MENIU CAUTĂ

Exerciții militare Coreea de Sud-SUA fără precedent. Phenianul acuză SUA că „cerșesc un război nuclear”

Distribuie

Coreea de Sud și Statele Unite au dat astăzi startul celor mai ample exerciții aeriene de până acum, la o săptămână după ce Coreea de Nord a testat o rachetă intercontinentală în cadrul programului balistic care a provocat tensiuni la nivel global. Exercițiul militar numit "Vigilant Ace" mobilizează zeci de mii de militari și sute de avioane, relatează Reuters.

„Vigilant Ace” este un exercițiu care se desfășoară anual, însă cel de anul acesta este unul fără precedent în ceea ce privește mobilizarea. Mai precis, aproximativ 230 de avioane iau parte la acest exercițiu militar. Totodată, circa 12.000 de militari americani se vor alătura trupelor sud-coreene.

Astfel, spre deosebire de manevrele din anii precedenți, cele de anul acesta sunt mult mai ample în ceea ce privește dimensiunea și intensitatea, având ca scop să exercița presiuni militare asupra Phenianului, la o săptămână după ce regimul a efectuat un test balistic, în urma căruia a anunțat că poate lovi orice țintă de pe teritoriul SUA.

În acest context, SUA au mobilizat șase avioane „invizibile” F-22 Raptor, care sunt nedetectabile de sistemul antiaerian nord-coreean. Este pentru prima oară când șase F-22 Raptor participă la manevrele comune Coreea de Sud-SUA, după cum a anunțat Seul.

Presa sud-coreeană scrie că au fost trimise în Peninsula Coreeană și bombardiere strategice americane B-1B Lancer. În timpul exercițiilor, forțele aeriene se vor antrena să se infiltreze în spațiul aerian nord-coreean, în caz de urgență, pentru a lovi ținte nucleare și balistice, cum ar fi dispozitivul de tractare și lansare TEL.

Coreea de Nord a condamnat aceste exerciții, pe care le-a catalogat drept o „provocare”. În plus, purtătorul de cuvânt al Comitetului pentru Reunificarea pașnică a Coreei, un organism al Phenianului, l-a numit pe Donald Trump nebun. Acesta a afirmat că exercițiile militare  sunt o provocare periculoasă, care „conduc tensiunea din Peninsula Coreeană în pragul unui război nuclear”. Anterior, șeful diplomației nord-coreene a afirmat că administrația Trump „cerșește un război nuclear”.


Citește și:

Citește mai multe despre Coreea de Nord și Coreea de Sud pe Libertatea.

Comentarii