Mergi direct la conținut »
INS: Salariul mediu a fost de 2.957 lei în decembrie. Primele de Sărbători, principala cauză a creșterii
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > INS: Salariul mediu a fost de 2.957 lei în decembrie. Primele de Sărbători, principala cauză a creșterii

INS: Salariul mediu a fost de 2.957 lei în decembrie. Primele de Sărbători, principala cauză a creșterii

Câștigul salarial mediu net a crescut în luna noiembrie cu 12,5%, până la 2.957 lei, însă creșterea reală a fost de doar 8,9% față de decembrie 2017 din cauza inflației, arată datele Institutlui Național de Statistică (INS).

De Daniel Ionașcu,

În noiembrie, acesta era de 2.792 lei, astfel că nivelul din decembrie este cu 5,9% peste cel din luna anterioară. Câștigul salarial include atât salariul în sine, cât și sporurile și primele pe care angajatorii le oferă de regulă de Sărbători.

„De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice”, se arată în comunicat.

Pentru 2019, autoritățile estimează un salariu mediu pe țară de 3.085 de lei, potrivit informațiilor care au stat la fundamentarea bugetului.

Între două extreme

Cei mai mulți bani continuă să îi câștige angajații din IT, unde media este de 6.888 lei net, adică în mână.

Cel mai puțin nivel este, din nou, în sectorul de hoteluri și restaurante, unde patronii plătesc mai puțin sub motivarea că angajații câștigă din bacșiș-uri.

Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în extracția cărbunelui, unde minerii au primit cu 51,4% mai mult, dar și în activiățile de depozitare și cele auxiliare de transport (38,7%).

Cea mai mare scădere, de 14,9%, a fost consemnată în decembrie față de noiembrie în extracţia minereurilor metalifere.

În sectorul bugetar s-a înregistrat o creştere de 2,4% în învăţământ, una de 1,8% în sănătate şi asistenţă socială și una de 0,3% în administraţie publică.

Close
Închide
  Close