Bruno Kahl, noul şef al serviciilor de informaţii externe BND, a afirmat, într-un interviu publicat marţi în Sueddeutsche Zeitung, că există indicii că Rusia s-ar putea afla în spatele interferenţelor.

„Avem dovezi că au loc atacuri informatice care nu au alt obiectiv decât să declanşeze incertitudine politică. Autorii sunt interesaţi de delegitimizarea procesului democratic, indiferent pe cine ajută acest lucru”, a spus el.

Citește și: Angela Merkel, anunț oficial: ”Sunt pregătită să candidez din nou”

„Se exercită o presiune asupra discursului public şi democraţiei care este inacceptabilă”, a subliniat el.

În trecut, agenţiile de informaţii se concentrau pe ţări, dar în prezent acuzaţiile şi ameninţările sunt mai variate, lansate de actori diverşi, a avertizat Kahl.

Şeful agenţiei germane de informaţii interne, BFV, a declarat în urmă cu câteva săptămâni pentru Reuters că autorităţile sunt îngrijorate că Rusia ar putea încerca să interfereze cu alegerile din Germania prin difuzarea de ştiri false.

În același timp, cancelarul Angela Merkel a avertizat că pe reţelele de socializare ar putea apărea informaţii false pentru a manipula votul.

Citește și: Un român de 23 de ani l-a ajutat pe Donald Trump să devină președinte, publicând știri false. ”Da, am influențat alegerile”

Oficiali din serviciile americane de informaţii au avertizat, înainte de alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie, în legătură cu eforturile de a manipula votul, care ar fi fost susţinute de autorităţile ruse. Moscova a respins acuzaţiile. Mai mult, rețeaua de socializare Facebook a fost acuzată că a promovat știri false, care au influențat alegătorii. În urma acestor acuzații, Facebook și Google au anunțat că vor lua măsuri împotriva știrilor false.