de Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Montaj de Bogdan Pîrlea
Banii sunt dintr-un proiect european atras de APMCR, bazându-se pe reputația membrilor săi.

Cazul a ajuns în atenția ziarului după ce IT-istul șantajat a contactat redacția Libertatea și jurnaliștii l-au însoțit pe programator pentru ca momentul cererii mitei să fie filmat, fotografiat și înregistrat.

Ziarul publică acum înregistrarea discuției halucinante purtate între Claudiu Georgescu și IT-istul Emil Alexe.

Conversația a avut loc la AFI Cotroceni, în Auchan, la raionul de produse bio, unde Georgescu a sperat că nu îi va auzi nimeni.

Conversația a fost înregistrată de echipa Libertatea care a fost la fața locului la momentul întâlnirii.

„Domnule, sunt niște lucruri atât de simple pe care tu vrei să le complici. Deci… ca să stai liniștit, nu ești nici primul, nici ultimul care face chestia asta, da?! Iar faptul că noi luăm niște bani de la tine și îi ducem în altă parte, că nu-i ținem noi, nu înseamnă că tu faci o e… ăia sunt banii, sunt profitul firmei tale! Da? Pe care tu… faci ce vrei cu ei! Punct”, îi spune șeful APMCR lui Alexe.

Confruntat de reporterii Libertatea, cu înregistrarea conversației în care cere șpagă în față, Georgescu spune că „a fost un contract în care s-au discutat niște clauze, după care uneia dintre părți nu i-au convenit clauzele, cu asta basta… Că nu eu am făcut înregistrările… Dacă partea respectivă umblă cu chestii d-astea…”

„Orice înregistrare poate fi contrafăcută. Știi și asta. Există expertiză, există experți…”, a mai spus Georgescu.

Libertatea a solicitat reacții publice de la cei 15 membri, firme românești și multinaționale, care compun asociația al cărui președinte cere șpagă.

Ele sunt: Arcon, BASF, Baumit, Celco – Constanța, Cemacon, Brikston – Ceramica Iași, Duraziv, Hobas, Ital Kol, Leier Rom, Isover, Sika, Wienerberger, Firos, Mega Construct Metal.

Prima companie care a reacționat a fost Arcon, într-un răspuns semnat chiar de directorul său general, Ioan Țițeiu.

În răspunsul său, el critică Libertatea pentru dezvăluire și spune că „ați distrus imaginea unui om” pentru o „mare MITĂ de nici 2.000 de Euro”.

Vom publica restul reacțiilor în momentul în care acestea vor veni.


Citește și:

VIDEO | Claudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții, înregistrat când cere șpagă din fonduri europene: „O parte este a ta și două sunt ale noastre! E împărțire la 3, ce Doamne, iartă-mă!”

Cum reacționează șeful Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții când află că a fost înregistrat cerând șpagă: „Asta e o chestie despre care eu… Nu am ce să zic despre ea…”

Răspunsul incredibil al unei companii în cazul șpăgii din fonduri europene, cerută de Claudiu Georgescu: „Ați distrus imaginea unui om pentru o mare MITĂ de nici 2.000 euro”