Mergi direct la conținut »
Florin Iordache își apără Codul penal. ”E o lege mai bună. Abuzul în serviciu nu a fost o miză pentru noi”
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Florin Iordache își apără Codul penal. ”E o lege mai bună. Abuzul în serviciu nu a fost o miză pentru noi”

Florin Iordache își apără Codul penal. ”E o lege mai bună. Abuzul în serviciu nu a fost o miză pentru noi”

Florin Iordache își apără Codul penal. Președintele comisiei specială privind legile din domeniul justiției spune că modificările făcute luni, de parlamentari, fac ca legea să fie una mai bună, menită să stopeze abuzurile din justiție. Mai mult, social-democratul spune că redefinirea abuzului în serviciu nu a fost o prioritate pentru PSD, asta deși forma dorită de Putere nu a fost dezvăluită decât astăzi, în momentul dezbaterii propriu-zise.

De Sorina Ionaşc,

“Eu consideră că în acest moment Codul penal, aşa cum a rezultat în urma dezbaterilor, este o lege mai bună. Cu toţii ne dorim ca în primul rând abuzurile să fie stopate. În acelaşi timp ne dorim ca toţi cei care încalcă legea să plătească şi, fără îndoială, aşa cum am reglementat în acest moment, eu consider că este un pas înainte în concordanţă cu ceea ce ne-am propus”, a declarat, la final, Florin Iordache.

Mai mult, el susține că amendamentele adoptate astăzi sunt menite să oprească abuzurile.

“Nu ne-am propus (n.r.-să se închidă dosare), ne-am propus să nu mai existe posiblitatea abuzurilor. Pentru noi, în acest moment, nu neapărat prejudiciul era cel mai important. Am dorit să stabilim foarte clar că acel funcţionar public, atunci când în atribuţiile sale are o lege sau o Ordonanţă sau o Ordonanţă de urgenţă şi trebuie să îndeplinească anumite atribuţii şi în atribuţiile sale de serviciu încalcă voit, că încalcă pentru a obţine un anumit folos material, acea persoană trebuie să răspundă. (…) A trebuit să definim (abuzul în serviciu – n.r.), dar nu a fost o miză pentru noi abuzul în serviciu”, a mai spus Iordache.

Codul penal, modificări-fulger


Comisia specială privind legile din domeniul justiției a adoptat modificări controversate la Codul penal, care urmează să fie adoptate de Parlament săptămâna aceasta.

Printre altele, comisia ”Iordache” a dezincriminat aproape integral abuzul în serviciu, a redefinit traficul de influență și a dezincriminat total neglijența în serviciu. Pentru cei care sunt acuzați de infracțiuni de serviciu și care achită integral prejudiciul, pedeapsa se reduce la jumătate.

Redefinirea mărturiei mincinoase și a favorizării făptuitorului ar urma să aibă efecte în dosarele în care sunt vizați Călin Popescu Tăriceanu, Vlad și Andreea Cosma, Liviu Dragnea și Alina Bica.

Close
Închide
  Close