MENIU CAUTĂ
02 Mar. 2018 21:00 , de Alexandru Boariu

LIBERTATEA TE AJUTĂ: Câți bani poate opri executorul judecătoresc din salariu?

Distribuie

Viorica Burlacu, din Prahova, dar și alți cititori, suspuși unor executări silite din diverse motive, ne întreabă care este suma maximă care le poate fi poprită din salariu, de către executorul judecătoresc .

RĂSPUNS: Potrivit Codului de procedură civilă, poprirea se poate aplica pentru cel mult jumătate din venitul lunar net, dacă este vorba de sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau de alocație pentru copii. Pentru orice alte datorii, limita maximă este o treime din venitul lunar net. Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiași persoane, poprirea nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al acesteia, indiferent de natura creanțelor. Și Codul muncii prevede că reținerile din salariu, indiferent de natura acestora, nu pot depăși, în total, jumătate din salariul lunar net al datornicului. În situația în care există mai mulți creditori care au bani de recuperat de la același salariat, trebuie respectată următoarea ordine pentru rețineri: 1). Obligațiile de întreținere; 2). Contribuțiile și impozitele datorate către stat; 3). Daunele cauzate proprietății publice prin fapte ilicite; 4). Acoperirea altor datorii.

Citește și: Te paște executarea silită? Iată tot ce trebuie să știi despre procedura de recuperare a datoriilor nefiscale

Citește mai multe despre POPRIRE pe Libertatea.

Comentarii