Mergi direct la conținut »
Google s-ar putea "încuscri" cu Emag. Gigantul intenționează să participe la achiziția Flipkart, ”Amazon-ul Indiei”, alături de Walmart
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie

Google s-ar putea „încuscri” cu Emag. Gigantul intenționează să participe la achiziția Flipkart, ”Amazon-ul Indiei”, alături de Walmart

Google intră în retail: gigantul vrea să cumpăre, alături de Walmart – cel mai mare retailer din lume, compania Flipkart, supranumită ”Amazon-ul Indiei”, scrie Reuters. Astfel, colosul IT s-ar putea "încuscri" cu Emag, cea mai mare companie de comerț electronic din România.

De Daniel Ionașcu,

Flipkart ar urma să fie evaluată la 18 miliarde de dolari, dar consorțiul dintre Walmart și Alphabet – holdingul care controlează Google – ar urma să cumpere 75% din acțiuni pentru 15 miliarde de dolari.

SoftBank vrea să vândă

În acest moment, cel mai mare acționar al Flipkart este grupul japonez de tehnologie SoftBank, care deține circa 20% din titluri.

SoftBank este investitor și în compania de transport Ola – rivalul indian al Uber, dar și în One97 Communications – care deține Paytm, cel mai folosit sistem de plăți din India.

SoftBank ar dori să își vândă acțiunile deoarece nu dorește să fie un investitor pasiv.

SoftBank este investitor și în cadrul Snapdeal, a treia companie de comerț electronic a Indiei, după Flipkart și Amazon. Însă situația financiară a Snapdeal nu este prea bună.

Cine este Flipkart

Alți acționari în cadrul Flipkart sunt fondatorii Sachin Bansal și Binny Bansal. Deși au nume de familie similar, aceștia nu sunt înrudiți. Amândoi au lucrat la Amazon.com, însă au părăsit gigantul american în 2007 pentru a-și fonda propria firmă de comerț electronic.

Un investitor important în Flipkart este grupul sud-african Naspers, care deține în România eMag, cel mai mare retailer online din țara noastră. De asemenea, grupul Tencent, supranumit ”Facebook-ul Chinez” este investitor.

Medicii italieni anunță o ”nouă urgență sanitară”: 30% dintre pacienții COVID ar putea avea probleme respiratorii cronice
Recomandări

Medicii italieni anunță o ”nouă urgență sanitară”: 30% dintre pacienții COVID ar putea avea probleme respiratorii cronice

 

Naspers este acționar și la Tencent, astfel că eMag-Flipkart-Tencent-Naspers sunt conectate între ele.

De altfel, inclusiv ”Black-Friday-ul Indian” are rădăcini românești, după cum povestea Iulian Stanciu, șeful eMag. Numit ”Big Billion Day”, acesta a fost lansat în anul 2014.

În fine, alți acționari în cadrul Flipkart sunt giganții americani Microsoft și eBay.

Amazon vrea Flipkart la rândul său

Pe de altă parte, Amazon vrea să cumpere Flipkart la rândul său. Aceasta a făcut o ofertă pentru 60% din titlurile companiei și este dispusă să achite inclusiv 2 miliarde de dolari către Flipkart dacă tranzacția cade.

Cum Flipkart și Amazon sunt primele două companii de comerț electronic din India în funcție de cota de piață și venituri, ar fi foarte greu pentru autoritățile de concurență să aprobe tranzacția.

Împărtășiți, din nou, cu aceeași linguriță, enoriașilor lui ÎPS Teodosie nu le e frică de COVID: „Nu ne îmbolnăvim de la asta, ne îmbolnăvim de la răutate”
Recomandări

Împărtășiți, din nou, cu aceeași linguriță, enoriașilor lui ÎPS Teodosie nu le e frică de COVID: „Nu ne îmbolnăvim de la asta, ne îmbolnăvim de la răutate”

 

Astfel, o preluare din partea Walmart ar fi mult mai probabilă.

Atât Amazon, cât și Flipkart, investesc miliarde de dolari în India pentru că se estimează că retailul online va ajunge la 200 de miliarde de dolari în zece ani în această țară. Practic, India este noua Chină.

Amazon a cumpărat anul trecut și Souq.com, cel mai mare retailer online din Orientul Mijlociu, cu aproximativ un miliard de dolari.

De asemenea, Amazon a cumpărat anul trecut lanțul de supermarketuri Whole Foods pentru 13,7 miliarde de dolari.

Close
Închide
  Close