Cheaguri de sânge și un diagnostic crunt

O femeie în vârstă de 30 de ani, Adriana Smith, asistentă medicală din Atlanta, a fost declarată în moarte cerebrală în urmă cu trei luni. Era însărcinată în doar nouă săptămâni. Cu toate acestea, medicii din Georgia refuză să o deconecteze de la aparatele de respirat artificial. Avortul este ilegal în acest stat după săptămâna a șasea de sarcină. Iar fătul ei, încă viu, trebuie salvat cu orice preț.

La începutul lunii februarie, Adriana Smith a început să acuze dureri de cap severe. Era în primul trimestru de sarcină, la al doilea copil. După o vizită la Spitalul Northside, unde a fost tratată superficial, a fost trimisă acasă. A doua zi, iubitul ei a descoperit că femeia se sufoca. Transportată de urgență la Spitalul Universitar Emory, a fost supusă unei tomografii care a arătat multiple cheaguri de sânge în creier. Medicii au constatat moarte cerebrală.

O viață prelungită forțat, fără consimțământul familiei

Din acel moment, totul a fost dictat de legislația dură din Georgia. Medicii au informat familia că nu au voie să o deconecteze de la aparate, pentru că poartă un copil. Statul consideră fătul un „copil nenăscut” cu aceleași drepturi ca un bebeluș deja născut. Spitalul vrea să prelungească menținerea femeii în viață artificială până în săptămâna 32 de sarcină. În prezent ea se află în a 21-a săptămână. Familia nu a avut niciun cuvânt de spus în această decizie dramatică.

Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”
Recomandări
Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”

„Este o tortură pentru mine. Îmi văd fiica respirând, dar ea nu mai e acolo. Nu spun că am fi ales să-i întrerupem sarcina, dar spun că ar fi trebuit să avem de ales”, a declarat mama Adrianei, April Newkirk, pentru postul WXIA-TV din Atlanta.

Costuri uriașe pentru familie, șanse minime pentru copil

Drama familiei nu este doar emoțională, ci și financiară. Ei suportă toate costurile pentru menținerea Adrianei pe aparate. Iar veștile de la medici devin din ce în ce mai sumbre. Recent, aceștia le-au spus că fătul are lichid pe creier, ceea ce poate duce la handicap grav sau chiar moarte după naștere.

„Este însărcinată cu nepotul meu. Care s-ar putea să-și piardă vederea, s-ar putea să nu poată merge, s-ar putea să nu supraviețuiască după naștere”, a spus April.

Avocații spun că deconectarea Adrianei NU ar fi ilegală

Potrivit experților citați de Associated Press, legea din Georgia nu obligă medicii să mențină în viață o femeie însărcinată aflată în moarte cerebrală.

„Întreruperea ventilației nu este considerată avort. Continuarea tratamentului nu este impusă de lege”, a spus Thaddeus Pope, bioetician și avocat din Minnesota, scrie sursa citată.

„Au fost obligați să treacă prin peste 90 de zile de retraumatizare și cheltuieli medicale costisitoare. Nu au avut dreptul să renunțe și să înceapă să se vindece”, explică și Monica Simpson, de la organizația SisterSong, specializată în drepturi reproductive.

Filmul integral al prăbușirii avionului Air India. Ce a transmis pilotul. Cauzele catastrofei, analizate de experți de top
Recomandări
Filmul integral al prăbușirii avionului Air India. Ce a transmis pilotul. Cauzele catastrofei, analizate de experți de top

Cazuri rare, dar cu precedent. Femei moarte, ținute „în viață”

Situațiile în care femei în moarte cerebrală sunt menținute în viață pentru făt sunt extrem de rare. În ultimele decenii, literatura medicală a consemnat doar 35 de cazuri. Doar 27 au dus la nașterea unui copil viu, iar media de timp în care sarcina a fost prelungită a fost de doar șapte săptămâni, nu 23, așa cum se încearcă acum cu Adriana Smith.

Într-un caz similar din Texas, în urmă cu 10 ani, un judecător a decis că spitalul a interpretat greșit legea și a permis oprirea aparatelor.

Legea din Georgia: inima fătului bate, drepturile mamei dispar

Georgia este unul dintre cele 19 state americane care au interzis avortul după șase săptămâni, invocând existența bătăilor inimii la făt. Deși Curtea Supremă a SUA a permis statelor să decidă singure politica în materie de avort, în Georgia efectele sunt deja dramatice.

Anul trecut, ProPublica a primit Premiul Pulitzer pentru că a documentat cum două femei au murit în Georgia din cauza acestei interdicții. Una nu a primit tratament medical de teamă să nu „rănească” fătul. Alta a murit pentru că i-a fost frică să meargă la medic. Comitetul de analiză a mortalității materne din Georgia a spus că ambele morți puteau fi prevenite. A fost desființat de autorități la scurt timp.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.