MENIU CAUTĂ
18 Ian. 2018 12:49 , de Daniel Ionașcu

Imobiliare.ro: Locuințele s-au scumpit cu 9,1% în 2017, după un avans de 12,4% în 2016

Distribuie

Locuințele s-au scumpit cu 9,1% în 2017, după un avans de 12,4% în anul 2016, arată un raport întocmit de către Imobiliare.ro.

'În 2017 am aniversat 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, perioadă în care și piața imobiliară a parcurs un ciclu economic complet. Între timp, și prețurile proprietăților rezidențiale din toată țara au crescut cu aproximativ 30%. La fel ca și în 2007, suntem din nou într-o fază de expansiune economică și de creștere a prețurilor proprietăților imobiliare cauzată de evoluția puternică a
cererii.

Cluj-Napoca a avut cea mai spectaculoasă creștere de preț, depășind Bucureștiul ca preț mediu de vânzare și închiriere, acesta fiind singurul oraș din România care a recuperat pierderea înregistrată în perioada de criză economică. Important de menționat este faptul că în capitala Transilvaniei, cererea este susținută de investitori care fac achiziții cash', se arată în raport.

Brașovul a ajuns la 1.000 de euro pe mtrul pătrat

'În ultimul trimestru al anului 2017, prețul mediu pe metru pătrat al partamentelor din Brașov a ajuns la pragul de 1.000 de euro/mp util. În București, după o ușoară scădere în al treilea trimestru, prețul mediu pe metru pătrat a crescut, în trimestrul al patrulea, cu 1,8%. Totuși, dintre cele 6 mari orașe, Capitala are cea mai scăzută rată de creștere anuală', potrivit acestuia.

Grafice cu evolutia preturilor imobiliare

'Factori perturbatori'

De asemenea, au fost identificați mai mulți factori perturbatori pentru piața imobiliară.

Cei externi sunt: scăderea leului în fața principalelor monede străine, scumpirea creditelor prin epuizarea plafoanelor pentru programul Prima Casă și creșterea ROBOR, care duce la majorarea dobânzilor.

Factorii interni ai pieței sunt scăderea numărului de proprietăți scoase la vânzare și oferta insuficientă de imobile noi, în contextul în care 56% din potențialii cumpărători vor să achiziționeze locuințe noi.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Antonella sau drumul de la un corp de băiat la o femeie liberă
Comentarii