Românul Ovidiu Drobotă este unul dintre simpatizanții lui Donald Trump. O arată și unul dintre profilele sale de Facebook ( n.r – are mai multe conturi, cu aceeași poză), unde are drept poză de copertă o fotografie cu președintele-ales al SUA. În timpul campaniei electorale din SUA, tânărul din Oradea a reușit să se implice uimitor de mult în jocurile politice. El a creat un site care a distribuit știri, dintre care unele s-au dovedit a fi false – endingthefed.com.
”În octombrie 2015 am auzit despre Donald J. Trump și mi-a plăcut de el. Mi-a plăcut faptul că vine din afara politicii. L-am urmărit și am urmărit și presa. M-am gândit că îl pot ajuta să câștige alegerile creând un site. Așa că am creat endingthefed.com. Îmi pare rău că am postat știri false, a declarat Ovidiu Drobotă, pentru INC Magazine.
El este de părere că Donald Trump va fi un președinte bun. „Îmi place faptul e că un om cinstit şi că se opune efectului globalizării. Are intenţii bune pentru SUA şi nu numai… Donald Trump e un om venit din afara politicii, un om cu experienţă în domeniul de afaceri. Consider că va fi un preşedinte bun”, ne-a declarat românul în vârstă de 23 de ani. Totodată, el a ținut să precizeze că nu a avut nicio legătură cu campania republicanului, dar și că că a fost adesea criticat pentru activitățile sale.
Citește și: Donald Trump refuză salariul de președinte al SUA. Cât ar câștiga magnatul
Întrebat despre scandalurile în care a fost implicat Donald Trump, Ovidiu ne-a declarat că „acestea sunt doar instrumente de propagandă”. „Consider că scandalurile legate de Donald Trump nu sunt altceva decât instrumente de propagandă, lansate de portalurile de știri liberale. Cele care ne acuză pe noi, conservatorii că scriem știri false. Tot ce nu se aliniază cu modul de gândire liberal este considerat fals. Așa funcționează mass-media din SUA”, ne-a mai spus Ovidiu.
Povestea românului a ajuns în presa internațională după ce mai multe date au arătat că știrile false au fost mult mai amplu distribuite pe reţeaua de socializare decât ştirile care dezminţeau afirmaţiile iniţiale. Asta în condițiile în care pentru un număr tot mai mare de oameni, în special pentru americani, Facebook a devenit principala sursă de transmitere de ştiri. De astfel, rețeaua de socializare a fost acuzată că i-a adus victoria lui Donald Trump și a devenit ținta critcilor, precum și Google. Mark Zuckerberg a respins acuzațiile. Cu toate acestea, ulterior, atât Facebook, cât și Google au anunțat măsuri împotriva site-urilor care promovează aceste știri false.
Ovidiu susține că nu există mare diferență între ceea ce face el și activitatea marilor agenții de presă. El a afirmat că a șters de pe internet știrile care au fost demascate în totalitate. Mai mult, el susține că anumite informații apărute în articolul celor de la inc.com sunt exagerări.
“Site-ul nu ar trebui să fie asociat cu ştirile false. Într-adevăr, am publicat câteva articole care nu au provenit dintr-o sursă verificată, însă nu aveam de unde să ştiu dacă informaţia e OK sau nu. În plus, liberalii din Statele Unite consideră ‘a fi fals’ ceea ce nu se aliniază cu ideile lor”, a declarat românul, pentru Libertatea.
“Şi sunt multe alte site-uri care au fost acuzate de răspândire de conţinut fals, ca şi: infowars.com, breitbart.com, ijr.com şi multe altele. Nu mi se pare corect”, a continuat el, enervant de aceste acuzații.
În timpul campaniei, pe site-ul Ending the Fed au apărut știri precum că Papa Francisc îl susține pe Donald Trump sau că Hillary Clinton a vândut arme pentru gruparea jihadistă ISIS, dar și multe altele. Prima știre falsă care a devenit virală a fost cea potrivit căreia prezentatorea Megyn Kelly a fost concediată de Fox News. A patra știre falsă a fost cea care anunța că Hillary Clinton nu poate să dețină nicio funcție publică.
Titlurile știrilor au ajutat, cu siguranță, ca aceste materiale să devină distribuite în număr uriaș pe Facebook.
- „Papa Francisc șochează lumea! Îl susține pe Donald Trump la președinție. Declarația sa”
- „S-a terminat! Emailul lui Hillary către ISIS a fost divulgat și este mai grav decât se așteptau toți”
- „Doar ciți legea: Hillary Clinton este descalificată pentru a deține o funcție publică”
Ovidiu ține însă morțiș să clarifice faptul că a șters imediat știrile care s-au dovedit a fi false. Întrebat de unde prelua articolele, Ovidiu ne-a spus că a postat “o grămadă de articole bazate pe sursa Wikileaks, din diverse surse. Am prieteni din SUA care îmi trimit articole. Agenţia de ştiri InfoWars din SUA încurajează preluarea de conţinut din site-ul lor. Unele articole le verificam, altele nu, pentru că proveneau dintr-o sursă credibilă”, ne-a mai spus el.
Articolele răspândite de Ending the Fed au ajuns în top zece al știrilor false răspândite în perioada alegerilor americane, scriu jurnaliștii americani. “Pe site am în jur de 10.000 de articole publicate. Liberalii au constatat că patru sunt false – ceva de genul. Dar menționez că site-ul meu, endingthefed.com, nu ar trebui să fie asociat cu un site de știri false. Spun asta pentru că a avea o opinie conservatoare nu înseamnă că ai scris un articol fals”, dorește Ovidiu să precizeze, încă o dată.
Întrebat dacă consideră că a influențat alegerile din SUA, Ovidiu recunoaște că a jucat un rol, însă susține că nu așa cum este portretizat de presa din SUA. “Da, am influențat alegerile, însă nu cu știri false. Pe site am o grămadă de articole bune, informative”, a mai declarat Ovidiu, pentru Libertatea.ro.
Site-ul a fost înființat în martie 2016 și a avut “peste 13 milioane de vizitatori, unici, lunar”, după cum mărturisește Ovidiu. Inc.com ridică numărul la 3,3 milioane de vizitatori unici din SUA, cei mai mulți ajungând pe site direct de pe Facebook. “Cei de la INC Magazine au estimat traficul, dar nu este real”, precizează Ovidiu.
Acest lucru i-a adus câștiguri substanțiale românului. Ca o comparație, Paul Horner, care a realizat un site unde publică știri false, a câștigat 10.000 de dolari într-o singură lună, după cum a mărturisit într-un interviu acordat Washington Post. Nu este clar cât a câștigat românul, iar acesta nu a dorit să ofere declarații pe această temă. Totodată, el mărturisește că a primit amenințări pe Facebook, pentru că l-a susținut pe Donald Trump.
Ovidiu Drobotă, în vârstă de 23 de ani, mai deține și site-ul expunere.com, însă nu a dorit să vorbească despre acest aspect. Totodată, recunoaște că în trecut a fost hacker, însă nici despre acest aspect al vieții sale nu a dorit să ofere mai multe detalii.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!