UPDATE ora 10.16 Președintele comisiei speciale a Parlamentului a declarat, înainte de începutul ședinței în care se continuă dezbaterea pe legile justiției, că dacă există o singură prevedere care aduce atingere independenței justiției, atunci el este dispus să se renunțe la acea prevedere.
”Sper să ajungem și la legea răspunderii magistraților”, a mai spus deputatul PSD, menționând că nu există niciun motiv pentru a împiedica Parlamentul să continue dezbaterea pe pachetul de legi.
El a mai spus că este prima dată când există o astfel de dezbatere pe modificările din justiție. ”Se face referire la legile propuse de Guverm, și față de acestea, noi, cei care am semnat inițiativa, am adus modificări importante”, a mai spus Iordache, arătând că se transpun modificările cerute de sistemul de justiție în proiectul de lege din Parlament.
Florin Iordache a mai spus că va discuta și cu ceilalți colegi din partid, despre solicitarea Departamentului de Stat al SUA.
„Discutăm de propunerile Ministerului Justiţiei. Propunerile care se află acum în Parlament sunt total diferite de cele ale Ministerului Justitiei. Atâta timp cât ce avem noi în dezbatere nu afectează în niciun fel independenţa Justiţei, atâta timp cât toate amendamentele vin din partea asociaţiilor profesionale, cât şi a CSM, despre ce discutăm?”, a spus Florin Iordache, luni seară, la TVR.
Departamentul de Stat al SUA a transmis luni un mesaj dur Parlamentului României, căruia îi cere să respingă propunerile legislative care slăbesc statul de drept şi lupta anticorupţie.
„Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România”, se arată într-o declaraţie de presă intitulată „România – propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar”, ce aparține purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert.
„Legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică”, se arată în declarație.
„Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei”, transmite Departamentul de Stat al SUA.
EXCLUSIV/Arșinel și actorii de la teatru pleacă în turneu direct de la înmormântarea Cristinei Stamate