UPDATE 11.20: Președintele Sanitas, Leonard Bărăscu., a afirmat că sindicaliștii din Sănătate se vor întâlni cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi cu cel al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, iar lucrurile pot fi rezolvate astfel încât să poată fi evitată greva generală programată pentru vineri, 11 mai 2018.

Grevă de avertisment în sănătateIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

„Greva generală este un deziderat final al oricăror mişcări sindicale. Ar fi şi culmea să se întâmple lucrul ăsta pentru că problemele se pot rezolva şi altfel. Nu este nevoie de sume uriaşe, să vină cineva şi să spună că s-ar plăti nu ştiu cât, că s-ar strica tot ce s-a întâmplat până acum. Se pare că la întâlnirea de mâine cu doamnele, pentru că este vorba despre doamna premier şi miniştrii Muncii şi Sănătăţii, va fi altă atitudine din punct de vedere a ceea ce facem noi acum”, a mai spus şeful Sanitas.

UPDATE 11.00: Proteste similare au loc în toată țara, nu doar în București. Manifestații au loc și în spitalele din Timișoara și din Timiș. Sute de cadre medicale au ieșit în stradă în capitala Banatului, la Spitalul Municipal Timișoara, Spitalul Județean Timișoara, la Spitalul de Copii, precum și la spitale din alte localități.

Angajații din sănătate au pregătit pancarte pe care au scris „Vrem salarii decente”, „Împreună reușim” și au scandat „Vrem salarii pentru toți”, „Toți muncim, toți să primim”.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de Legea salarizării, care face referire doar la salariile medicilor și în urma căreia s-au ales cu venituri mai mici asistenți medicali, infirmiere, femei de serviciu, brancardieri și alt personal medical.

Grevă de avertisment în sănătateIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

INTERVIU. Scriitorul Éric-Emmanuel Schmitt despre „Oscar și omul roșu, Putin”: „Sunt două popoare care se omoară între ele din cauza dorinței unui singur om”
Recomandări
INTERVIU. Scriitorul Éric-Emmanuel Schmitt despre „Oscar și omul roșu, Putin”: „Sunt două popoare care se omoară între ele din cauza dorinței unui singur om”

Totodată, circa 150 de  cadre medicale de la Spitalul Județean Buzău protestează în curtea unității medicale față de plafonarea sporurilor. Oamenii spun că sunt la un pas de grevă generală, iar dacă doleanțele lor nu vor fi rezolvate, vor întrerupe activitatea vineri, pe 11 mai.  Potrivit liderului Sanitas Buzău, Mihai Ștefan, activitatea din spital nu este afectată însă lucrurile s-ar putea schimba odată cu declanșarea grevei generale.

”Creștere salarială este de cateva sute de lei, dar ni s-au diminuat indemnizația de conducere, sporul de secție, eu personal am o scădere salarială de 8 la sută. Creșterile salariale sunt doar pe hârtie , nu și în buzunarele angajaților din sănătate ”, a declarat liderul Sanitas Buzău, Ștefan Mihai.

Conform acestuia, grevă de avertisment este și în celelalte spitale din județul Buzău, cu excepția Spitalului de Psihiatrie de la Săpoca.

La Spitalul Judetean din Focșani protestează circa 300 de cadre medicale, care cer demisia mjinistrului Muncii. Acestora li s-a alăturat și cadre medicale venite de la alte spitale din județ cum ar fi Vidra sua Dumbrăveni.

Și în toate unitățile sanitare din județul Constanța, dar și în Sanatoriile Balneare, Centrele pentru copii sau bătrâni, personalul medical a fost în grevă de avertisment. Potrivit liderului de sindicat SANITAS, Nicolae Manea, s-au strâns 3.200 de semnături de la sindicaliști pentru declanșarea grevei generale.

Peste 300 de cadre medicale ale Spitalului Județean de Urgență Vaslui, inclusiv medici și personal auxiliar, au protestat, luni, timp de două ore, în fața unității sanitare, nemulțumite de modul de aplicare al sporurilor pentru condiții de muncă. Noile prevederi legale ar conduce, potrivit sindicatelor, la scăderea veniturilor începând cu luna aprilie 2018.

De ce nu ies rușii în stradă? Doi cetățeni ai Federației răspund pentru Libertatea: „Singurul lucru care i-ar scoate pe oameni ar fi înfrângerea Rusiei în război”
Recomandări
De ce nu ies rușii în stradă? Doi cetățeni ai Federației răspund pentru Libertatea: „Singurul lucru care i-ar scoate pe oameni ar fi înfrângerea Rusiei în război”

Grevă de avertisment în spitalele din România. Angajații din sistemul de sănătate anunță grevă generală
„Protestul este consecința faptului că limitarea sporurilor la 30% pe ordonator principal de credite, în speță Consiliul Județean Vaslui, duce la diminuarea veniturilor majorității angajaților din spital. Sperăm ca, în urma întâlnirii dintre Biroul Operativ al Federației Sanitas și prim-ministru al României  să se identifice soluții pentru rezolvarea problemelor din sistemul”, a declarat, luni, pentru Libertatea președintele „Sanitas” Vaslui, Daniela Clătinici.

Pe perioada grevei de avertisment, cadrele sanitare au asigurat o treime din activitatea spitalului, fără ca pacienții să fie afectați. Printre protestatari, s-au aflat și câțiva medici, în semn de solidatitate cu personalul afectat de aplicarea noilor prevederi legale referitoare la salarizare.

Câteva sute de angajaţi din toate spitalele din judeţul Galaţi – asistenţi, infirmiere, brancardieri şi îngrijitori – au întrerupt lucrul, luni, timp de două ore, pentru a protesta faţă de scăderea sporurilor. Unii dintre angajaţi au ieşit în faţa spitalelor, la poartă, pentru a-şi exprima nemulţumirile.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” angajaţii au suflat în vuvuzele şi au scandat „Noi avem grijă de voi, fiţi alături de noi”.

„Eu lucrez la serviciul tehnic şi mi-au scăzut sporurile cu 80 la sută. Nu este normal, de ce s-a făcut asta? După atâţia ani de muncă”, a spus un angajat al Spitalului.

Grevă de avertisment în sănătateIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Şi la Spitalul de Pneumoftizilogie din Galaţi au ieşit la poartă câteva zeci de angajaţi care au afişat lozinci precum „Riscul e maxim, sporul TBC este minim. Ne vrem sporul înapoi” sau „Spor pentru TBC, nu ajutor social”.

Prinţul Paul al României a fost prins la Paris. E condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul Ferma Băneasa
Recomandări
Prinţul Paul al României a fost prins la Paris. E condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul Ferma Băneasa

„Oamenii sunt nemulţumiţi de scăderea sporurilor; infirmierele au pierdut între 200 şi 500 de lei, laboranţii şi farmaciştii între 700 şi 1.000 de lei, iar la TESA între 1.000 şi 1-500 de lei”, a afirmat Adrian Haras, liderul Sanitas din cadrul Spitalului de Pneumoftozilogie Galaţi.

Greva de avertisment, declanşată de Federaţia Sanitas, s-a desfăşurat în toate unităţile unităţile medicale şi sociale din judeţul Galaţi, prin asigurarea unei treimi din personal, a afirmat liderul Sanitas Galaţi, Paraschiv Sălăvăstru.

„Greva de avertisment face parte din acţiunile de protest pe care le-am stabilit în programul nostru. Am considerat că deocamdată promisiunile sunt doar politice şi nu le acceptăm decât în baza unui act normativ. Ne continuăm acţiunile de protest, azi greva de avertisment, în jurul orei 14.30 am înţeles că Federaţia este inivitată la Ministerul Muncii, mâine iar este programată o întâlnire cu ministerele implicate în modificarea legii salarizării care a creat de altfel haosul din sistemul sanitar şi de asisenţă socială. În cazul în care nu se rezolvă nimic concret, vineri se va declanşa greva generală”, a spus Sălăvăstru.

El a precizat că în judeţul Galaţi, dintre cei aproximativ 3.000 de angajaţi din spitale, aproximativ 1.740 au semnat pentru declanşarea grevei, iar la unităţile de asistenţă socială, dintre cei circa 1.500 de angajaţi au semnat aproximativ 780 de salariaţi.

UPDATE 9.00: Sindicaliștii Sanitas au început greva care va dura aproximativ două ore. Au loc proteste în fața mai multor spitale din țară. De exemplu, aproximativ 300 de cadre medicale ale Spitalului Județean de Urgență Craiova protestează în fața unității medicale, nemulțumite de salarii. Este vorba despre asistenții medicali, infirmierele, brancardierii și salariații TESA ale căror salarii sunt mai mici și de zece ori decât ale medicilor cu care lucrează pe secții.

„Suntem nemulțumiți de modul de salarizare al personalului medical auxiliar  dar și dorim îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru salariați și pacienți. Pe 11 mai declanșăm greva generală dacă nu sunt rezolvate revendicările noastre”, a precizat Ilie Cotojman, liderul Sindicatului Unimedical.

În scurt timp, și angajații Institutului de Medicină Legală Craiova intenționează să protesteze în curtea instituției.

 

Grevă de avertisment în sănătateIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4


Totodată, pe 11 mai este anunțată o generală în sistemul de sănătate şi asistenţă socială.

Grevă de avertisment în sănătateIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

„Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas din România, reunit astăzi, 4 mai 2018, în şedinţă extraordinară, a analizat rezultatele dialogului din această săptămână cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi a mandatat Biroul Operativ să negocieze cu factorii de decizie soluţiile propuse pentru depăşirea crizei din sistemul de sănătate şi asistenţă socială. În acelaşi timp, au fost analizate listele de semnături pentru grevă, strânse de organizaţiile judeţene Sanitas, Consiliul Naţional constatând că sunt peste 50.000 de semnături, ceea ce înseamnă că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru declanşarea grevei în cele două sectoare de activitate”, precizează sindicaliştii, într-un comunicat de presă.

Astfel, o grevă de avertisment va avea loc luni, 7 mai, între orele 9 și 11, iar pe 11 mai avea loc o grevă generală în sistemul de sănătate şi asistenţă socială.

Reprezentanții Sanitas spun că, pe durata protestului, o treime dintre angajați își vor continua activitatea dar timpul de așteptare în spitale va crește pentru pacienții care nu reprezintă urgențe.

„Vom asigura toate urgenţele şi nu ne dorim ca pacienţii să fie afectaţi, însă cei care nu sunt urgenţe vor aştepta mai mult”, a precizat, pentru Agerpres.ro, Iulian Pope, prim-vicepreşedinte Sanitas.

Sindicaliștii speră ca solicitările lor să fie rezolvate în urma discuțiilor care vor avea marți la Guvern. Reprezentanții Federației Sanitas vor modificarea Legii salarizării pentru a fi eliminat plafonul de 30 la sută pentru sporuri, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială şi negocierea şi semnarea contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.

Pe 26 aprilie, aproape 10.000 de oameni, care lucrează în sistemul de sănătate, au participat la miting în fața Guvernului.


Citește și EXCLUSIV/ Sandra Stoicescu a făcut scufundări în Maldive, de ziua ei. Și-a planificat vacanța încă de anul trecut!


 

Urmărește-ne pe Google News
Porecla stranie primită de Shakira din partea prietenilor lui Pique: „Toți o știau așa”
GSP.RO
Porecla stranie primită de Shakira din partea prietenilor lui Pique: „Toți o știau așa”
ȘOC! Ea e iubita lui David Popovici! Cum arată tânăra, primele imagini cu ea
Playtech.ro
ȘOC! Ea e iubita lui David Popovici! Cum arată tânăra, primele imagini cu ea
A semnat antecontract pentru un apartament de 60.000 de euro, iar înainte să plătească a fost reziliat. Câți bani i-a cerut în plus dezvoltatorul
Observatornews.ro
A semnat antecontract pentru un apartament de 60.000 de euro, iar înainte să plătească a fost reziliat. Câți bani i-a cerut în plus dezvoltatorul
Horoscop 27 iunie 2022. Scorpionii au multe idei de pus în practică pentru a administra anumite resurse pe care le dețin
HOROSCOP
Horoscop 27 iunie 2022. Scorpionii au multe idei de pus în practică pentru a administra anumite resurse pe care le dețin
După ani de chin, o tânără a decis să renunțe la lama de ras și să-și lase barba să crească. Cum arată acum | GALERIE FOTO
Știrileprotv.ro
După ani de chin, o tânără a decis să renunțe la lama de ras și să-și lase barba să crească. Cum arată acum | GALERIE FOTO
ŞOC în cazul care a cutremurat ţara! Nu a murit! Văzută în altă ţară:“Erau ochii ei, sunt sigur de ce am văzut”
Orangesport.ro
ŞOC în cazul care a cutremurat ţara! Nu a murit! Văzută în altă ţară:“Erau ochii ei, sunt sigur de ce am văzut”
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea
PUBLICITATE
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea
Got Wood Design, atelierul de mobilier handmade pornit în joacă și ajuns business de zeci de mii de euro
PUBLICITATE
Got Wood Design, atelierul de mobilier handmade pornit în joacă și ajuns business de zeci de mii de euro