Mergi direct la conținut »
UPDATE: Gheorghe Ştefan, în lacrimi la Tribunalul Prahova, unde se judecă eliberarea sa condiţionată
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE: Gheorghe Ştefan, în lacrimi la Tribunalul Prahova, unde se judecă eliberarea sa condiţionată

UPDATE: Gheorghe Ştefan, în lacrimi la Tribunalul Prahova, unde se judecă eliberarea sa condiţionată

Gheorghe Ştefan ar putea fi eliberat condiţionat. Decizia eliberării condiționate a fostului primar din Piatra Neamţ, condamnat la închisoare în dosarul Microsoft, va fi luată de Tribunalul Prahova şi va fi definitivă.

De Cristian Simion,


UPDATE, 11,55 – Fostul primar ”Pinalti”,  în lacrimi la Tribunalul Prahova, unde se judecă eliberarea sa condiționată.  Gheorghe Ștefan, zis ”Pinalti”, cândva unul dintre cei mai puternici și influenți politicieni ai Moldovei, a izbucnit în lacrimi miercuri Tribunalul Prahova, unde judecătorii iau în discuție eliberarea sa condiționată după ce a executat o treime din cei trei ani și șase luni de închisoare la care a fost condamnat pentru corupție.

Instanța a rămas în pronunțare în privința acestei cereri, iar decizia va fi unde definitivă.

 Gheorghe Ștefan a fost scos miercuri dimineață din Penitenciatul din Ploiești și adus la Tribunalul Prahova, acolo unde judecătorii vor decide definitiv dacă acceptă sau nu eliberarea condiționată a fostului primar din Piatra Neamț. În momentul în care magistrații i-au dat cuvântul în sala de judecată pentru a-și susține cauza, ”Pinalti”a spus că regretă faptele, că și le asumă și a promis că nu va mai face nicio infracțiune. Nu a putut să-și termine discursul, pentru că a izbucnit în lacrimi în fața completului de judecată și a celor câtorva zeci de justițiabili aflați în sala Tribunalului Prahova.

Imediat după ce i-au ascultat punctul de vedere, judecătorii au rămas în pronunțare. Dacă decizia îi va fi una favorabilă fostului primar din Piatra Neamț, acesta va părăsi Peniteciarul din Ploiești după ce a executat 297 de zile din cele 1.278 de zile de detenție la care a fost condamnat pentru fapte de corupție.

Fiica cea mică a lui Adrian Minune, pe scena „Vocea României“: „Se poate şi fără banii lui tati“. Cum a reacţionat Chirilă după prestaţia sa
Recomandări

Fiica cea mică a lui Adrian Minune, pe scena „Vocea României“: „Se poate şi fără banii lui tati“. Cum a reacţionat Chirilă după prestaţia sa


Judecătoria Ploieşti a admis deja cererea de eliberare condiţionată a fostului primar din Piatra Neamţ, deoarece pe parcursul executării pedepsei nu a fost sancţionat disciplinar şi a participat la diferite activităţi. Decizia a fost atacată de către procurorii DNA.

Judecătoria Ploieşti a admis deja, pe fond, în august, cererea de liberare anticipată a lui Gheorghe Ştefan, însă decizia nu a fost definitivă.

„Așa cum reiese din caracterizarea depusă la dosarul cauzei (…), pe întreaga durată a executării pedepsei, condamnatul a avut un comportament pozitiv, în sensul că nu a fost sancționat disciplinar și a fost recompensat o dată, a participat la activități lucrative (13 zile câștig) și la activități socio-educative (21), astfel că instanța apreciază că acesta s-a îndreptat și se poate reintegra în societate, iar liberarea sa anticipată nu prezintă niciun pericol pentru colectivitate”, se precizează în motivare.

Instanța a reținut că Gheorghe Ștefan avea de executat o pedeapsă de 1.278 de zile, iar pentru a putea fi propus în vederea liberării condiționate trebuia să fi executat cel puțin o treime din aceasta, respectiv 426 de zile.

Fostul primar a fost încarcerat la data de 3 octombrie 2016, iar până la data formulării propunerii de liberare condiționată de către Comisia de Propuneri din cadrul Penitenciarului Ploiești acesta a executat 297 de zile în detenție, la care s-au adăugat 235 de zile de arest preventiv și 13 zile considerate ca executate în urma muncii prestate, având în total 545 de zile executate din pedeapsa totală.

Ce a anunțat Elena Udrea despre nașii micuței Eva! Ce s-a întâmplat cu Alina Bica
Recomandări

Ce a anunțat Elena Udrea despre nașii micuței Eva! Ce s-a întâmplat cu Alina Bica

Gheorghe Ștefan a fost condamnat la șase ani de detenție în dosarul Microsoft, însă Curtea de Apel Ploiești a redus, în data de 26 iunie, printr-o decizie definitivă, la trei ani și jumătate de închisoare această pedeapsă, după ce a admis o contestație la executare formulată de fostul primar, constatând că sunt incidente dispozițiile articolului 19 din Legea 692/2002 (care prevăd posibilitatea de reducere a pedepsei ca urmare a cooperării în calitate de martor pentru alte cauze asemănătoare — n.r.).

De asemenea, Gheorghe Ștefan a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București în luna aprilie la trei ani de detenție în dosarul privind finanțarea PDL.

Ulterior, în luna iulie, Tribunalul Prahova a constatat că faptele pentru care a fost condamnat Gheorghe Ștefan în cele două dosare sunt concurente și a stabilit că, în urma contopirii pedepselor, fostul primar va executa pedeapsa cea mai grea, aceea de trei ani și șase luni de detenție.


REPORTAJ | Câțiva copii și adolescenți au terorizat o comună întreagă. Autoritățile iau măsuri radicale – FOTO


 

 
 
Close
Închide
  Close