Mergi direct la conținut »
Prima bancă ce pleacă din România după OUG 114. First Bank cumpără Bank Leumi România
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Prima bancă ce pleacă din România după OUG 114. First Bank cumpără Bank Leumi România

Prima bancă ce pleacă din România după OUG 114. First Bank cumpără Bank Leumi România

First Bank, fosta Piraeus Bank România, a anunțat semnarea unui acord pentru preluarea Bank Leumi România. Achiziția este condiționată de aprobarea Băncii Naționale a României și Consiliului Concurenței și este așteptată să fie finalizată în a doua parte a anului.

De Daniel Ionașcu,

Bank Leumi România deţine o reţea naţională de 15 sucursale, are 200 de angajați, administrează active de peste 250 milioane de euro şi depozite de 150 milioane de euro.

Valoarea tranzacției nu a fost anunțată.

First Bank este fosta Piraeus Bank și este deținută de către fondul american de investiții J.C. Flowers.

După finalizarea tranzacției, clienții Bank Leumi vor ajunge clienți ai First Bank. Până atunci, însă, aceștia se vor adresa tot către Bank Leumi.

Ordonanța lăcomiei

Aceasta este prima ieșire a unei bănci din România după aprobarea OUG 114. Aceasta a fost aprobată la finele anului trecut și a impus băncilor o taxă pe active care să varieze în funcție de indicele ROBOR.

Studiile BNR arătau că băncile din România sunt afectate de această taxă, iar unele chiar ar fi intrat pe pierdere.

Recent, autoritățile au anunțat modificarea OUG 114, iar taxa a fost modificată.

Americanii vor să crească puternic

Banca americană susține că vrea să crească în România și să ofere servicii de calitate.

„Această achiziţie face parte din strategia băncii de a-şi extinde şi consolida prezenţa în România, cu obiectivul de a deveni un actor puternic pe piaţa locală.

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania
Recomandări

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania

 

Este cea de-a doua achiziţie pe care fondul american de investiţii J.C. Flowers & Co. o face în România în mai puţin de un an, dovedindu-şi interesul şi angajamentul faţă de această piaţă valoroasă. Având în vedere orientarea noastră către achiziţii relevante, ne păstrăm deschiderea spre oportunităţi similare de creştere.

Între timp, continuăm să facem business „The American Way”, cu accent pe creştere, prin servicii de calitate oferite clienţilor, digitalizare şi eficienţă”, a declarat Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al First Bank.

După vânzarea proprietăților din România, Bank Leumi se va concentra pe activitățile din SUA și Marea Britanie.

Permutări în domeniul bancar

Mai multe tranzacții au avut loc în ultimii ani în sectorul bancar din România. Banca Transilvania a achiziționat Bancpost și Volksbank, iar OTP a cumpărat fosta Millennium. De asemenea, OTP a vrut să cumpere și Banca Românească, dar BNR nu și-a dat acordul.

În fine, Unicredit a răscumpărat acțiunile deținute de către omul de afaceri Ion Țiriac în cadrul filialei din România.

Close
Închide
  Close