Mergi direct la conținut »
Duelul giganților: Google investește 550 de milioane de dolari în retailerul chinez JD.com, pentru a contracara Amazon
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie > Duelul giganților: Google investește 550 de milioane de dolari în retailerul chinez JD.com, pentru a contracara Amazon

Duelul giganților: Google investește 550 de milioane de dolari în retailerul chinez JD.com, pentru a contracara Amazon

Google va investi 550 de milioane de dolari în retailerul chinez JD.com, al doilea din statul asiatic după Alibaba, gigantul american fiind într-un adevărat tur de investiții în companii asiatice în lupta sa cu rivalul Amazon.com, scrie Reuters.

De Daniel Ionașcu,

JD.com are deja ca investitori gigantul chinez Tencent, supranumit ”Facebook-ul Chinei”. Tencent este la rândul său principalul rival al Alibaba în China. De asemenea, un alt investitor în JD.com este retailerul american Walmart, cu care Google cooperează deja în mai multe domenii.

Walmart este rivalul tradițional al Amazon în SUA în domeniul retailului, iar Google este rival al Amazon în sectorul inteligenței artificiale și al gadgeturilor pentru locuință. Legat de retail, Google a mai realizat recent un parteneriat și cu Carrefour, după ce Amazon a făcut o înțelegere cu lanțul de magazine Monoprix din Franța.

JD este celebră pentru că a realizat drone capabile să transporte aerian o tonă de marfă.

Principalul investitor străin în Alibaba este grupul japonez de tehnologie SoftBank. Acesta este investitor și în serviciul de transport Uber, cu care Google concurează pentru producerea de mașini autonome.

JD vine în Europa?

Google va primi 1% din titlurile JD.com, iar parteneriatul se va extinde și în alte țări, produsele aflate la vânzare pe JD.com urmând să apară și în serviciul Google Shopping.

Acest lucru înseamnă că JD.com urmărește să se extindă. Grupul este prezent în China și Indonezia și vrea să se extindă și în restul Asiei de Sud-Est.

Discuții între medici din interiorul spitalului Balș, unde e bărbatul cu coronavirus: ”Consultăm TOȚI PACIENȚII CU ACELAȘI ECHIPAMENT. Dacă unul e pozitiv le dăm tuturor”!
Recomandări

Discuții între medici din interiorul spitalului Balș, unde e bărbatul cu coronavirus: ”Consultăm TOȚI PACIENȚII CU ACELAȘI ECHIPAMENT. Dacă unul e pozitiv le dăm tuturor”!

 

Dar parteneriatul deschide ușa pentru extinderea JD.com și în Europa și America.

Dușmanul dușmanului meu prieten îmi este

Această extindere a activității JD vine în contextul în care Alibaba se concentrează pe extinderea în interiorul Chinei, prin instituirea unor parteneriate cu lanțuri de magazine, pentru a contracara pericolul pus de Tencent.

Extindere pe bandă rulantă a Google

Pentru Google, însă, extinderea marchează o frenezie a investițiilor în Asia. Serviciile sale de căutare online și magazinul de aplicații Android sunt interzise în China, dar Google investește pentru a capta trendurile viitoare.

Google a investit în ianuarie 120 de milioane de dolari în serviciul de streaming de jocuri Chushou. Chushou este un rival al Twitch, serviciu deținut de Amazon. Tot în China, Google a investit în Mobvoi – o companie axată pe intelivență artificială.

Google a mai investit în Go-Jek, ”Uber-ul pentru motociclete” din Indonezia.

De asemenea, presa a scris că Google va prelua o participație la retailerul online Flipkart din India. Acesta va fi preluat majoritar de către Walmart.

În fine, anul trecut Google a preluat o parte din activitatea producătorului taiwanez de smartphone-uri HTC cu 1,1 miliarde de dolari.

Close
Închide
  Close