Mergi direct la conținut »
Președintele USR Dan Barna, la „Interviurile Libertatea”: „Dacă nu rezolvăm problema justiției, ieșim ușor, ușor din Europa”
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Președintele USR Dan Barna, la „Interviurile Libertatea”: „Dacă nu rezolvăm problema justiției, ieșim ușor, ușor din Europa”

Președintele USR Dan Barna, la „Interviurile Libertatea”: „Dacă nu rezolvăm problema justiției, ieșim ușor, ușor din Europa”

Președintele USR spune că alegerile europarlamentare sunt despre a face din România „o țară europeană care contează, sau o țară gri, la marginea Europei”.

Laura Ștefănuț a discutat cu Dan Barna despre alegerile europarlamentare, despre care sunt garanțiile că, odată ajunși la putere, oamenii noi nu se vor comporta ca politicienii tradiționali care își uită promisiunile electorale și despre ce poate face un partid nou în fața valurilor de fake-news.

Vin alegerile europarlamentare în 26 mai. De ce sunt aceste alegeri importante pentru români?
Sunt primele alegeri după decembrie 2016, când Liviu Dragnea și PSD ne-au băgat în doi ani și jumătate de beznă pentru societate, în care, în loc să discutăm de autostrăzi, spitale sau școli, am discutat despre cum poate scăpa Liviu Dragnea de pușcărie. Sunt primele alegeri în care putem vota și transmite un mesaj foarte clar că românii preferă să rămână în Europa și că românii sincer cred că țara ar trebui condusă de oameni cinstiți și nu de hoți de bani publici care acum fac bugetul României.

Cât credeți că veți obține la aceste alegeri, ca procent?
Nu ne-am propus un procent, miza este de mobilizare. Oamenii trebuie să iasă la vot și să își exprime poziția față de ce s-a întâmplat în ultimii doi ani și jumătate. Pentru că li s-a promis bunăstare și o țară ca afară, dar au primit un Parlament și un Guvern care au funcționat doar ca o casă de avocatură pentru Liviu Dragnea. Bunăstarea de care vorbește PSD nu se regăsește pe stradă.

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze
Recomandări

Gigi Marian Osoloș, coregraful școlii de dans din Constanța care își abuza fizic și sexual elevele, folosea relațiile cu anumiți ”grei” din PSD ca să le terorizeze

PNL deschide lista cu dl. Rareș Bogdan. Nu vă este teamă că vă ia din acest public nemulțumit?
Nu, pentru că în acești doi ani și jumătate USR (acum în alianță și cu PLUS) am constituit un electorat care este foarte asumat pe ceea ce înseamnă oameni noi în politică, un electorat care a înțeles că nu poți să fii doar în componenta activă a societății (…) și să aștepți ca altcineva să vină și să facă lucrurile bune și necesare în România. Oamenii care și-au asumat să intre în politică, cred foarte mult în această alternativă, o alianță nouă care să se implice activ. De aceea sunt foarte încrezător în înțelepciunea opțiunilor electoratului.

Să vă spun de ce vă întrebam eu asta – fiindcă am sesizat că în ultimul timp Rareș Bogdan a avut un puternic discurs anti-PSD, dar și mulți invitați din partea mișcării #rezist. Putem să speculăm că a fost o pregătire pentru intrarea în politică. Dar chiar dacă nu a fost o pregătire, creează niște consecințe, niște simpatii care iau chiar din electoratul dvs. Cum vi se pare teoria?
Nu am o temere. Dl Rareș Bogdan a fost unul dintre reprezentanții-componentă activă care luptă împotriva PSD. Este foarte bine să fie mai mulți oameni și ca cetățenii să voteze. Eu sunt încrezător că tot ceea ce a făcut USR în Parlamentul României timp de doi ani de zile, toate acele proteste (…) toate aceste lucruri sunt văzute și cunoscute de electoratul din România și de aceea sunt foarte optimist de rezultatul pe care Alianța USR-PLUS îl va avea la europarlamentare. Nu mai putem continua cu această guvernare care fură România în fiecare zi.

Incredibila călătorie a unui proaspăt demnitar. De la postări despre „Raluca Trotski Turcan” la funcția de consilier al acesteia
Recomandări

Incredibila călătorie a unui proaspăt demnitar. De la postări despre „Raluca Trotski Turcan” la funcția de consilier al acesteia

Vă gândiți la o colaborare cu PNL în viitor?
În momentul de față Alianța USR – PLUS propune românilor un pariu, acela că în politica din România poate să apară o forță nouă, compusă din oameni care nu au mai făcut politică și care să conteze pe termen lung în politică. Asta facem la alegerile parlamentare.

Povestea lui Gheorghe Drăguț care a trăit mereu cu moartea la poartă. Cum s-a vindecat de cancerul la ficat
Recomandări

Povestea lui Gheorghe Drăguț care a trăit mereu cu moartea la poartă. Cum s-a vindecat de cancerul la ficat

Dacă ne gândim la 2020, este posibilă o colaborare mai largă cu forțele din opoziție.

Cu ocazia alegerilor europarlamentare vreți să organizați și un referendum. Și spuneați în weekend că „Referendumul pe justiție este un referendum pentru rămânerea în UE”. De ce spuneți asta?
Pentru că în momentul de față, România este la cotitură. Fie acceptăm că suntem o dictatură de tip sud-american sau postsovietic (cum sunt cele vecine Rusiei), fie dovedim că suntem un stat european unde justiția este independentă și statul de drept funcționează. Pentru asta, cetățenii români trebuie să fie chemați la un referendum. Ceea ce au făcut Liviu Dragnea și PSD-ul a fost să rostogolească minciuna că ceea ce au făcut este dorința românilor. Că dorința de a scăpa de efectele condamnărilor penale reprezintă voința și interesul cetățenilor. Noi credem că nu este așa, eu cred că cetățenii români își doresc să fie conduși de oameni cinstiți care nu au furat bani publici și acum se ocupă de bugetul României.

Dacă nu rezolvăm problema justiției, mergând către cetățeni prin referendum, ieșim ușor, ușor din Europa. De aceea un astfel de referendum, odată realizat, va arăta dacă noi, ca români, vrem să fim o țară europeană sau vrem să fim o țară de graniță sovietică.

„Soluția sunt oamenii”

Cum puteți să îi asigurați pe români că veți rămâne un partid care își ține promisiunile? Pentru că până acum, toți cei care au ajuns la putere și-au uitat promisiunile electorale și au început să acționeze în interes propriu. Puterea corupe.
Da, puterea corupe oamenii slabi și oamenii goi.

Nu neapărat.
În foarte mare măsură. Dacă ne uităm la lista de europarlamentare, lista pe care o propune Alianța USR-PLUS este de departe cea mai competentă listă de candidați pe care a avut-o România vreodată (…) Candidații noștri și membrii noștri sunt în covârșitoare măsură oameni cu diplome reale, nu cu diplome la Universități „de prestigiu” de prin Târgu Măgurele sau zone în care te întrebi unde este Universitatea. Sunt oameni cu cariere reale și performanță profesională reală. Acestea sunt de fapt elementele fundamentale – competența și cinstea, cu acestea poți să construiești guvernarea unei țări.

România a ajuns aici nu din cauza lipsei de resurse, nu din cauza lipsei de bani. România a ajuns aici fiindcă oameni incompetenți, cu probleme penale și fără niciun fel de viziune, de dorință de a servi comunitatea au fost puși în funcții de conducere. Instituțiile au fost golite de rolurile lor.

Soluția sunt oamenii.

Bun, deci acum există oameni cu experiență. Întrebarea mea este cum puteți garanta că în viitor oamenii nu se vor strica, cum s-a întâmplat și în alte cazuri, că au mai fost oameni cu experiență care au ajuns să fie corupți. Ce exerciții veți face să vă lucrați acel mușchi care vă împiedică să cădeți în beția puteri?
Acest mușchi se numește democrația. Și democrația internă, după cum știți în USR lista de europarlamentari a fost făcută de toți membrii care au votat. 70 de colegi s-au înscris, iar cei 8.000 de membri i-au votat, iar lista finală este reflectarea nu a puterii mele de președinte care a pus oameni pe listă, este rezultatul votului membrilor.

Această presiune dinspre cei care te susțin este cel mai bun filtru, cel mai bun turnesol, ca să rămâi într-o logică a competenței, seriozității și a democrației, nu într-o logică dictatorială.

USR este construit (și Alianța USR-PLUS are aceste valori) pe ideea unei democrații (cu susținere, dar și responsabilitatea de a da socoteală). Nu regăsim asta în alte partide.

Ce vă spun oamenii când vă întâlnesc pe stradă?
Cel mai des (….) mesaj pe care îl primim peste tot este: „sunteți singura speranță, avem încredere în dumneavoastră, vrem să scăpăm de hoți”. Există percepția că România este confiscată de hoți. (…)

Și critici?
Criticile sunt mai mult din zona: „vrem să fiți mai vizibili, nu găsim filiala, nu sunt suficiente locuri care să spună mai multe despre dumneavoastră” – legate de faptul că suntem două partide relativ la început de drum. Așteptarea oamenilor de a fi prezenți și performanți în toate mediile de comunicare este legitimă, dar nu foarte realistă.

Răspunsul este mereu același: ca să fim mai mulți trebuie să vă implicați. Dacă vrem ca lucrurile bune și necesare să se întâmple trebuie să ne implicăm: trebuie să devenim membri, trebuie să contribuim cu o cotizație, cu o sponsorizare, cu participare, cu voluntariat. Să votăm. Mesajul cheie pe care îl dau zilele acestea este: pe 26 mai, în ziua de vot, mai aduceți cu dvs. trei oameni la vot.

„Dacă nu rezolvăm problema justiției, ieșim ușor din Europa”

Vă luați angajamentul că veți răspunde criticilor? Cred că este foarte frustrant pentru români să nu fie luați în seamă sau acuzați că au trecut în altă tabără fiindcă critică un partid sau o persoană dintr-un partid. Mai sunt acele instituții care nu răspund la solicitări de presă.
Facem asta în fiecare zi, deplasările prin țară, am fost cu Dacian Cioloș, am răspuns tuturor întrebărilor în conferințele de presă, indiferent cât de dificile sau incomode au fost unele dintre ele.

Dar nu doar să răspundeți, ci și să le adresați.
Acolo unde sunt lucruri care pot fi făcute în mod concret, le și realizăm.

Urmează mai multe alegeri. Sunt speculații că PSD are o mașinărie de propagandă online. Că au consultanți, că au și eventual și firme străine. Recent au apărut și indicii: Facebook a închis niște conturi asociate cu PSD-ul, s-a mai discutat de o asociere cu Roger Stone, omul lui Trump recent arestat. Cum sunteți pregătiți să faceți față unei propagande masive online.
Prin calitatea membrilor. De la momentul înființări, USR a stat foarte bine la nivel online. Un element important, membrii noștri cred și sunt foarte asumați pe valorile Alianței USR-PLUS și pe soluțiile pe care noi le propunem. Este fundamental diferit să ai fiecare membru pregătit să răspundă și să reacționeze la o campanie de denigrare, față de acești postaci profesioniști foarte ușor de identificat pe conturile pe care le administrează.

Nu aveți și voi o mașinărie?
Din păcate nu avem o mașinărie. Zvonurile PSD despre finanțatori minunați care ne-ar susține nu au nicio legătură cu realitatea.

„Actualii parlamentari, ca să nu își piardă scaunul, ar vota probabil și o mătură dacă ar fi propusă ca prim-ministru”

Dacă doamna Kovesi nu obține postul de procuror european, din cauza presiunilor României probabil, care deține președinția Consiliului UE, vă gândiți să îi faceți o propunere, să intre în politică alături de dvs?
Intrarea în politică este în primul rând o decizie care o privește pe dânsa. Nu am ce să comentez pentru că niciun moment dna. Kovesi nu a transmis că și-ar dori să intre în politică. USR rămâne consecvent în a susține candidatura doamnei Kovesi la funcția de procuror european.

Dacă eu sunt o româncă și vreau să plec din țară fiindcă m-am săturat, ce mi-ați spune ca să mă răzgândesc?
Este întrebarea pe care am primit-o și în Timișoara de la o tânără (…) Dacă nu ne implicăm, dacă doamna respectivă nu își asumă că trebuie să contribuie și ea la motivele de a rămâne în țară, nu există cineva magic care te ține în țară.

Alianța USR – PLUS dă speranța și locul în care să își găsească încrederea. Există un grup de oameni care și-au asumat să renunțe la viața lor personală, la carierele lor și la confortul unei vieți pentru a deveni politicieni – nu ca să facă politic, ci pentru că nu mai vrem să stăm deoparte.

Răspunsul este să nu mai stai deoparte.

Totuși e un moment dificil să avem pretenția de la oameni să rămână în țară.
Este o așteptare legitimă. Oamenii așteaptă ca USR – PLUS să fie locul în care să își așeze speranțele de a avea o țară normală, europeană, firească. Ne asumăm această responsabilitate dacă ies să voteze, vin să sprijine un protest, o activitate de strângere de semnături. Despre asta e vorba. E important să punem toți umărul.

Nu vă este teamă că până ajungeți la putere România va fi o epavă?
Noi am spus constant că soluția ar fi alegeri anticipate acum, fiindcă această majoritate nu mai reprezintă de mult, de la OUG 13 nu mai reprezintă interesele cetățenilor.

Sunt șanse?
Șansele sunt mici fiindcă sistemul constituțional este astfel făcut încât pentru alegeri anticipate respinși doi premieri. Actualii parlamentari, ca să nu își piardă scaunul, ar vota probabil și o mătură dacă ar fi propusă ca prim-ministru. E greu să ajungi la alegeri anticipate, dar fiecare zi este o luptă permanentă cu varianta de stat ticăloșit pe care a creat-o Liviu Dragnea.

Alegerile din 26 mai reprezintă momentul în care românii pot da un semnal de care trebuie să ținem cont. Dacă vor ieși semnificativ la vot și vor trimite PSD în zona de groapă de gunoi a istoriei, pe mesajul acesta se va putea construi până la alegerile viitoare. Presiunea asupra statului nu mai poate să continue la fel, fiindcă românii se vor fi exprimat în sensul că vor o țară cu justiția independentă și cu oameni noi în poziția de a reprezenta România.

Voi veți încerca să mai împingeți alegeri anticipate?
Nu există pre amulte variante. Sunt soluția morală și etică, dar este foarte greu de ajuns acolo.

Publicul întreabă acum pe Facebook de programul de guvernare.
Astăzi lansăm componenta de educație. Avem deja în dezbatere publică partea economică, de fonduri europene, de agricultură, am aprobat zilele trecute educația și sănătatea.

Programul de guvernare este într-o fază avansată, un program prin care România se reașează pe ce înseamnă valori și principii europene, cu mai multă putere la cetățeni. Nu poate să mai continue ideea unui stat care controlează totul și cetățeanul este o slugă a sistemului public. USR este un partid din zona de centru dreapta, un partid care susține antreprenoriatul, economia de piață, oportunitățile pe care cei cu inițiativă trebuie să le aibă pentru a se crea locuri de muncă bine plătite – care să genereze salarii prin care tinerii să nu mai aibă singura opțiune plecarea din țară.

Credeți că prin măsurile pe care le propuneți România va putea deveni un actor important și o voce relevantă la nivel de UE?
Despre asta sunt aceste alegeri. Oamenii pe care USR-PLUS îi propune sunt oameni care pot să ne facă mândri și pot să contribuie la poziționarea României ca un component al nucleului dur al Europei – România să fie o componentă a ceea ce înseamnă o Uniune Europeană mai performantă și mai  integrată. În contrapondere cu varianta pe care și Liviu Dragnea o îmbrățișează, de România ultra-naționalistă, marginală, cum vedem în Ungaria, Polonia sau, fără să fie în UE. în Turcia. Varianta de dictatură est-europeană în care Europa este sperietoarea de la care așteptăm bani, dar nu vrem să respectăm niciun fel de obligații sau principii este de neacceptat.

Aceste alegeri de pe 26 mai, la care îi îndemn pe cei care ne urmăresc să meargă la vot și să mai ducă trei oameni, sunt despre o România europeană care contează, sau despre o țară gri, la marginea Europei.

Close
Închide
  Close