Mergi direct la conținut »
Erdogan, acuzat de Egipt că face declarații iresponsabile legate de moartea lui Morsi
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Erdogan, acuzat de Egipt că face declarații iresponsabile legate de moartea lui Morsi

Erdogan, acuzat de Egipt că face declarații iresponsabile legate de moartea lui Morsi

Ministrul egiptean de externe Sameh Shoukri a calificat joi ca "iresponsabile" acuzaţiile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit căruia fostul preşedinte islamist egiptean Mohamed Morsi "a fost ucis", relatează France Presse, citată de Agerpres.

De Adrian Ilie,

Într-un comunicat, Shoukri „a denunţat ferm declaraţiile repetate şi iresponsabile ale preşedintelui turc faţă de Egipt”, după moartea subită a lui Mohamed Morsi, care s-a prăbuşit în timpul procesului său luni la Cairo.

Miercuri la un miting electoral, şeful statului turc a spus despre circumstanţele morţii lui Mohamed Morsi: „El a fost ucis şi nu a murit din cauze naturale”.

Erdogan, provenit ca Morsi din mişcarea islamistă, l-a numit „martir” după anunţul decesului său luni şi i-a acuzat pe „tiranii” la putere în Egipt că sunt responsabili de moartea sa, o aluzie la preşedintele Abdel Fattah el-Sisi.

Relaţiile dintre Turcia şi Egipt sunt practic inexistente de când armata egipteană, condusă atunci de Abdel Fattah el-Sisi, l-a răsturnat de la putere pe preşedintele Morsi în iulie 2013.

Mohamed Morsi era deţinut de aproape şase ani în izolare. Luni, în timp ce se exprima în faţa unui tribunal, el a leşinat şi nu a putut fi reanimat.

Fostul şef de stat, provenit din Frăţia Musulmană, a fost preşedinte doar un an, între iunie 2012 şi iulie 2013.

După destituirea sa de către armată, în favoarea manifestaţiilor populare, el a fost condamnat la un total de 45 de ani de închisoare pentru instigare la violenţă împotriva demonstranţilor la sfârşitul anului 2012 şi spionaj în folosul Qatarului.

El a fost rejudecat după anularea a două verdicte împotriva sa – o pedeapsă cu moartea şi închisoare pe viaţă.

Citește și:Erdogan acuză ”tiranii” din Egipt că l-ar fi ucis pe fostul președinte Morsi

Close
Închide
  Close