MENIU CAUTĂ
21 Aug. 2017 18:22 , de Daniel Ionașcu

Elon Musk cere la ONU interzicerea ”roboților ucigași”

Distribuie

Antreprenorul Elon Musk, directorul general al Tesla, a trimis, alături de alți 115 cercetători de top din domeniul inteligenței artificiale au trimis o scrisoare deschisă către ONU în care cer interzicerea ”roboților ucigași”, mai exact a armelor autonome letale, scrie The Verge.

Aceștia se tem că dronele echipate cu arme letale și programe de inteligență artificială vor deveni un pericol pentru umanitate.

Între cei care au mai semnat scrisoarea se regăsește și Mustafa Suleyman – șeful DeepMind, o firmă de cercetare în domeniul inteligenței artificiale deținută de Google. DeepMind este creatoarea programului care l-a învins pe cel mai bun jucător de Go din lume. Avertismente similare a lansat și celebrul astrofizician Stephen Hawking.

Experții susțin că posibilitatea armelor autonome de a ucide fără intervenție umană este 'greșită din punct de vedere moral', iar utilizarea acestora ar trebui controlată sub auspiciile unei convenții din anul 1983.

Sunt vizate în primul rând dronele autonome, echipate cu rachete sau arme letale, acestea având singure capacitatea de a decide pe cine atacă sau nu. Solicitarea vine în contextul în care Emiratele Arabe Unite au introdus primul polițist-robot.

'Ele pot fi arme înfiorătoare, arme pe care dictatorii și teroriștii le folosesc împotriva populațiilor nevinovate, și arme piratate cu scopuri funeste', spun experții semnatari.

Elon Musk a avertizat de mai multe ori asupra pericolului pe care îl reprezintă roboții pentru umanitate. Recent, un program de inteligență artificială dezvoltat de către OpenAI – inițiativă din domeniu deținută tot de către Elon Musk – a învins cei mai buni campioni umani la jocul de strategie Dota 2, care este foarte complex.

De asemenea, Elon Musk a avut recent o dispută publică și cu Mark Zuckerberg, fondatorul și directorul general al Facebook, pe această temă. Musk a afirmat că Zuckerberg are o 'înțelegere limitată' asupra subiectului.

Totuși, și Facebook folosește algoritmi de inteligență artificială, în vreme ce Zuckerberg a construit un 'valet virtual' numit Jarvis, care este instalat la el acasă. Jarvis este numele asistentului virtual din filmele SF grupate în seria 'Iron Man', de la Marvel.

Citește mai multe despre elon musk, Mark Zuckerberg, stephen hawking și tesla pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 24 februarie 2019
Comentarii