Mergi direct la conținut »
Test balistic în Coreea de Nord. Phenianul: Noua rachetă poate lovi orice țintă din SUA
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Test balistic în Coreea de Nord. Phenianul: Noua rachetă poate lovi orice țintă din SUA

Test balistic în Coreea de Nord. Phenianul: Noua rachetă poate lovi orice țintă din SUA

Coreea de Nord a efectuat un nou test balistic, anunțând ulterior că a fost testată cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală. Totodată, Phenianul a anunțat că și-a îndeplinit obiectivul și că a devenit un stat nuclear, relatează BBC News. În urma acestei noi provocări, Donald Trump a declarat că SUA "vor rezolva situația".

Rachetă a fost lansată de la baza Sain-ni, din apropiere de Phenian, în Coreea de Nord, și s-a prăbușit în largul coastelor Japoniei. Pentagonul a precizat că racheta nu a reprezentat vreun pericol, nici pentru partea continentală a Statelor Unite, nici pentru teritoriile americane sau aliații acestora.

Ce a anunțat Coreea de Nord

Coreea de Nord susține că a testat cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală care poate transporta un focos nuclear către orice țintă din Statele Unite ale Americii. Totodată, televiziunea de stat din Coreea de Nord a anunțat că racheta cu rază lungă de acțiune Hwasong-15, care este „cea mai puternică” dintre cele testate, a fost lansată la ordinul direct al liderului suprem al țării, Kim Jong-Un.

„Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a anunţat că ţara a îndeplinit o extraordinară cauză istorică, prin completarea forţei nucleare de stat. Noua rachetă este capabilă să lovească întreg continentul american”, a anunțat agenția de știri KCNA. Racheta ar fi atins o altitudine de 4.475 de kilometri (de zece ori mai mare decât cea a Stației Spațiale Internaționale) și a parcurs 950 de kilometri, în 53 de minute. KNCA a precizat racheta Hwasong-15 este capabilă să transporte „un focos nuclear foarte mare”.

Un român n-a știut că a câștigat 3,7 milioane de euro la loto! Cum a aflat întâmplător, după trei săptămâni
Recomandări

Un român n-a știut că a câștigat 3,7 milioane de euro la loto! Cum a aflat întâmplător, după trei săptămâni

În același articolul, regimul de la Phenian se descrie drept „o putere nucleară responsabilă”, afirmând „că va face toate eforturile posibile pentru a apăra și menține pacea și stabilitatea în lume”. Mesajul precizează că armele au fost dezvoltate doar în scop defensiv împotriva „imperialiștilor americani”, pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială în „politicii şantajului nuclear”, dar și că aceste arme nu reprezintă o amenințare la adresa altei țări.

Ar putea racheta nord-coreeană să atingă „orice țintă din Statele Unite”?

O analiză realizată de un grup de cercetători americani – Uniunea Oamenilor de Ştiinţă Îngrijoraţi – arată că racheta ar putea să parcurgă mai mult de 13.000 de kilometri, dacă se află pe traiectorie standard, prin urmare ar putea „să atingă orice țintă din Statele Unite”.

Se pare însă că racheta a avut un focos foarte ușor, ceea ce ar putea să însemne că nu poate să parcurgă aceeași distanță și cu un focos nuclear, care este mult mai greu.

Tragedia de la Timișoara. Ofițer ISU: 'Ni s-a cerut să păstrăm secretul în privința echipajelor care au intervenit în primele zile în bloc și s-au contaminat!'
Recomandări

Tragedia de la Timișoara. Ofițer ISU: 'Ni s-a cerut să păstrăm secretul în privința echipajelor care au intervenit în primele zile în bloc și s-au contaminat!'

Care au fost reacțiile

În fața acestei noi provocări din partea Phenianului, Donald Trump a declarat că Statele Unite „vor rezolva” situaţia privind testele cu rachete efectuate de către Coreea de Nord. El a precizat însă că acest test nu schimbă abordarea „foarte serioasă” a SUA, la o săptămână după ce a trecut din nou Coreea de Nord pe lista ţărilor despre care Washingtonul spune că susţin terorismul.

„O rachetă a fost lansată cu puţin timp în urmă din Coreea de Nord. Vreau să vă spun doar că ne vom ocupa … Este o situaţie pe care o vom rezolva. Am avut o lungă discuţie despre asta”, a declarat Trump, în timpul unei întâlniri la Casa Albă cu liderii republicani din Congres, potrivit Reuters.

ecretarul american al Apărării, James Mattis, a precizat că racheta balistică intercontinentală a fost lansată pe o traiectorie mai înaltă decât oricare alt test efectuat până acum de Coreea de Nord.

Grindeanu a împărțit funcții pentru fetele a doi senatori PNL și PSD. Mediile pe care le-au obținut, după proba scrisă și interviu
Recomandări

Grindeanu a împărțit funcții pentru fetele a doi senatori PNL și PSD. Mediile pe care le-au obținut, după proba scrisă și interviu

„Este un efort de cercetare şi dezvoltare din partea lor, de a continua construirea rachetelor balistice care ar putea ameninţa orice loc din lume, în principiu. Concluzia este că vorbim despre un efort continuu de a construi o ameninţare, o ameninţare cu rachete balistice care pune în pericol pacea mondială, pacea regională şi cu siguranţă Statele Unite”, a spus Mattis.

Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică au condamnat, la rândul lor, testul balistic desfăşurat de Coreea de Nord. NATO a transmis că Phenianul trebuie să se angajeze într-un dialog credibil cu comunitatea internaţională, pentru detensionarea situaţiei din Peninsula Coreeană.  Uniunea Europeană consideră că lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord reprezintă o „încălcare inacceptabilă” a obligaţiilor sale internaţionale.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să aibă o reuniune de urgență, la solicitarea Washington, Tokyo și Seul, pentru a discuta despre acest nou tir cu rachetă. „Nu vom ceda niciodată la niciun act de provocare. Ne vom mări la maxim presiunea” asupra Phenianului, a declarat premierul Japoniei, Shinzo Abe.

Consiliul de Securitate a adoptat în vară două serii de sancțiuni economice severe împotriva Phenianului după tiruri cu rachete balistice intercontinentale și un test nuclear.


Citește și:

Close
Închide
  Close