Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

UNICEF a așezat mii de ghiozdane sub forma unor pietre funerare, în memoria copiilor uciși anul trecut în zone de conflict

UNICEF trage un semnal de alarmă și îi comemorează pe copiii uciși anul trecut în zonele de conflict ale lumii, printr-un gest impresionat.

De Dragoș Tănase,

A plasat, la sediul Națiunilor Unite din New York, 3.758 de ghiozdane în rânduri care amintesc de un cimitir, fiecare reprezentând o pierdere fără sens a unei vieți tinere în conflict, în 2018.

Proiectul, care a început duminică și se încheie mâine, este un mesaj către liderii mondiali, cu doar câteva zile înaintea Adunării Generale anuale a Națiunilor Unite.

„În doar două săptămâni, liderii mondiali care se adună la Adunarea Generală a ONU vor sărbători 30 de ani de la Convenția privind drepturile copilului. Această instalație ar trebui să le amintească de miza întâlnirii”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore.

„Deoarece mulți copii se întorc la școală săptămâna aceasta, atragem atenția asupra miilor de copii uciși în zonele de conflict și a căror pierdere tragică va fi resimțită pentru totdeauna în casele lor, în sălile de clasă și în comunitățile din întreaga lume”, a mai spus Fore.

După 12 septembrie, rucsacurile vor sprijini educația copiilor care au supraviețuit războaielor din țările lor.

„Rucsacurile UNICEF au fost întotdeauna un simbol al speranței și al copilăriei”

Directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore:

Potrivit Raportului anual al Secretarului general din 2019 privind copiii și conflictele armate, peste 12.000 de copii au fost uciși sau condamnați în zonele de conflict, anul trecut, fiins cel mai mare număr de când Națiunile Unite au început să monitorizeze și să raporteze această încălcare gravă.

O nouă fotografie cu Ludovic Orban circulă pe Facebook. Premierul, cu masca în bărbie și cu țigara în mână, în sala de ședințe a Guvernului
Recomandări
O nouă fotografie cu Ludovic Orban circulă pe Facebook. Premierul, cu masca în bărbie și cu țigara în mână, în sala de ședințe a Guvernului
 

Și acestea sunt doar incidente verificate, numărul real fiind probabil să fie mult mai mare. UNICEF estimează că într-un sfert din aceste incidente, copiii și-au pierdut viața.

În conflictele aflate în desfășurare în Afganistan, Republica Centrafricană, Somalia, Sudanul de Sud, Siria, Yemen și multe altele, copiii plătesc cel mai greu preț al războiului.

Utilizarea, pe scară largă, a armelor explozive, cum ar fi atacurile aeriene, minele terestre, dispozitivele explozive improvizate, atacurile cu rachete, bombardamentele și elementele de artilerie provoacă marea majoritate a victimelor în rândul copiilor, în conflictele armate.

„Câștigurile remarcabile obținute pentru copii în ultimii 30 de ani arată clar ce putem face dacă valorificăm voința politică de a pune copiii pe primul loc”, este concluzia directorului executiv al UNICEF, Henrietta Fore.

FOTO: EPA

Close
Închide
  Close