Mergi direct la conținut »
Fotoreportaj printre panouri electorale. Ofertele din inima Bucureștiului: photoshop și corturi goale
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Fotoreportaj printre panouri electorale. Ofertele din inima Bucureștiului: photoshop și corturi goale

Cu două luni înainte de alegerile europarlamentare din 26 mai, Bucureștiul a fost împânzit de panouri, corturi, afișe. Candidații încearcă să-și facă prezența cunoscută în diverse feluri, cu mesaje consacrate sau mai noi, toate însă aproape neobservate de trecători. O plimbare prin centrul orașului îi face pe alegători să-i cunoască, prin poze sau mesaje, pe cei pe care, dacă vor simți chemarea ștampilei, îi vor trimite în Parlamentul European.

De Foto: Vlad Chirea, Oana Dușmănescu,

Pro România

Acest cort, pus lângă magazinul Unirea, nu pare să atragă prea mult atenția trecătorilor, semn că fostul premier începe să fie victima uitării.

Portretele care-i reprezintă pe Corina Crețu și pe Victor Ponta sunt retușate, dar mai puțin decât cel al contracandidatului Călin Popescu Tăriceanu, de pildă. Ponta e mai degrabă zâmbitor, Crețu pare mult mai preocupată de greutatea momentului, dar oferă totuși un surâs. În momentul strict al fotografiei, în cort bătea vântul primăverii, la fel ca și în cazul altor corturi Pro România răspândite prin oraș, care dau senzația de liniște. Poate prea multă.

George Simion, candidat independent

La cortul independentului, așezat în apropierea celui de mai sus, candidatul a simțit nevoia, ba nu, a fost obligat, să-și afișeze, mare, și fotografia. La fel de mare e și România pe care o vrea în Europa. Pe Simion pare să-l pufnească râsul în poză și parcă își stăpânește cu greu un zâmbet. „Susține un independent”, ne îndeamnă el. Desigur, e o variantă.

Cazul șocant al unei românce care stă închisă alături de pedofili și criminali de copii din UK. Ce a făcut
Recomandări
Cazul șocant al unei românce care stă închisă alături de pedofili și criminali de copii din UK. Ce a făcut
 

ALDE

Panoul ALDE, de lângă Hanul lui Manuc, îi prezintă pe Călin Popescu-Tăriceanu și pe Norica Nicolai. Talentele celui care a prelucrat pozele par să se oprit la photoshoparea lui Tăriceanu, care pare un vampir cu tinerețe fără bătrânețe. Prin comparație, Nicolai e clar dezavantajată.

Cum social media au abundat în ultimele câteva zile de glume la adresa fotografiei lui Tăriceanu, chiar acesta a avut un răspuns aproape amuzant.

„Escaladează campania cu photoshopul! Niște chestii foarte haioase! Merită felicitaţi. Văd că pe online oponenţii mei fac mişto de poza de pe pliantele #ALDE. Sunt alături de ei și protestez vehement împotriva acelor fotografii! Când eram mic nu eram grizonant, ci blond!”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Twitter.

Totuși, amplasarea acestui panou nu e deloc inspirată – mesajul de campanie electorala este poziționat către râul Dâmbovița, în caz că rațele capătă drept de vot între timp, iar pe partea cealaltă afișează o reclamă. Alături de panoul electoral al lui George Simion, acesta este singurul din zona Universitate – Piața Unirii care arată fotografiile unor membri de partid.

„Mi-am găsit beleaua cu declarațiile astea!”. CTP explică afirmațiile despre masturbare
Recomandări
„Mi-am găsit beleaua cu declarațiile astea!”. CTP explică afirmațiile despre masturbare
 

PNL

La fel ca în cazul ALDE, panoul electoral PNL, printat tot pe o singură parte și situat tot în apropierea Hanului lui Manuc, este neinspirat amplasat.

Pe acesta, șefii campaniei PNL au ales să nu folosească imaginea sau numele vreunui candidat, ci o fotografie optimistă și colorată a unui copil, alăturată sloganului.

Niciun truc pare să nu apeleze la atenția și simțurile trecătorilor, care arareori ridică privirea ca să le studieze sau măcar să le arunce o ocheadă. Viitorii votanți sunt mai degrabă atenți să nu calce în gropile din asfalt sau nu-și desprind ochii din telefoanele mobile.

PMP

Cortul PMP, ca multe dintre cele din oraș, pare abandonat. E cel mai sobru dintre toate, nu are imprimate pe el pozele candidaților.

Cum lucrează PSD și PNL în favoarea industriei farmaceutice
Recomandări
Cum lucrează PSD și PNL în favoarea industriei farmaceutice
 

Partidului conduc de Eugen Tomac îi ajung, după toate aparențele, sigla, sloganul și mențiunea că e membru al PPE. A, și adresa website-ului – ca și cum ar îndemna la un joc misterios, la o vânătoare secretă, oferind doar câteva indicii celor (și așa vag) interesați.

PSD

Partidul aflat la putere este cel mai prezent ca număr de panouri în zona Pieței Unirii. Acesta, amplasat în vecinătatea celor de la ALDE și PNL, are o vizibilitate mult mai bună decât suratele și antisuratele sale politice, dar este și cel mai vandalizat dintre ele.

O mână sau mai multe au simțit nevoia să adauge pe suprafața colorată mai multe mesaje, multe dintre ele vulgare.

„Fără PSD” – cel înscris între steluțele UE – este exprimat decent și hotărât, cu punctuație cu tot. Printre puținele însă, pentru că majoritatea sunt interzise ochilor minorilor.

Pe alt panou, același mesaj ca pe primul. Acest panou e mult mai mic și a scăpat de vandali, poate datorită faptului că este amplasat în apropierea Mitropoliei.

Sau poate pentru că e mai degrabă adresat celor aflați în trafic, la volan, pentru că se află într-o zonă în care prea puțini oameni au ocazia să se plimbe pe jos.

Al treilea panou PSF ste cel mai avantajos amplasat dintre toate – tot în Piața Unirii, la capătul tramvaiului 32 – și are inscripționat același mesaj ca primele două.

Suspansul însă se menține, pentru că nici acesta nu prezintă nici fotografia, nici numele vreunui candidat. Extrem de vizibil din stațiile STB din zonă, ridicat și bine gândit pentru a fi îndelung privit și aprofundat de cei care așteaptă tramvaiul care duce în Rahova, îndemnați să fie patrioți în Europa.

RECOMANDĂRI
Ilie Dumitrescu a avut o aventura cu o femeie maritata. A spus cine este: "Omul m-a sunat și mi-a spus: «Am o familie și te rog să încetezi»"
GSP.RO
Ilie Dumitrescu a avut o aventura cu o femeie maritata. A spus cine este: "Omul m-a sunat și mi-a spus: «Am o familie și te rog să încetezi»"
Horoscop 7 iunie 2020. Taurii își recapătă liniștea interioară, Capricornii sunt astăzi în elementul lor
HOROSCOP
Horoscop 7 iunie 2020. Taurii își recapătă liniștea interioară, Capricornii sunt astăzi în elementul lor
Close
Închide
  Close