Mergi direct la conținut »
UPDATE/ VIDEO: Radu Mazăre a ajuns la ÎCCJ, pentru a fi audiat în dosarul locuinţelor sociale din campusul „Henri Coandă”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE/ VIDEO: Radu Mazăre a ajuns la ÎCCJ, pentru a fi audiat în dosarul locuinţelor sociale din campusul „Henri Coandă”

UPDATE/ VIDEO: Radu Mazăre a ajuns la ÎCCJ, pentru a fi audiat în dosarul locuinţelor sociale din campusul „Henri Coandă”

Radu Mazăre a ajuns luni dimineață la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru a fi audiat în dosarul locuinţelor sociale din campusul „Henri Coandă”, o cauză în care fostul primar al Constanței a fost achitat în primă instanță.

De Dragoș Tănase,

Tot luni, o comisie a Penitenciarului Rahova trebuie să decidă unde îşi va ispăşi pedeapsa de 9 ani de închisoare Radu Mazăre, după expirarea perioadei de carantină.

UPDATE ora 9.50: Radu Mazăre a ajuns la sediul ICCJ în jurul orei 9:15. Fostul primar al Constanței a fost adus cu o dubă a Poliției.


La Curtea Supremă, Radu Mazăre va fi audiat în dosarul campusului social Henri Coandă în care el şi fratele lui au fost achitaţi în primă instanţă, în urmă cu an.

Dar decizia nu a fost definitivă, iar procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au făcut apel, care se judecă luni.

Anul trecut, la sfârșitul lunii iunie, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost achitat pentru luare de mită, în dosarul privind cartierul de locuințe sociale „Henri Coandă”, alături de fratele fostului edil, Alexandru Mazăre, și omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru faptele de corupție de care au fost acuzați.

Frații Mazăre au fost găsiți vinovați de judecătorii instanței supreme, pentru acuzațiile de fals în declarații și i-au sancționat cu amenzi penale de câte 5.000 de lei. Decizia nu este definitivă.

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie
Recomandări

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie

Fostul edil al Constanței a scăpat de acuzația de luare de mită. Procurorii DNA l-au acuzat că a luat mită 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru ca firma acestuia să câştige licitaţia pentru construirea campusului de locuinţe sociale “Henri Coandă” din Constanța.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au achitat pe Radu Mazăre pentru luare de mită, dar l-au găsit vinovat de fals în declarații, faptă pentru care l-au condamnat pe fostul edil la pedeapsa de 5.000 lei amendă penală.

Și fostul senator Alexandru Mazăre, frate fostului edil, a fost achitat pentru fapta de complicitate la luare de mită și condamnat la o amendă penală de 5.000 de lei.

Omul de afaceri Avraham Morgenstern, pe care procurorii DNA l-au acuza că i-a dat mită lui Radu Mazăre, a fost și el achitat.

Judecătorii au mai decis ridicarea sechestrului de pe bunurile mobile şi imobile ale lui Radu Mazăre și Alexandru Mazăre, decizie pe care o luaseră procurorii DNA în 28 martie 2016.

CTP îl atacă dur pe vloggerul Selly: 'Când dai 70.000 € pe o mașină înseamnă că..'
Recomandări

CTP îl atacă dur pe vloggerul Selly: 'Când dai 70.000 € pe o mașină înseamnă că..'

De asemenea, instanța a ridicat și sechestrul pus pe sumele de 18.550 de euro și 114 dolari, bani ridicați de la Radu Mazăre când i-a fost percheziționată locuința, în 2014.

DNA ceruse 7 ani de închisoare pentru Radu Mazăre şi Alexandru Mazăre și 5 ani de închisoare pentru Morgenstern.

Avraham Morgenstern a încălcat prevederile controlului judiciar și a reușit să fugă din România în vara anului 2017. Curtea de Apel București a dispus un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Avraham Morgenstern, iar omul de afaceri a fost reținut în Argentina la începutul lunii decembrie 2017.

Dosarul lui Radu Mazăre, judecat de trei ani

În aprilie 2016, fostul primar Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită şi fals în declaraţii, în timp ce fratele său, Alexandru Mazăre, a fost acuzat de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii, iar Avraham Morgenstern, de dare de mită.

Misterul mirosului care mută nasul Brașovului. Garda de Mediu, reacție halucinantă
Recomandări

Misterul mirosului care mută nasul Brașovului. Garda de Mediu, reacție halucinantă

Acuzaţiile au legătură cu programul de construire de locuinţe modulare grupate în campusul social “Henri Coandă”, lansat în anul 2011 şi aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa.

“Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma să fie organizată. Astfel, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, potrivit procurorilor.

DNA susține că, din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi către contul personal al lui Radu Mazăre şi 80.000 de euro către contul pus la dispoziţie de fratele său, Alexandru Mazăre, ambele deschise la o bancă din Israel.

Banii, primiţi în mai multe tranşe, ar fi urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off-shore deschise la bănci din străinătate.

”În schimbul acestor sume, Radu Mazăre a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu, respectiv iniţierea unor hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Avraham Morgenstern”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

Radu Briban, în declaraţia de martor dată în faţa instanţei la unul din termenele acestui proces, a susţinut că firma sa a avut calitatea de proiectant şi a fost subcontractant pentru firma Shapir, deţinută de Avraham Morgenstern. „Pe cel din urmă îl ştiu din 2010, iar pe Radu Mazăre, din 2009”, spunea Balaban.

Martorul a mai spus că a încasat 700.000 de lei, adică doi la sută din valoarea proiectului şi că nu a emis facturi false către firma lui Morgenstern, precizând că licitaţia pentru construirea complexului social a fost câştigată de firma Shapir în decembrie 2011, în condiţiile în care a fost singurul ofertant.

Comunicatul integral al DNA, din 2016,  privind acuzațiile din acest dosar

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată:

sub control judiciar, a inculpatului MAZĂRE RADU ȘTEFAN, la data comiterii faptelor primar al municipiului Constanța, cu privire la săvârșirea unei infracțiunilor de:
– luare de mită,
– fals în declarații (3 infracțiuni),

și în stare de libertate, a inculpaților,
MAZĂRE ALEXANDRU, senator în Parlamentul României, cu privire la săvârșirea unei infracțiunilor de:
– complicitate la luare de mită;
– fals în declarații (3 infracțiuni),

MORGENSTERN AVRAHAM, om de afaceri, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al Municipiului Constanța, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire locuințe modulare grupate in Campusul Social “HENRI COANDA”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al mun. Constanța.

Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a dorit să își asigure câștigarea licitației ce urma să fie organizată.

Astfel, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanța, Mazăre Radu Ștefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câștigarea licitației ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferați către contul personal al primarului Mazăre Radu Ștefan și 80.000 de euro către contul pus la dispoziție de fratele său Mazăre Alexandru, ambele fiind deschise la o bancă din Israel.

Banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off shore, conturi deschise la bănci din străinătate.

În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuțiilor sale de serviciu (ex. inițierea unor hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham).

În declarațiile de avere formulate în perioada 2011-2012, inculpații Mazăre Radu Ștefan și Mazăre Alexandru nu au menționat conturile personale deschise la o unitate bancară din Israel și nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Mazăre Radu Ștefan și Mazăre Alexandru. De asemenea, s-a mai dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumelor de 18.550 euro și 114 dolari USA ridicate de la inculpatul Mazăre Radu Ștefan cu ocazia percheziției domiciliare.

Pe parcursul anchetei penale, procurorii au utilizat documente bancare obținute în cadrul activității de cooperare judiciară în materie penală cu autoritățile competente din Israel, Cipru, Lichtenstein și Austria.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispusă în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Citește și: Radu Mazăre se însoară în penitenciar. Și-a cerut iubita în căsătorie prin telefon

Close
Închide
  Close