Urmăriți interviul complet:

Întrebat ce crede despre declarațiile președintelui Trump și ale secretarului de stat Pompeo, care susțin că există probe despre faptul că virusul provine de la la un laborator din China, ambasadorul Maior a dat un răspuns surprinzător, față de perspectiva europeană, care pune virusul pe seama unor cauze indubitabil naturale.

Discuțiile despre originea virusului vor continua foarte intens și ele sunt necesare în clarificarea unor elemente legate de acest fenomen. Această clarificare poate ajuta la o abordare mai în profunzime a crizei.

George Maior, Ambasadorul României la Washington

Revenind la chestiunile domestice, ambasadorul George Maior nu a vrut să comenteze ceea ce a scris despre el fostul deputat PSD Cristian Rizea. Căutat internațional de peste un an, după condamnarea la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, Rizea a acuzat imixtiuni politice ale lui Maior, pe vremea când conducea SRI.

Despre românii din SUA, ambasadorul Maior spune și că mulți români sunt în prima linie de îngrijire a pacienților COVID-19 în Statele Unite ale Americii, iar medicii români sunt foarte apreciați la New York, epicentrul suferinței COVID-19 din întreaga lume.

George Maior vorbește și de un plan postcriză COVID gândit cu autoritățile americane și centrat pe recuperarea economică rapidă, și le transmite românilor să aibă încredere că “există interesul să trecem împreună peste această situație foarte dificilă”.

Despre tensiunile dintre SUA și China privind originea noului coronavirus, după declarațiile președintelui Donald Trump și ale secretarului de stat Mike Pompeo, care susțin că virusul a plecat dintr-un laborator din China, teorie contrazisă de studii și de autoritățile chineze, ambasadorul George Maior crede că în continuare vor fi discuții intense, dar ele sunt necesare, pentru că vor aduce clarificări care să ajute “la o abordare în profunzime a crizei”.

– Cum este în Statele Unite ale Americii, țara cu cele mai multe cazuri de coronavirus și cele mai multe decese din lume?
Statistica e neagră, aș putea să spun. Pe coasta de est, se pare că lucrurile stau destul de rău, inclusiv în zona New York, dar și în Maryland, Virginia, Washington DC, cu peste 50.000 de cazuri la o populație mai restrânsă.

Dincolo de caracterul negativ al statisticii, la nivelul populației există un soi de energie și un optimism specifice culturii americane, care tind să proiecteze într-un mod pozitiv perspectivele de trecere peste această situație critică.

– Cum vă desfășurați activitatea la ambasadă?
Noi am luat măsuri încă dintr-un stadiu incipient la ambasadă. Am și propus Ministerului de Externe anumite precauții luate în legătură cu personalul, atunci când am văzut, la nivel de informare și la nivel de opinie publică, că situația se poate înrăutăți.

Astfel, am fost scutiți de cazuri de COVID-19 la ambasadă, ceea ce este foarte bine din punctul de vedere al securității sanitare a personalului. Acest lucru se aplică și la consulatele noastre de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Avem un regim de lucru special, bineînțeles, ținând cont și de recomandările autorităților americane, ale noastre.

Acest regim nu împiedică o comunicare sistematică și permanentă cu autoritățile americane.

Acum e chiar mai intensă comunicarea cu Departamentul de Stat, cu Consiliul de Securitate Națională, cu Pentagonul, cu autorități locale, în cazul în care apar situații care ar putea implica cetățeni români.

Ne desfășurăm lucrul în mod normal. Diplomația nu se întrerupe, conversațiile au loc, bineînțeles pe videoconferințe, cu toți factorii menționați.

Temele mari ale diplomației legate de acest parteneriat fundamental pentru România nu dispar, ele sunt în continuare abordate, dar, bineînțeles, vorbim de o focalizare pe cooperarea cu SUA și în acest context special de criză și acest lucru e foarte important.

Ați văzut că a avut loc o discuție între președintele României, Klaus Iohannis, și președintele SUA, Donald Trump, ceea ce este semnificativ din punctul de vedere al solidarității și forței parteneriatului. S-au identificat anumite forme de cooperare și asistență în acest context dificil, ceea ce mă bucură foarte mult.

La ambasadă, suntem prudenți și precauți, ne desfășurăm activitatea cu anumite restricții, dar cu o permanență asigurată zilnic. Eu am venit zilnic la birou și consider că e foarte importantă comunicarea cu autoritățile americane și în acest context.

– Aveți situații deosebite cu cetățeni români care să aibă probleme și să dorească să vină în țară?
Au fost situații ca peste tot, în special cu cetățeni români de pe vase de croazieră, fie pe coasta de vest, fie în sud, în Florida.

Încă de la începutul lunii martie, ambasada a coordonat, împreună cu alte ambasade ale Uniunii Europene, cu Guvernul american și cu Consulatul României de la Los Angeles, o repatriere de anvergură de pe nava de croazieră Grand Princess din California. Au revenit în țară cetățeni români, dar și cetățeni din alte state UE sau state vecine ale României. Chestiune pe care a remarcat-o chiar și secretarul de stat Mike Pompeo, într-o scrisoare adresată ministrului Bogdan Aurescu (ministrul român de externe, n.r.).

Acum mai sunt situații, dar nu de asemenea anvergură, în legătură cu cetățeni români care sunt pe vase din sudul Americii, din Florida. Încercăm să identificăm, împreună cu autoritățile americane, formule de repatriere.

Consulatele sunt deschise permanent pentru a recepta mesaje speciale de la cetățeni români. Încercăm să rezolvăm împreună cu autoritățile americane, care sunt extraordinar de deschise și de eficiente, situații particulare care pot interveni.

– Câți români vor reveni în România în această tură?
Este vorba de cel puțin câteva zeci de cetățeni români, dar și alți cetățeni din state membre ale UE. Lucrăm împreună și cu delegația Uniunii Europene pe aceste aspecte. În zilele următoare vom găsi soluții și vă vom comunica.

– Președintele Donald Trump, secretarul de stat Mike Pompeo spun că există probe imense că noul coronavirus provine dintr-un laborator din China, deși există studii care exclud această teorie. Ce le transmiteți românilor în legătură cu aceste declarații?
– Discuțiile despre originea virusului vor continua foarte intens și ele sunt necesare în clarificarea unor elemente legate de acest fenomen. Această clarificare poate ajuta la o abordare mai în profunzime a crizei. Vom vedea cum vor evolua aceste discuții și ce informații vor apărea.

Cert este că e important să avem o cooperare distinctă pe tema coronavirusului cu SUA în cadrul parteneriatului. Avem un schimb de analize și informații permanent, lucru pe care îl facem la ambasadă, îl facilităm și în legătură cu Guvernul și autoritățile române, astfel încât să trecem solidari cât mai repede peste această criză.

Comunicarea este foarte bună cu autoritățile americane și mă bucur să informez că s-au deblocat, de exemplu, chestiunile referitoare la ventilatoare, atât de necesare și în România în acest moment.

În următoarele zile și săptămâni, ventilatoarele vor sosi în România. Este un gest foarte important în această cooperare.

Vor fi și alte elemente reciproce de asistență, deci nu doar unilateral, din Statele Unite către România, ci și invers, pe acest fundal.

De asemenea, gândim împreună cu autoritățile americane un plan postcriză, care să se focalizeze, să se centreze mai mult pe elementul economic, pentru că, evident, economiile au cel mai mult de suferit în această perioadă și recuperarea va trebui să fie rapidă și făcută inteligent, astfel încât populația să nu sufere pe termen mediu și lung.

– Ce mesaj aveți pentru românii care sunt în SUA?
– În primul rând, vreau să îmi exprim admirația pentru felul în care se manifestă și se comportă în acest moment foarte dificil.

Avem foarte mulți cetățeni româno-americani sau cetățeni americani de origine română care sunt în prima linie de abordare a acestui fenomen din punct de vedere medical.

Medicii români sunt extraordinar de apreciați la New York. Ținem legătura cu ei și îi felicit pentru sacrificiul pe care îl fac.

Să aibă încredere că, așa cum se vede și din atitudinea Guvernului american, există interesul să trecem împreună peste această situație foarte dificilă.

FOTO: Inquam Photos / George Călin

Citeşte şi:

VIDEO | Klaus Iohannis, prima reacție despre amenzile declarate neconstituționale: „Fără aceste sancțiuni, morții pe care astăzi îi plângem ar fi fost mult mai mulți”

Monica Anisie a anunţat o modificare în privinţa Bacalaureatului şi cum vor intra elevii în clase la examene

Orban: „Cel târziu luni vor fi prezentate regulile pentru relaxarea restricțiilor, după 15 mai”. Când se va lua o decizie legată de părăsirea localității

Urmărește-ne pe Google News
Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Playtech.ro
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Observatornews.ro
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
HOROSCOP
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
A murit Louie Anderson
Știrileprotv.ro
A murit Louie Anderson
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
Telekomsport
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale
PUBLICITATE
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale