Mergi direct la conținut »
Presa internațională despre gestul lui Ștefan Mandachi: ”Cea mai mică autostradă din lume face de rușine o națiune”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Presa internațională despre gestul lui Ștefan Mandachi: ”Cea mai mică autostradă din lume face de rușine o națiune”

Presa internațională despre gestul lui Ștefan Mandachi: ”Cea mai mică autostradă din lume face de rușine o națiune”

Presa internațională a relatat despre gestul lui Ștefan Mandachi de a construi un metru de autostradă în Moldova, regiunea din România care are cea mai proastă infrastructură de drumuri.

De Andreea Radu,

Scriind despre metrul de autostradă construit de antreprenorul moldovean în semn de protest, BBC News titrează: ”Cea mai mică autostradă din lume face de rușine o națiune”.

Publicația britanică scrie că metrul de autostradă construit de antreprenorul moldovean a costat 3.800 de lire sterline, bani pe care i-a scos din buzunarul său și că acesta a organizat în ultimele săptămâni o campanie care a provocat agitație și a ajuns la punctul culminant vineri.

„Vrem să unim populația, avem un ideal – să avem autostrăzi”, a declarat Mandachi pentru BBC.

Jurnaliștii amintesc că autostrada omului de afaceri a fost construită pe un teren pe care acesta îl deține în apropierea unui drum principal aglomerat în județul Suceava și că a ales această zonă deoarece este situată într-o regiune în care nu există deloc autostrăzi.

Antreprenorul a organizat o campanie agresivă numită „România vrea autostrăzi” și le-a cerut concetățenilor să protesteze alături de el oprindu-se de muncă timp de 15 minute vineri, când și-a el autostrada.

BBC scrie că această campanie a ridicat discuții în toată țara și gestului lui Mandachi s-au alăturat zeci de companii și mii de oameni în toată țara.

Rezultate oficiale parțiale BEC după numărarea a 99% din voturi. Ce procent are Viorica Dăncilă
Recomandări

Rezultate oficiale parțiale BEC după numărarea a 99% din voturi. Ce procent are Viorica Dăncilă

„Din ce în ce mai mulți oameni din România – cetățeni obișnuiți – încep să se agite”, a explicat pentru BBC News Ionut Ciurea, directorul Asociației Pro Infrastructură, un ONG care monitorizează proiectele majore de autostradă din România.

„Politicienii vin la putere și spun că vor construi 1000 de autostrăzi în cinci ani. Nu este posibil chiar și cu cea mai bună capacitate tehnică din partea tuturor celor implicați”, adaugă el, arătând că Mandachi mai are de așteptat cel puțin 25 de ani până va avea o rețea de autostrăzi „decentă” în Moldova.

Jurnaliștii britanici mai scriu că în întreaga țară, primarii, companiile și chiar fotbaliștii s-au alăturat demersului lui Stefan Mandachi „România vrea autostrăzi”.

În încheiere, BBC vorbește și de ministrul Transporturilor Răzvan Cuc, cel care a declarat că autostrada lui Mandachi este ilegală din cauza lipsei autorizațiilor, însă a spus jurnaliștilor că înțelege de ce omul de afaceri a recurs la acest gest.

Cele 10 județe în care Viorica Dăncilă a câștigat în fața lui Iohannis
Recomandări

Cele 10 județe în care Viorica Dăncilă a câștigat în fața lui Iohannis

Cu puțin timp înainte de inaugurarea autostrăzii de un metru, guvernul social-democrat a anunțat că ministrul Transporturilor a fost în apropiere de Bacău, într-o zonă în care ar urma să înceapă lucrările la o autostradă moldovenească.

Stefan Mandachi rămâne sceptic: „Nu văd nimic, nu văd un șantier de construcții”, conchide el pentru BBC.

Euronews: „Un om de afaceri român a construit cea mai scurtă autostradă din lume”

Și Euronews a scris, vineri, despre protestul lui Ștefan Mandachi, omul de afaceri din Bucovina care a inaugurat astăzi primul metru de autostradă construit simbolic în Moldova. Sub titlu „Un om de afaceri român construiește cea mai mică autostradă din lume”, jurnaliștii de la cel mai mare canal de știri din Europa descriu inițiativa suceveanului de protesta împotriva guvernului din România.

Tolo: Duminica Șefului – de ce a devenit Klaus Iohannis președinte de facto dintr-un tur
Recomandări

Tolo: Duminica Șefului – de ce a devenit Klaus Iohannis președinte de facto dintr-un tur

„Suntem cea mai săracă regiune din Europa și vreau autostrăzi aici, în Moldova, în regiunea mea. Aici, în Suceava, în orașul meu!”, a declarat antreprenorul Ștefan Mandachi pentru Euronews.

Jurnaliștii descriu cum omul de afaceri sucevean s-a săturat de promisiunile pe care guvernul le-a încălcat în ultimii treizeci de ani de a îmbunătăți infrastructura rutieră, astfel că a investit 4.500 de euro în proiectul lui.

„Rețeaua de autostrăzi din România are doar 805 kilometri și construcția drumurilor în țară se desfășoară într-un ritm foarte lent. Autoritățile au promis că 118 kilometri vor fi gata până la sfârșitul anului 2019”, au scris jurnaliștii de la Euronews.

Mandachi a apelat la ajutorul altor companii și oameni pentru a-și susține campania „România dorește autostrăzi!”, mai scriu jurnaliștii, notând că până în prezent inițiativa omului de afaceri s-a dovedit un succes, având în vedere că a fost susținută de oameni din toată România.

Zeci de firme și oameni din numeroase orașe s-au alăturat protestului „Vrem autostrăzi„, care a avut loc vineri, la ora 15.00. Timp de 15 minute, angajați din întreaga țară și-au întrerupt activitatea pentru a se alătura mișcării inițiate de Ștefan Mandachi.

Suceveanul lansat și un imn al campaniei, intitulat „#Șî eu”, care este un îndemn al omului de afaceri pentru „toți românii ieșiți din hibernare”, pe un fond muzical format din mai multe melodii populare foarte cunoscute.


Citește și: EXCLUSIV | Le dădeau alimente amestecate cu nisip! Dosarul „Moscova 2”, care reinventariază tezaurul românesc dus la ruși, conține și dovezi ale masacrului împotriva evreilor din Basarabia aflată în România Mare


 

 

Close
Închide
  Close