UPDATE 19.10: Imagini inedie surprinse la Curtea de Argeș! În timp ce reprezentanții Caselor Regale ale Europei, dichisiți, în costume și ținute scumpe, au venit la ceremonie îmbarcați într-un autocar, mai marii Bisericii au fost aduși cu limuzinele scumpe din dotare.

arges inmormantare regina ana (10)

foto: Dumitru Angelescu

iohannis la peles (1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

UPDATE 18.40: Autoritățile au anunțat că timp de o săptămână, accesul în cripta în care a fost înhumată Regina Ana va fi restricționat.

UPDATE 18.15: Potrivit autorităților, aproximativ 10.000 de români au participat astăzi la funeraliile Reginei Ana, la Curtea de Argeș.

UPDATE 17.55: Artista Dana ”Marijuana” a mers și ea astăzi la Curtea de Argeș pentru înmormântarea Reginei Ana. ”Fac parte din Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei. Sunt mândră că am ajuns până aici și îi susțin cu toată inima și dragostea mea, le mulțumesc că există. Mi-aș dori ca mult mai multă lume să fie cu ei. Eu sunt alături de ei și voi face tot posibilul cu puterile mele minore să fac puțină lumină”, a declarat Dana.

PNL vrea să împiedice consumul de droguri cu mai mulți ani de închisoare. Motivarea inițiativei de a mări pedepsele, plagiată de pe site-ul unui centru penticostal pentru dependenți
Recomandări
PNL vrea să împiedice consumul de droguri cu mai mulți ani de închisoare. Motivarea inițiativei de a mări pedepsele, plagiată de pe site-ul unui centru penticostal pentru dependenți

iohannis la peles (1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

UPDATE 17.30: Ion Lotrean (62 de ani), a venit tocmai de la Sibiu pentru acest eveniment istoric, împreună cu soția sa, Adriana. ”Pentru a fi împreună cu toți românii, în numele regalității”, a declarat bătrânul, care pentru această zi a purtat un costum popular făcut chiar de mama sa.

arges inmormantare (1)

foto: Dumitru Angelescu

UPDATE 16.35: Sicriul cu trupul Reginei Ana a fost dus în biserica, unde va avea loc o ceremonie privată.

iohannis la peles (1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

UPDATE 16.30: Regele Mihai, căruia medicii nu i-au permis să participe la înmormântarea soției sale, a rămas în Elveția. Pe pagina de Facebook a acestuia a apărut o imagine cu cei doi, însoțită de mesajul: „Rămas bun, suflet blând!

regele mihai regina ana

UPDATE 16.00: ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți, oficiază slujba de înmormântare.

Rusia se retrage din Insula Șerpilor „în semn de bunăvoință”, după săptămâni de atacuri ucrainene. Motivul invocat
Recomandări
Rusia se retrage din Insula Șerpilor „în semn de bunăvoință”, după săptămâni de atacuri ucrainene. Motivul invocat

UPDATE 15.50: Sicriul a fost coborât din mașina mortuară și purtat de 8 soldați până pe catafalcul din fața Noii Catedrale Arhiepiscopale Regale.

inmormantare regina ana arges

UPDATE 15.45: Convoiul a sosit la Mănăstirea Curtea de Argeș și a fost întâmpinat cu aplauze de miile de oameni adunați.

UPDATE 15.35: Membrii Familiei Regale au sosit la Mănăstirea Curtea de Argeș cu o întârziere de aproximativ o oră față de ora stabilită din cauza traficului intens de pe traseu.

UPDATE 14.40: În Curtea de Argeș, în fața fiecărei case au ieșit familiile să aștepte cortegiul reginei. Chiar și terasele de pe drumul spre mănăstire sunt pline cu localnici și turiști care așteaptă sa-i aducă un ultim omagiu Reginei Ana.

iohannis la peles (1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

UPDATE 14.15: În comunele dintre Pitești și Curtea de Argeș, localnicii au ieșit să aștepte cortegiul. Familii cu copii stau pe scaune la marginea drumului pentru a-i aduce un omagiu Reginei. În comuna Vărzaru erau sute de localnici care o asteptau cortegiul. În rândul ”spectatorilor” erau persoane de toate vârstele, de la bătrâni de până la 90 de ani care își țineau nepoțeii de mână.

VIDEO Rezultate finale Evaluarea Națională 2022. Cîmpeanu: „A crescut numărul mediilor de 10”
Recomandări
VIDEO Rezultate finale Evaluarea Națională 2022. Cîmpeanu: „A crescut numărul mediilor de 10”

oameni la porti (3)

UPDATE 13.40: Accident rutier pe traseul convoiului funerar, pe drumul ce leagă Piteşti de Curtea de Argeş. Două maşini s-au ciocnit în localitatea Merişani, în urma impactului două persoane fiind rănite. Victimele au fost transportate la spital, iar poliţişti de la Serviciul Rutier au finalizat deja ancheta, în aşa fel încât drumul care face parte din traseul convoiului mortuar să fie deblocat. În acest moment, pe drumul naţional Piteşti –Curtea de Argeş circulaţia se desfăşoară normal.

UPDATE 13.35: Cortegiul este așteptat să ajungă la Mănăstirea Curtea de Argeș în aproximativ o oră.

UPDATE 12.15: În timp ce la București tocmai s-a încheiat slujba de pomenire a Reginei Ana, iar cortegiul funerar a plecat de la Palatul Regal, la Curtea de Argeș, locul în care aceasta își va dormi somnul de veci, se fac ultimele pregătiri pentru înmormântare. VEZI AICI IMAGINI DE LA PREGĂTIRI

UPDATE 12.05: La Piața Romană, călăreții s-au retras, în timp cortegiul și-a continuat traseul spre Piața Victoriei, Bulevardul Aviatorilor, Piața Charles de Gaulle, Bulevardul Mareșal Prezan până la Arcul de Triumf.

[libgallery id=”1567765″]

UPDATE 11.55: Cortegiul de mașini traversează Piața Palatului Regal, Bulevardul Magheru, Piața Romană.

UPDATE 11.40: Slujba s-a încheiat cu un marș funebru intonat de Orchestra Reprezentativă a MapN, după care sicriul a fost depus în mașina mortuară. Flancat de 12 jandarmi călare, autoturismul a părăsit piața din fața Palatului Regal, în timp ce bisericile din zonă au tras clopotele preț de câteva minute.

UPDATE 11.30: Un semnal funerar de trompetă a marcat începerea slujbei religioase oficiate de Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de București, având alături ierarhi și un sobor de preoți catolici. Sicriul este încadrat la cele patru colțuri de 4 militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” și la dreapta şi la stânga lui, pe mijloc, de doi Cavaleri ai Ordinului de Malta, care ţin două lumânări aprinse.

[libgallery id=”1567701″]

 

UPDATE 11.15: Mai multe echipaje de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov sunt prezente, sâmbătă dimineaţă, în apropierea Palatului Regal, pentru a supraveghea desfăşurarea funeraliilor Reginei Ana.

isu-regina-3

UPDATE 11.10: Potrivit istoricului Dan Falcan, funeraliile vor fi foarte asemănătoare cu cele ale Reginei Maria, din 1938. Garda cîlare va avea aceeași costumație, așa cum apar și în fotografiile de epocă.

UPDATE 11.00: Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a fost scos din Palatul Regal și depus în piața, pe un catafalc. La slujbă iar parte și câteva sute de oameni.

UPDATE 10.45: La ceremonie participă și fostul Principe Nicolae, nepotul Reginei Ana și al Regelui Mihai, căruia i-au fost retrase titlurile.

UPDATE 13 august/10.30: Printre cei prezenți se numără nu doar reprezentanți ai Casei Regale, ci și fostul președinte Emil Constantinescu.

UPDATE 13 august/09.30: Membrii Familiei Regale au sosit la Palatul Regal, urmați de membri ai Familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei și Germaniei, ai Familiilor Regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg şi de Bourbon-Parma, precum şi ai Familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg şi de Schaumburg-Lippe. În minutele ce urmează, preoții vor oficia o ceremonie religioasă la care publicul nu are acces.

UPDATE 23:01 Aproximativ 9.000 de oameni – femei, bărbați sau copii, tineri ori vârstnici – au trecut vineri pe la catafalcul Reginei Ana, aflat în Sala Tronului a Palatului Regal, și i-au adus un ultim omagiu. Timp de două zile, joi și vineri, românii au putut aduce un ultim omagiu Reginei Ana. Flori și candele au fost depuse în fața Palatului Regal.

UPDATE 18.25: Reprezentanții Casei Regale au anunțat că mâine, la înmormântare, la catafalc vor face gardă și principesele regale. Vor face gardă la catafalc membrii Casei Majestății Sale Regelui, membrii Consiliului Regal (ASR Principele Lorenz al Belgiei, Andrew Popper, Anders Lindberg, Maestrul Adrian Vasiliu), apoi Principesele Regale — Principesa Moștenitoare Margareta, Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria.

UPDATE 16.35: Casa Regală a României a făcut public programul complet al Funeraliilor Reginei Ana a României de la Palatul Regal şi de la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeş. Vezi aici programul zilei de 13 august.

În acest timp, românii înfruntă ploaia, iar coada începe cu mult înainte de intrarea în Palatul Regal.

regina ana palat (1)

iohannis la peles (1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

UPDATE 14.50: Primarul Capitalei Gabriela Firea, care a stat la coadă aproape o oră, a depus flori și a aprins o lumânare în curtea Palatului Regal. „Am prețuit-o, am cunoscut-o la evenimentele care s-au organizat la Palatul Elisabeta, am fost invitată de Principesa Margareta și când eram jurnalist și ca senator. Regret foarte mult aceste momente și mi-aș dori ca tinerii și nu numai ei, chiar și noi, cei puțin mai în vârstă, să ne respectăm mai mult personalitățile naționale, valorile istorice și să prețuim mai mult istoria„, a declarat edilul.

UPDATE 12.50: Români din țară sau de peste hotare, oaspeți din țări precum SUA, Olanda, Franța au lăsat mesaje emoționante în memoria Reginei Ana în cărțile de condoleanțe deschise la Palatul Regal. În română, engleză, franceză, spaniolă ori cu caractere arabe, mesajele reflectă admirația și respectul pentru valorile monarhiei românești.

„Ține, Doamne, în lumină, sufletul acesta înțelept și curat și bun!”, nota, pe 2 august, filosoful și eseistul Mihai Șora, în timp ce dr. Laurențiu D. Tănase, din cadrul Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, scria: „Viața Reginei Ana, un destin măreț și impresionant, tulburat de mințile bolnave ale istoriei. Dumnezeu s-o odihnească în pace!”.

O învățătoare pensionară a lăsat un mesaj în versuri, cu o caligrafie impecabilă: „Ai plecat, ai revenit/ Majestate te-am iubit/ Ai iubit acest popor/ Și ne va fi tare dor/ De zâmbetul tău frumos/ De glasul melodios/ Ce ne spune mereu/ Să credem în Dumnezeu/ Că el ne-a ajutat/ Să-l vedem pe Rege repatriat”.

UDPATE 10.30: Circulaţia rutieră va fi restricţionată, sâmbătă, pe mai multe străzi din centrul Capitalei, pentru funeraliile Reginei Ana. Restricţiile, care vizează zona Calea Victoriei şi traseul de deplasare a cortegiului funerar, intră în vigoare începând cu ora 0.00.

Restricţii de circulaţie în București pentru funeraliile Reginei Ana

UPDATE 09.30: Mâine, 13 august, este zi de doliu național în România. Potrivit legii nr. 75/1994, referitoare la arborarea drapelului României, în zilele de doliu național, drapelul țării să fie arborat în bernă pe edificiile și în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţămînt şi cultura, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi la aeroporturile cu trafic internaţional și ca pavilion pentru navele de orice fel şi alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion.

În plus, toate manifestările culturale, artistice și sportive programate pentru azi vor fi amânate. De asemenea toate posturile de radio și televiziune, indiferent de forma de proprietate, vor trebui să își adapteze programele în conformitate cu sobrietatea impusă de o astfel de zi.

UPDATE 08.20: Zeci de români au mers și în aceasta dimineață la Palatul Regal, ciuda ploii. Ieri, în prima zi, peste 3.200 de persoane au participat la priveghiul public organizat în memoria Reginei Ana. ”Familia Regală e un simbol”, ”Monarhia e normalitate”, ”Dispariţia ei este un gol” şi ”A fost o mare doamnă” sunt câteva dintre frazele rostite de participanţii la eveniment, care şi-au exprimat regretul faţă de decesul soţiei Regelui Mihai.

UPDATE 08.30: Peste 2.000 de oameni au trecut astăzi pe la catafalcul reginei, apoi au prezentat condoleanțe Principesei Sofia și fiicei acesteia, care au fost prezente în Sala Tronului. Publicul are acces și mâine, între orele 8.00 – 22.00. Înmormantarea va avea loc sâmbătă, la Curtea de Argeș.

principesa sofia

UPDATE 16.35: Peste o mie de persoane au trecut joi, de la primele ore ale dimineții până la prânz, prin fața sicriului Reginei Ana, adus cu o seară înainte de la Castelul Peleș în Sala Tronului din Palatul Regal de pe Calea Victoriei.

UPDATE 16.15: Casa Regală a României a anunțat că la înmormântarea Reginei Ana și-au anunțat prezența membri ai familiilor imperiale ale Rusiei, Austriei și Germaniei, ai familiilor regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg și de Bourbon-Parma, precum și ai familiilor princiare de Ligne, de Hohenberg și de Schaumburg-Lippe.

Vor lua parte la funeralii: Alteţa Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Principesa Maria Astrid de Luxemburg, Arhiducesă a Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Cristian al Austriei, Alteţa Sa Regală Maximilian, Mare Duce de Baden, Alteţa Sa Imperială şi Regală Principele Georg Friedrich al Prusiei, Alteţa Sa Imperială Marea Ducesă Maria a Rusiei, Alteţa Sa Regală Principele Carlos de Bourbon, Duce de Parma, care va reprezenta și Familia Regală a Olandei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Martin al Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Dominic al Austriei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei şi soţul său, Baronul Hans von Holzhausen, Alteţa Sa Regală Principele Eberhard de Württemberg, Alteţa Sa Serenisimă Principesa Anne de Ligne, Alteţa Sa Serenisimă Anita de Hohenberg, Contele Andreas de Bardeau, Alteţa Sa Serenisimă Principesa Eleonore de Schaumburg-Lippe, Alteţa Sa Serenisimă Tatiana Radzvill, doamna Fruchaud, Dr. John Fruchaud.

UPDATE 14.55: Majoritatea celor prezenţi au vârste peste 50 de ani, dar au fost şi tineri, chiar şi copii.

Coadă de 50 de metri la catafalcul Reginei Ana: ”Am venit să trăiesc din nou istoria”

UPDATE 12.55: Tot mai mulți români au început să vină la Palatul Regal, astfel că s-a format o coadă de mai bine de 50 de persoane la catafalcul reginei. În jurul orei 16.00 sunt așteptați și membrii Familiei Regale.

UPDATE 12.30: Florentina Opriș, antrenoare de fitness și aerobic, a aprins lumânări în fața Palatului Regal și s-a recules în fața altarului improvizat pe care a fost așezat un tablou cu chipul Reginei Ana.

iohannis la peles (1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

UPDATE 11 agust/11.30: Familia Regală britanică nu va participa la funeraliile Reginei Ana, însă va fi reprezentată însărcinatul cu afaceri al Ambasadei britanice şi de contele Tibor Kalnoky. „Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii va fi reprezentată la funeraliile Reginei Ana de către Adam Sambrook, Însărcinat cu afaceri al Ambasadei britanice la Bucureşti. Prinţul de Wales va fi reprezentat de Contele Tibor Kalnoky„, potrivit unui comunicat de presă emis de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti.

iohannis la peles (1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

fotografii: Vlad Chirea

UPDATE 11 agust/ 08.15: Zeci de români au ajuns în această dimineață la Palatul Regal din București pentru a se reculege la catafalcul pe care a fost așezat sicriulcu trupul Reginei Ana. Cei care vor să meargă trebuie să lase florile și coroanele afară, într-un loc special amenajat, și să nu aibă bagaje voluminoase.

iohannis la peles (1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

UPDATE 20.30: Corpul neînsuflețit al Reginei a fost transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49 – 53). De mâine și până vineri seara, toți cei care vor să depună flori și să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea merge în Sala Tronului. Pe perioada accesului la Palatul Regal va funcționa un post de prim-ajutor.

Ce trebuie să ştiţi dacă mergeţi la funeralii

UPDATE 19.30: Cortegiul este așteptat să soseasca la Palatul Regal în jurul orei 20.30, unde va urma o ceremonie privată. De mâine însă, și până vineri seara, toți cei care vor să depună flori și să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea merge în Sala Tronului.

UPDATE 18.15: În prezența Familiei Regale, membrii regimentului ”Mihai Viteazu” au purtat pe brațe sicriul cu trupul Reginei Maria până la mașina mortuară care îl va transporta la Palatul Regal din București.

iohannis la peles (1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

UPDATE 17.10: Ultima delegație, cea formată din reprezentanți ai Academiei Române și ai Bisericii Ortodoxe, dar și cea Catolică, se află în aceste momente la Castelul Peleș.

preafericitul daniel

După ora 18.00, corpul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana va fi transportat la București, la Palatul Regal. Pe traseul pe care convoiul îl va urma, 960 de polițiști și jandarmi și 430 de agenți de la Rutieră vor asigura fluidizarea circulației.

principesa margareta peles

UPDATE 16.10: Fostul Președinte al României Emil Constantinescu a depus flori la fântâna din curtea palatului, apoi a mers să se reculeagă la catafalcul din Holul de Onoare.

UPDATE 15.45: Premierul Dacian Cioloș a sosit la Peleș după ședința în care a anunțat că a fost aprobată prima rectificare bugetară din acest an.

iohannis la peles (1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

UPDATE 14.35: Președintele PSD Liviu Dragnea și Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu au ajuns la castel, fiind întâmpinați de un reprezentant al Casei Regale.

UPDATE 14. 20: Președintele Moldovei Radu Timofti a sosit la Sinaia împreună cu soția sa și câșiva oficiali. După un moment de reculegere în Holul de Onoare, aceștia au fost conduși spre ieșire de Principesa Margareta și Principele Radu Duda. La final, cuplul regal a zăbovit câteva minute la fântâna la care delegațiile au depus coroane astăzi.

radu timofti peles

UPDATE 13.30:  Nicolae Ciucă şeful Statului Major General, fostul ministru Ecaterina Andronescu și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat se numără printre cei care au înfruntat ploaia torențiala din Sinaia pentru a depune coroane de flori la Castelul Peleș.

iohannis la peles (1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

 

UPDATE 11.35: Mai mulți reprezentanţi ai ambasadelor Elveției, Canadei, Israelului, Marocului sau Austriei, dar și oficiali ai Uniunii Europene, NATO şi ai Organizaţiilor Internaţionale sunt prezenți în aceste momente la Castelul Peleș.

iohannis la peles (1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

UPDATE 11.o5: Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana este depus în Holul de Onoare al castelului, străjuit de patru militari din garda de onoare ”Mihai Viteazu”. Coșciugul este acoperit cu un steag, iar pe acesta este așezată o coroană de crini.

sicriu regina ana 2

UPDATE 10 august/10.30: Președintele României Klaus Iohannis a sosit în această dimineață la Castelul Peleș. Șeful statului a depus o coroană la fântâna din curtea castelului și a aprins o lumânare, apoi a stat aproximativ 15 minute în Holul de Onoare, unde este depus sicriul.

iohannis la peles (1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Preşedintele Iohannis a scris un mesaj în cartea de condoleanţe deschisă la Castelul Peleş: ”Compasiunea şi regretul meu profund pentru dispariţia Majestăţii Sale Regina Ana a României. Simplitatea şi căldura umană a Reginei Ana, precum şi exemplul personal de comportament şi loialitate o aşează între simbolurile României contemporane. În aceste momente de adâncă tristeţe, transmit condoleanţele mele întregii Familii Regale. Dumnezeu s-o odihnească în pace!”.

UPDATE 10 august/08.30: Astăzi, începând cu ora 10, oficiali din întreaga lume sunt așteptați la Castelul Peleș. În jurul prânzului sunt programați președintele României Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloș, dar și președintele Republicii Moldova Radu Timofti.

UPDATE 19.50: Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş din Sinaia, acolo unde va rămâne până miercuri, la ora 18.30, când va fi transportat la Sala Tronului din Palatul Regal din Capitală. Ceremoniile de astăzi și mâine de la Peleș vor avea caracter privat, astfel că publicul nu se va putea apropia de incintă.

Programul vizitei oficialităţilor pentru a transmite condoleanţe la Castelul Peleş, în ziua de miercuri, este următorul:

  • Ora 10-12: Reprezentanţii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai Organizaţiilor Internaţionale.
  • Ora 12-14: Reprezentanţii Instituţiilor Statului.
  • Ora 14-16: Instituţia Prezidenţială, Preşedinţia Republicii Moldova, membrii Guvernului României şi Guvernului Republicii Moldova, membrii Parlamentului României şi Parlamentului Republicii Moldova.
  • Ora 16-18: Reprezentanţii Academiei Române şi Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice şi ai celorlalte instituţii ale Credinţei.

UPDATE 17.55: Sicriul cu trupul Reginei Maria a ajuns la Castelul Peleș, unde a fost întâmpinat de garda regala ”Mihai Viteazu”. Timp de trei minute, clopotele bisericilor din Sinaia au bătut pentru Regina Ana. Pe străzile din Sinaia au fost prezenţi numeroşi turişti sau localnici, care au ţinut să salute cortegiul funerar. Vizibili îndureraţi, principesa moștenitoare Margareta, principele Radu, principesa Elena, soțul acesteia Alexander Philips Nixon, principesa Sofia, principesa Maria și fiica acesteia Elisabeta Maria Biarneix, au urmat sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana în Holul de Onoare.

[libgallery id=”1564221″]

fotografii: Marian Negotei

UPDATE 17.45: Cortegiul funerar format din 14 mașini este așteptat să ajungă la Sinaia, la Castelul Peleș, unde va fi întâmpinat de o gardă. În ultimele ore a plouat intens la Sinaia și abia de câteva minute precipitațiile s-au oprit și a ieșit soarele.

regina ana peles (1)

UPDATE 16.55: Această perioadă grea și-a pus însă amprenta asupra stării de sănătate a Principesei Elena, care suferă de psoriazis și căreia stresul și suferința i-au agravat simptomele, astfel că mâinile acesteia poartă semnele bolii.

Necazurile se țin lanț în Familia Regală! Principesa Elena, chinuită de o boală gravă

UPDATE 16.00: Prima zi de funeralii de la Castelul Peleș are loc într-o zi cu o simbolistică aparte în familia Regelui Mihai și a Reginei Ana. Ziua de 10 august, când la castelul din Sinaia sunt așteptați oficiali din întreaga lume pentru a prezenta condoleanțe, coincide cu ziua în care s-a pus prima piatră de temelie a monumentului.

Citește mai multe aici: Coincidență stranie la înmormântarea Reginei Ana. Ce se întâmplă la Castelul Peleş

UPDATE 13.50: Slujba s-a încheiat, iar sicriul este acum transportat cu o mașina la Castelul Peleș, din Sinaia, unde mâine sunt așteptați oficiali de rang înalt pentru a prezenta condoleanțe Familiei Regale.

regina ana otopeni fiice regele mihai (5)

Înmormântarea Reginei Ana, programul complet al funeraliilor

UPDATE 15.25: Sicriul cu trupul Reginei Ana a fost depus pe un catafalc. Un sobor de preoți, în frunte cu arhiepiscopul Bisericii Catolice Ioan Robu, oficiază o slujbă chiar pe pista aeroportului, în prezența Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta și a Familiei Regale și a membrilor Casei Majestății Sale Regelui.

[libgallery id=”1563965″]

fotografii: Vlad Chirea

UPDATE 15.10: Aeronava a aterizat pe Aeroportul Otopeni din Capitală.

UPDATE 14.25: Aeronava Tarom care efectuează un zbor de linie pe ruta Geneva – București și care are la bord sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a pătruns în spațiul aerian al Românei. Avionul este programat să aterizeze pe Aeroportul Otopeni, la ora 15.15.

tarom regina ana

UPDATE 12.50: Forțele de ordine vor fi sporite și vor fi amenajate puncte de prim ajutor la Curtea de Argeș pe 13 august, ziua în care va fi înmormântată Regina Ana, a anunțat marți prefectul județului, Cristian Soare. „Întrucât estimăm că în ziua de 13 august la Curtea de Argeș vor fi multe persoane, dorim să eliminăm orice risc și să ne asigurăm că nu vor fi probleme. Vor fi amplasate două corturi de prim ajutor unde vor fi medici, vor fi mai multe ambulanțe, mașini de intervenție ISU și vom suplimenta forțele de menținere a ordinii publice„, a declarat prefectul în cadrul unei conferințe de presă.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana va ajunge la Aeroportul Otopeni, la ora 15.15. De aici, el va fi transportat la Castelul Peleş, în prezența Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta și a Familiei Regale, a reprezentanților instituțiilor statului și a membrilor Casei Majestății Sale Regelui. Presa va avea acces la ceremonie, dar nu şi publicul.

Regele Mihai nu va participa la înmormântarea Reginei Ana

Reprezentanții Casei Regale au anunțat că monahi din întreaga lume sunt așteptați în România pentru ceremonii. Din păcate, de la funeralii va lipsi chiar Regele Mihai, soțul Reginei Ana, căruia medicii nu i-au permis să se supună unui drum până în România.

Pe durata funeraliilor, Regele Mihai I va rămâne în reședința din Elveția, alături de prieteni și apropiați, de angajați ai Casei Majestății Sale și de două maici ortodoxe detașate la reședință, au anunțat ieri reprezentanți Casei Regale.

exil_regele mihai

Nici Irina, cea de-a treia fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana, nu va participa la înmormântarea mamei sale. Fosta principesă a făcut anunțul pe pagina sa personală de facebook și afirmă că a luat această decizie din motive personale. ”În aceste zile triste, mă gândesc cu drag la mama şi la faptul că nu pot veni în România, în pofida dorinţei Familiei Regale / familiei mele; este foarte trist că nu voi reuşi să-mi iau ultimul rămas bun de la mama, dar întotdeauna voi păstra memoria ei în inima ea. Decizia îmi aparţine, luând-o din motive personale. Voi urmări de departe şi voi fi cu sufletul alături de Familia Regală”, a scris Irina Walker pe Facebook.

Cu toate că a fost catolică, Regina Ana va fi înmormântată sâmbătă, 13 august, în Catedrala Ortodoxă de la Curtea de Argeș, cu acceptul Bisericii Ortodoxe Române. Vor fi funeralii de stat, cu siciriu acoperit de tricolor și salve de tun.

Înmormântarea Reginei Ana a umplut până la refuz hotelurile şi pensiunile din Argeş

În acest timp, în Curtea de Argeș, unde vor avea loc funeraliile, și în localitățile din împrejurimi, nu mai există niciun loc liber de cazare! Cererea este încă mare, astfel că argeșenii profită de această situație și își pun casele la bătaie pentru turiști.

Pentru prima dată, chiar şi în plin sezon estival, în Curtea de Argeş şi în comunele din apropierea acesteia, nu mai există nici un loc liber de cazare. Pelerinii, turiştii, şi toţi cei care vor să participe la înmormântarea Reginei Ana, şi-au închiriat şi rezervat, chiar şi doar pentru o noapte, camere de hotel sau pensiuni, scrie publicația argeșeană Profit.

Faptul că cererea este încă foarte mare, îi face pe mulţi dintre argeşenii oportunişti să profite de acest lucru şi să îşi închirieze, contra unor sume deloc de neglijat, casele sau apartamentele.

Marian are 36 de ani şi locuieşte într-un apartament din cartierul Sf Gheorghe din Curtea de Argeş. Pentru că lucrează în turism, a găsit imediat oportunitatea de a face bani rapid şi uşor şi şi-a închiriat locuinţa pentru trei nopţi. ”Știam că e foarte greu, aproape imposibil să mai găseşti vreun loc de cazare săptămâna aceasta la Curtea de Argeş şi, văzând cât de mare este cererea, am dat anunţ pe internet. Am găsit un cuplu de Bucureşteni cărora le-am închiriat apartamentul pentru trei zile, cu 300 lei pe noapte. Îmi voi lua soţia şi copilul şi vom dormi la ţară, la părinţi. Vă daţi seama că în acest fel câştig doar într-un sfârşit de săptămână, salariul pe o lună de zile”, a declarat bărbatul, pentru sursa citată.

Și transportatorii profită de înmormântarea Reginei Ana

O altă categorie de oportunişti sunt cei care îşi pun maşinile la dispoziţie şi, în regim de taxi, aduc pelerini şi turişti la Curtea de Argeş, de la Piteşti, Râmnicu Vâlcea sau comunele învecinate. ”Transportul în comun nu o să facă faţă cererilor foarte mari care vor fi. Am vorbit cu foarte multe persoane din Piteşti care vor să ajungă sâmbătă la Curtea de Argeş şi nu vor avea cu ce, aşa că voi face mai multe curse Piteşti – Curtea de Argeş. De asemenea, astfel de curse se pot face la Râmnicu Vâlcea şi la Câmpulung, mai ales că din aceste localităţi este destul de greu de ajuns la Curte ade Argeş”, a povestit Ion Sanda, în vârstă de 57 de ani, şofer de meserie.

În acest timp, pregătirile pentru înmormântarea Reginei Ana au intrat pe ultima sută de metri la Curtea de Argeș. Autorităţile au avut la dispoziţie două săptămâni, timp în care totul trebuie să strălucească. Au fost multe de pus la punct: drumuri de asfaltat, copaci de vopsit, iarbă de tuns, marcaje stradale de trasat şi, cel mai important, de finalizat lucrările la noua Catedrală, unde va fi înmormântată Regina Ana.

Cu doar cinci zile înainte de evenimentul care va îndolia întreaga ţară, muncitorii depun eforturi supraomeneşti. Deşi mai sunt încă multe de făcut, aceştia susţin că se vor încadra în termenul limită, potrivit Mediafax. Stâlpii indicatoarelor rutiere şi copacii din apropierea Mănăstirii Curtea de Argeş au fost deja vopsiţi în alb. Iarba a fost tunsă, iar florile aranjate şi ele. La poarta Mănăstirii Curtea de Argeş se lucrează de zor. Drumul trebuie nivelat pentru ca mai apoi să înceapă asfaltarea.

Încă se lucrează la catedrală

La Catedrala Regală si Episcopală încă se lucrează atât la acoperiş, cât şi în interior. Pentru că se execută lucrări de asfaltare, strada spre mănăstire este blocată de câteva zile. Echipaje ale Poliţiei sunt permanent acolo şi dirijează traficul pe o rută ocolitoare.

Bulevardul care duce spre mănăstire este şi va rămâne închis în ziua de 13 august. De asemenea, nu vor fi parcate maşini pe stradă, iar tonetele din zonă nu vor mai exista. Vor fi amplasate două corturi de prim ajutor.

Înmormântarea Reginei Ana va avea loc pe 13 august, în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş, orașul care găzduieşte mormintele regilor României şi a primit titlul de ”Oraş Regal”, ca urmare a deciziei Consiliului Local al municipiului Curtea de Argeş.

Regina Ana a murit | Programul complet al funeraliilor

schema-piata-palatului-regal

Urmărește-ne pe Google News
Selfieurile ucigașe! 10 poze făcute fix înainte ca protagoniștii să moară! ATENȚIE, IMAGINI SENSIBILE
GSP.RO
Selfieurile ucigașe! 10 poze făcute fix înainte ca protagoniștii să moară! ATENȚIE, IMAGINI SENSIBILE
ȘOC! Joe Biden, veste de ultimă oră pentru România! Anunțul ULUITOR, ce se întâmplă chiar acum în țară
Playtech.ro
ȘOC! Joe Biden, veste de ultimă oră pentru România! Anunțul ULUITOR, ce se întâmplă chiar acum în țară
De ce s-au retras rușii de pe Insula Șerpilor, situată 45 de km de România: ce au auzit românii din Sulina
Observatornews.ro
De ce s-au retras rușii de pe Insula Șerpilor, situată 45 de km de România: ce au auzit românii din Sulina
Horoscop 30 iunie 2022. Racii pot fi subiectul unor discuții foarte neplăcute și să strângă emoții și sentimente negative
HOROSCOP
Horoscop 30 iunie 2022. Racii pot fi subiectul unor discuții foarte neplăcute și să strângă emoții și sentimente negative
În ce loc din România vrea gigantul Varta să deschidă o fabrică de un miliard de euro
Știrileprotv.ro
În ce loc din România vrea gigantul Varta să deschidă o fabrică de un miliard de euro
Decesul care a încremenit ţara! Cântăreaţa, găsită spânzurată, la câteva zile după un mesaj misterios: "Dacă mi se întâmplă ceva, ştiţi"
Orangesport.ro
Decesul care a încremenit ţara! Cântăreaţa, găsită spânzurată, la câteva zile după un mesaj misterios: "Dacă mi se întâmplă ceva, ştiţi"
Jewelry Seven, atelierul de bijuterii custom în care pasiunea se îmbină cu creativitatea
PUBLICITATE
Jewelry Seven, atelierul de bijuterii custom în care pasiunea se îmbină cu creativitatea
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea
PUBLICITATE
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea