Mergi direct la conținut »
Google Chrome a împlinit zece ani
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie

Google Chrome a împlinit zece ani

Browserul Google Chrome a împlinit zece ani, acesta fiind primul program de acest gen care a reușit să spargă dominația Internet Explorer de la Microsoft.

De Daniel Ionașcu,

Chrome a copiat inițiat facilități oferite de către browserul Opera, precum navigarea cu tab-uri, stabilitate și rapiditate. Inovația Google a fost să ofere Chrome gratuit, spre deosebire de Opera, care oferea aceste dotări contra cost. De la Mozilla Firefox acesta a copiat posibilitatea instalării de extensii.

Chrome a apărut inițial ca program pentru sistemul de operare Windows de la Microsoft, dar în 2009 au apărut variante și pentru Linux și macOS.

A detronat Internet Explorer

Între timp, Chrome a detronat Internet Explorer în privința utilizării. Oamenii l-au preferat în fața IE din cauză că acesta din urmă era un adevărat magnet de viruși și nu suporta standardele de afișare online.

Google a implementat mai multe facilități de securitate în în Chrome, iar acesta a rămas aproape invulnerabil.

În fapt, Internet Explorer a rămas atât de mult în urmă încât Microsoft a lansat browserul Edge, pe care îl promovează intens în Windows 10.

În acest moment, Chrome are are o cotă de piață de peste 60% pe calculatoare. Dar Chrome este mult mai mult de atât, fiind prezent și pe Android, sistemul de operare dezvoltat de către Google pentru smartphone-uri și tablete, dar și pe iOS, adică pe iPhone și iPad.

Chromebook-urile au depășit MacBook-urile

Mai mult, Google a lansat și Chrome OS, un sistem de operare bazat pe browserul Chrome și Linux. Acesta este folosit în special pe laptopuri foarte ieftine, destinate sistemului educațional. Ca atare, chromebook-urile au devenit atât de populare încât vânzările lor au depășit chiar și pe cele ale MacBook-urilor de la Apple.

Chromebook-urile pot rula în acest moment și aplicații Android, iar în curând vor putea utiliza și programe Linux.

De asemenea, pe lângă Chrome OS, Google a lansat și Chromecast, un mic gadget care transformă orice televizor într-un smart tv, conectat la internet și la aplicații online.

Close
Închide
  Close