu le poate face treaba opozanților PSD, în recâștigarea încredererii politice și electorale, de partea dreptei românești.

Close
Închide
  Close