Funeralii naţionale pentru John McCain. Sicriul cu corpul lui John McCain e scos din Capitoliul din Washington, de soldați americaniIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 12

John McCain, cunoscut pentru nonconformismul său şi capacitatea de a păşi peste diviziunile politice, şi-a exprimat dorinţa înaintea morţii ca Donald Trump să nu asiste la slujba sa de înmormântare, cei doi bărbaţi manifestând un dispreţ reciproc.

De altfel, președintele american a afişat detaşarea, chiar dispreţul faţă de aceste funeralii, plecând în acelaşi moment spre unul din cluburile sale de golf de lângă capitală.

Singurele mesaje postate de Donald Trump pe Twitter, în cursul dimineţii, au fost ameninţările la adresa Canadei în renegocierea NAFTA.

El i-a trimis la Catedrală din Washington pe cel mai apropiat colaborator al său, generalul John Kelly, precum şi pe şeful Pentagonului, Jim Mattis, şi pe consilierul său pentru securitate naţională, John Bolton.

Fiica şi consiliera preşedintelui, Ivanka Trump, a fost – de asemenea – prezentă împreună cu soţul său, Jared Kushner, nou semn al diferenţelor pe care le arată frecvent față de tatăl său.

După două luni de proteste, Iranul anunță că desființează poliția moravurilor, instituție care veghea ca femeile să poarte hijab
Recomandări
După două luni de proteste, Iranul anunță că desființează poliția moravurilor, instituție care veghea ca femeile să poarte hijab

Însă, confruntat cu critici acerbe pentru tăcerea sa grea după moartea, sâmbătă, 25 august, a lui John McCain, personalitate a politicii americane, Donald Trump a ordonat – în cele din urmă – luni, 27 august, în onoarea acestuia, arborarea în bernă a drapelului american la Casa Albă şi pe toate clădirile oficiale.

„În ciuda diferenţelor noastre politice, respect angajamentul faţă de ţara noastră al senatorului John McCain şi, în onoarea sa, am semnat un decret pentru arborarea în bernă a drapelului american până în ziua înmormântării sale”, a precizat preşedintele american, atunci, prin intermediul unui comunicat.

În schimb, foştii preşedinţi George W. Bush şi Barack Obama, prezenți la funeralii, au adus sâmbătă, 1 septembrie, un vibrant omagiu „eroului american” John McCain, salutând o personalitate politică purtătoare de unitate într-o Americă a lui Donald Trump profund divizată, comentează Agerpres.

Barack Obama şi George W. Bush, vizibil emoţionaţi, au afirmat că fostul senator republican şi fost prizonier de război în Vietnam i-a făcut să fie să fie preşedinţi „mai buni”, în discursuri pline de critici abia voalate la adresa lui Donald Trump.

REPORTAJ Au devenit cetățeni români ca să scape de război sau de sărăcie. „Plecăm nu pentru a trăi mai bine, ci ca să avem de îmbrăcat și de mâncare”