Scenariul exercițiului de la metrou
- explozii produse în tunel și surprinderea a două trenuri de metrou care blochează o parte dintre persoane în tunel, iar altele în stație;
- scenariul exercițiului a impus intervenția directă a salvatorilor pe la stația Piața Romană, dar și prin stațiile învecinate – Piața Victoriei și Universitate (Romană – 160 persoane evacuate; Universitate – 20 persoane evacuate; Victoriei – 20 persoane evacuate).
Scenariul prevedea mai multe explozii care produc avarii la două garnituri de metrou, iar aproximativ 200 de persoane sunt surprinse în interior.
Cele mai multe victime au rămas blocate pe peronul stației, iar altele în tunel. Pentru gestionarea eficientă a evenimentului, a fost activat Planul Roșu de Intervenție.
Având în vedere numărul mare de victime, echipe de căutare-salvare ale României și Ungariei, 40 de ambulanțe civile și militare, un post medical avansat, un spital militar de campanie și celelalte categorii de personal cu atribuţii în gestionarea unor situaţii de urgenţă au asigurat evacuarea victimelor (spre staţiile cele mai apropiate), acordarea asistenței medicale de urgență, precum și transportul acestora către cele mai apropiate unități spitalicești (Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila, Spitalul Universitar de Urgență și Spitalul Clinic de Urgență Floreasca).
Acțiunea comună a structurilor medicale și civile a fost marcată de participarea Spitalului Universitar de Urgență Militar Central cu 70 de medici militari și personal auxiliar.
1. Metrou Piața Romană (160 persoane evacuate):
- Accesul echipajelor de intervenție și evacuarea victimelor s-a realizat pe la intrarea de la coloane. În zonă au fost amplasate 40 ambulanțe civile și militare, precum și resurse de căutare-salvare.
- Numărul mare de victime, precum și depășirea capacității de primire a răniților în unitățile spitalicești impune amenajarea unui spital militar mobil de campanie în interiorul clădirii Academiei de Studii Economice (intrarea căderea Bastiliei).
2. Metrou Universitate (20 persoane evacuate):
- La gura de lângă Hotel Intercontinental au acționat resurse pentru extragerea victimelor din metrou, acordare prim ajutor, evacuare, transport la unități spitalicești.
3. Metrou Piața Victoriei (20 persoane evacuate):
- Vis-a-vis de clădirea unui operator de telefonie mobilă au acționat resurse pentru extragere din metrou, acordare prim ajutor, evacuare, transport la unități spitalicești.
Simularea desfășurată la metrou face parte din exercițiul medical multinațional VIGOROUS WARRIOR 19, co-organizat de Centrul de Excelență al NATO pentru Medicină Militară, Statul Major al Apărării și Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale din România. În cadrul aceluiași eercițiu, care este cel mai mare din istoria NATO, tot în București a avut loc și o simulare de intervenție în caz de cutremur.
FOTO: Vlad Chirea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro