Mergi direct la conținut »
Comisia de Prognoză estimează că salariul mediu va ajunge la 3.085 lei în acest an, iar euro va scădea la 4,67 lei
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Comisia de Prognoză estimează că salariul mediu va ajunge la 3.085 lei în acest an, iar euro va scădea la 4,67 lei

Comisia de Prognoză estimează că salariul mediu va ajunge la 3.085 lei în acest an, iar euro va scădea la 4,67 lei

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) estimează un curs mediu de 4,67 lei și un salariu mediu de 3.085 lei. Concomitent, avansul economic din acest an se va situa la 5,5%, în vreme ce Produsul Intern Brut (PIB) va ajunge la 1022,5 miliarde de lei.

De Daniel Ionașcu,

Cursul mediu estimat pe acest an este de 4,67 lei pentru un euro, în scădere față de nivelul de 4,7555 lei pentru un euro, cât era miercuri la cursul oficial al Băncii Naționale a României (BNR).

De altfel, euro a bifat mai multe niveluri-record în ianuarie în fața leului, atingând vinerea trecută peste 4,76 lei pentru un euro la cursul BNR, în timp ce băncile vindeau moneda comunitară chiar și la 4,84 lei.

Deficitul comercial și taxa pe lăcomie

Principalele cauze pentru care moneda națională se depreciază sunt deficitul comercial uriaș și ”taxa pe lăcomie”, au arătat specialiștii pentru Libertatea.

Deficitul comercial este diferența dintre exporturi și importuri. În primele 11 luni din 2018, deficitul comercial a fost de 13,4 miliarde de euro.

Al doilea motiv îl constituie taxa pe activele bancare, care se calculează în funcție de ROBOR.

Close
Închide
  Close