„Oamenii au fost șocați, furioși și nerăbdători să ia măsuri. Femeile sunt copleșite de un sentiment profund de trădare, simțim că viața noastră nu valorează nimic”, declară pentru Libertatea Katey Zeh, pastor baptist din Carolina de Nord, care militează pentru dreptul femeilor la avort. 

Pe 24 iunie, Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat dreptul constituțional la avort, dând posibilitatea fiecărui stat să decidă dacă întreruperea de sarcină este sau nu legală. Anularea deciziei istorice Roe vs Wade a declanșat imediat interzicerea avortului în Kentucky, Louisiana, Dakota de Sud, Missouri și Arkansas, potrivit The New York Times

În viitorul apropiat, decizia va duce la interzicerea procedurii medicale în aproximativ jumătate dintre statele americane, potrivit datelor oferite de Centrul pentru Drepturi Reproductive din SUA. 

„Deși anularea hotărârii Roe vs Wade este devastatoare, nu putem spune că n-am anticipat acest moment”, precizează Katey Zeh, care este și președinta organizației Religious Coalition for Reproductive Choice (RCRC).

Decizia Curții Supreme reprezintă o victorie majoră a aripii conservatoare din Statele Unite, care a dus o campanie neobosită în ultimii 50 de ani pentru interzicerea avortului, reușind să-l limiteze în multe state. Fostul președinte republican Donald Trump a dat o mână de ajutor: cei trei judecători numiți de el au înclinat balanța în favoarea anulării Roe vs Wade. 

Candidatul turmentat: noi cu cine votăm?
Recomandări
Candidatul turmentat: noi cu cine votăm?

„Ne temem că femeile vor apela la clinici fără licență”

Jessica Donovan, fondatoarea Planned Abortion, un ONG ce susține financiar femeile care au nevoie de o întrerupere de sarcină, declară pentru Libertatea că eliminarea din Constituție a dreptului la avort reprezintă „un pas înapoi pentru America”. Efectele se vor vedea rapid și vor duce la transformarea radicală a societății și a politicii americane. 

Nu face decât să alimenteze divizarea politică în America. În ultimii ani, decalajele dintre statele americane au crescut rapid și au atins un punct în care pare că nu mai putem fi capabili să ne unim ca națiune.

Jessica Donovan, fondatoarea Planned Abortion:

Cel mai periculos rămâne faptul că anularea Roe vs Wade deschide calea pentru o mulțime de riscuri. „Cel mai tare ne temem că femeile vor fi forțate să apeleze la clinici de avort fără licență, care le vor pune în pericol viața și sănătatea”.

EXCLUSIV. O activistă și un pastor proavort din SUA se pregătesc pentru ce e mai rău: „Facem tot ce putem să prevenim un rezultat precum cel din România comunistă”
Marșul pentru familie, la Iași | Foto: Inquam Photos /Liviu Chirica

Și România trebuie să fie atentă la decizia din SUA

Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”
Recomandări
Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”

Fondatoarea Planned Abortion mărturisește că o îngrijorează gândul că Statele Unite ar putea ajunge într-un scenariu similar cu al României, făcând referire la Decretul 770, dat de Nicolae Ceaușescu, prin care avortul a fost interzis în perioada 1969-1989. 

Potrivit statisticilor oficiale, peste 10.000 de românce au murit și mii de copii au fost abandonați în orfelinate ca urmare a decretului, ale cărui consecințe nu sunt nici azi pe deplin cunoscute, după cum a arătat proiectul jurnalistic Jurnalul Decretului anul trecut. 

„Ne pregătim pentru ce e mai rău și facem tot ce putem ca să prevenim un rezultat similar cu cel suferit de România în comunism. Credem că evitarea unei astfel de tragedii stă în mâinile oamenilor. Dacă cetățenii americani se unesc pentru schimbare – prin proteste și donații -, vom vedea o mare îmbunătățire în ce privește dreptul la avort”, este de părere Jessica Donovan. 

Fondatoarea Planned Abortion avertizează însă că situația e „valabilă și invers”, România trebuie să fie atentă la decizia din SUA. 

„Pentru a nu ajunge în situația Americii, politicienii și societatea română ar trebui să privească spre trecut și să vadă nenumăratele consecințe negative pe care interzicerea anterioară a avortului le-a avut asupra întregii țări”, atrage atenția Jessica Donovan. 

Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
Recomandări
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”

„Turismul pentru avort va exploda în SUA”

Donovan se teme că prin decizia privind dreptul la avort, Curtea Supremă creează un precedent periculos, care va pava calea pentru anularea altor drepturi fundamentale. 

Chiar dacă în multe state, cum este Texas și Oklahoma, dreptul la avort era deja limitat înainte de anularea Roe vs Wade, în fiecare exista cel puțin o clinică la care femeile puteau apela pentru avort. Acest lucru s-a schimbat acum. „Credem că turismul pentru avort va exploda în SUA”, anticipează Donovan. 

În America post Roe vs Wade, pentru a face un avort, o femeie va depinde nu doar de legile din statul său, ci și de cele din statele vecine. Potrivit The New York Times, de la un sfert până la jumătate dintre femeile americane de vârstă reproductivă ar putea fi nevoite să călătorească peste 300 de kilometri pentru a obține un avort legal. Cercetările au arătat că distanța până la cea mai apropiată clinică este factorul determinant: cu cât e mai mare, cu atât mai puține femei fac călătoria.

Statele mai liberale au luat deja măsuri de precauție. Guvernatorul din Massachusetts, Charlie Baker, un republican moderat, a semnat un ordin executiv care protejează furnizorii de servicii medicale care efectuează avorturi pentru rezidenții altor state. 

Guvernatorii democrați din California, Oregon și Washington au emis o declarație comună prin care și-au luat angajamentul că vor proteja accesul la avort și contracepție.

„Organizația noastră se concentrează acum pe furnizarea de resurse financiare pentru a ajuta femeile să plătească cheltuielile pe care le implică acest «turism pentru avort»”, spune Donovan. 

„Iisus n-a vorbit niciodată despre avort”

„Realitatea este că această decizie are foarte puțin de-a face cu valorile creștine și are cu totul de-a face cu puterea și controlul politic”, este de părere pastorul Katey Zeh, președinta Religious Coalition for Reproductive Choice (RCRC). 

RCRC, înființată în 1973, este o organizație națională formată din lideri religioși care pledează pentru libertate reproductivă și oferă sprijin spiritual și financiar femeilor care vor să facă avort. 

Katey Zeh spune că a susține dreptul la avort și a crede în Dumnezeu nu sunt două decizii incompatibile, dimpotrivă. „Iisus n-a vorbit niciodată despre avort. În schimb, Iisus ne-a învățat că trebuie să ne iubim aproapele, să arătăm compasiune față de cei aflați în nevoie și să ne ridicăm împotriva nedreptăților făcute de stat”. 

Din perspectiva religioasă, cea mai periculoasă prejudecată despre avort este că există un absolut moral care ar trebui să ne dicteze politicile publice și accesul la îngrijiri medicale.

Katey Zeh, pastor baptist:

„Adevărul este că viețile noastre reproductive sunt complexe și numai noi putem lua aceste decizii sacre pentru noi înșine, pe baza propriilor valori și a circumstanțelor în care ne aflăm într-un anumit moment al vieții”, este de părere Zeh. 

EXCLUSIV. O activistă și un pastor proavort din SUA se pregătesc pentru ce e mai rău: „Facem tot ce putem să prevenim un rezultat precum cel din România comunistă”
Pastorul Katey Zeh | Foto: Arhiva personală

Nu există două povești identice despre avort 

În calitate de pastor, Zeh a consiliat zeci de femei care au recurs la avort și spune că nu există două povești identice. „Am descoperit că pentru unii oameni decizia de a întrerupe o sarcină este dificilă și vine la pachet cu un sentiment de pierdere, iar pentru alții este o decizie care nu aduce altceva decât ușurare. Însă toți acești oameni au ceva în comun: fiecare știe ce decizie trebuie să ia pentru propria viață”.

Adesea vorbim despre avort în termeni negativi, însă eu am întâlnit o tânără care mi-a spus că pentru ea avortul a fost o binecuvântare. Pentru ea a fost o decizie salvatoare, i-a permis să se elibereze dintr-o relație abuzivă și să-și recâștige puterea de a lua singură decizii.

Katey Zeh, pastor baptist:

Pentru pastorul Zeh și organizația pe care o conduce, a milita pentru dreptul femeilor la avort nu înseamnă doar a schimba legi și politici publice, ci și narative culturale. 

„Noi ținem cont de două realități: criza imediată, creată de statele care interzic avortul, și lupta pe termen lung pentru a schimba narativul public despre religie și avort. Educăm activiști, credincioși și lideri religioși cu privire la ascensiunea naționalismului creștin alb și la modul în care mișcarea antiavort este doar o piesă dintr-o agendă politică mult mai largă, bazată pe putere, dominație și control”, explică aceasta. 

Katey Zeh crede că SUA au ajuns într-o asemenea situație din cauza ignorării rasismului și sexismului sistemice și a discriminării de clasă.

Google News Urmărește-ne pe Google News

EqualVoice

Libertatea îşi propune să ofere o voce egală femeilor în reprezentarea lor din media și crede în puterea #EqualVoice pentru a face mai vizibile femeile în presa românească, pentru a include vocile lor și perspectivele feminine. Fie că vorbim de jurnaliste, de surse, de specialiste sau de comentatoare / editorialiste, doar așa putem reflecta echilibrat societatea.

Libertatea își folosește capacitatea jurnalistică și tehnologică de a promova valorile în care crede: egalitatea între femei şi bărbați.

Vezi noutățile din cadrul inițiativei EqualVoice!
Comentarii (1)

Dori.l   •   04.12.2023, 15:51

Da... SUA va pati ca Romania.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
FANATIK.RO
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Viva.ro
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice
FANATIK.RO
Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
Unica.ro
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Observatornews.ro
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat
HOROSCOP
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI