Mergi direct la conținut »
Președintele Franței, discurs mult-așteptat după protestele "vestelor galbene"
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Președintele Franței, discurs mult-așteptat după protestele "vestelor galbene"

Președintele Franței, discurs mult-așteptat după protestele „vestelor galbene”

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, este aşteptat să anunţe noi măsuri, ca răspuns la criză socială, după a patra zi de mobilizare a "vestelor galbene". De altfel, recentele evenimente din țara condusă de el îi pun la încercare mandatul, mai ales că protestatarii îi cer demisia. Peste 1.700 de oameni au fost reținuți sau arestați în orașele franceze, însă violențele nu s-au ridicat la amploarea celor din urmă cu o săptămână.

UPDATE: Emmanuel Macron se va adresa Naţiunii luni, la ora 20.00, a anunţat duminică Palatul Elysee, după cel de-al patrulea weekend marcate de protestele „vestelor galbene”.

Elysée nu a oferit detalii suplimentare despre această intervenţie aşteptată. Preşedintele, care îi va primi luni dimineaţa pe partenerii sociali şi pe aleşi, ar urma să anunţe „măsuri concrete şi imediate” pentru a răspunde crizei, potrivit ministrului Muncii, Muriel Pénicaud.


Ţinta directă a manifestanţilor, cu sloganul omniprezent „Macron, demisia”, şeful statului nu a luat cuvântul în public, în această săptămână, a rămas pentru noua zi de mobilizare în palatul prezidenţial, înconjurat de un impozant dispozitiv de protecţie.

Până în prezent, el l-a lăsat în prima linie pe Edouard Philippe, atât în parlament, cât şi în faţa presei. Acesta a declarat că „a sosit timpul dialogului” şi „acum trebuie refăcută unitatea naţională”, subminată de această frondă populară fără precedent născută pe reţelele sociale, relatează Agerpres.

„Preşedintele va vorbi, poate luni, şi este datoria lui să propună măsurile pentru a permite întregii naţiuni franceze să se regăsească”, a declarat Edouard Philippe, sâmbătă seară.

Aproximativ 125.000 de manifestanţi au protestat sâmbătă, 8 decembrie, pe străzile Franţei, a informat Ministerul de Interne, dar amploarea violențelor a fost mai redusă decât în urmă cu o săptămână.

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”
Recomandări

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”

Cu toate acestea, a fost o zi de foc în Franța, cu violențe și confruntări, soldate cu aproximativ 1.400 de persoane reținute.

Rezumatul protestelor din Franța, pe 8 decembrie:

  • Tiruri cu gaze lacrimogene pe marginile bulevardului Champs Elysées;
  • Vitrine sparte şi maşini incendiate la Paris;
  • Altercaţii şi distrugeri în marile oraşe precum Bordeaux, Toulouse, Marsilia sau Nantes;
  • Baraje rutiere şi drumuri blocate.

„Vestele galbene”, care provin în cea mai mare parte din rândul claselor populare şi de mijloc, se declară nemulțumite de politica fiscală şi socială a preşedintelui Emmanuel Macron.

Pasul înapoi făcut de guvern în privinţa majorării taxei la carburanţi, prima revendicare a protestatarilor, nu a condus însă la stingerea mişcării, care se opune elitelor politice şi partidelor tradiţionale, şi este lipsită de lideri veritabili, ceea ce face dificile tentativele de negociere ale guvernului. Pagubele provocate de „Vestele galbene” se ridicau la 4 milioane de euro, până pe 3 decembrie.

Vezi cele mai impresionante fotografii surprinse în timpul violențelor din capitala Franței!


Citește și… REPORTAJ/ Orfanii crescuți de bunica Tania, caz prezentat de Libertatea în septembrie, au fost vizitaţi de Moş Nicolae. Au primit în ghetuţe 50 de lei şi un lego


 

Close
Închide
  Close