UPDATE: 14:30: Regina Elisabeta a II-a a trimis un mesaj de condoleanțe președintelui francez Emmanuel Macron în urma incendiului de la Catedrala Notre-Dame din Paris.

Monarhul s-a declarat „profund întristat” de cele întâmplate și a transmis admirația ei sinceră pentru cei care și-au riscat viața în încercarea de a salva catedrala.

UPDATE: 14:15: Procurorul Parisului, Rémy Heitz, a anunţat marţi că se merge pe pista unui accident în ceea ce privește incendiului care a devastat Catedrala Notre-Dame, precizând că „nimic nu indică un act voit”.

„Cinci întreprinderi interveneau la sit. Astăzi au început audierile muncitorilor ale acestor întreprinderi. Aproximativ 15 audieri sunt prevăzute. Aproximativ 15 muncitori au intervenit, au fost prezenţi ieri”, a precizat Rémy Heitz într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o în faţa catedralei.

UPDATE: 13:55: Departamentul de Pompieri din Paris a publicat pe contul de Twitter un filmuleț care documentează eforturile de a stinge focul izbucnit la Catedrala Notre-Dame.

Înregistrarea video arată scenele dramatice în care focul a cuprins clădirea istorică și pericolul prin care au trecut pompierii francezi în încercarea de stinge incendiul. 

Candidatul turmentat: noi cu cine votăm?
Recomandări
Candidatul turmentat: noi cu cine votăm?

UPDATE: 13:00: Charlie Hebdo a decis să-și dedice numărul de această săptămână incendiului care a avut loc luni seară la Catedrala Notre-Dame din Paris. Revista de satiră nu de dezminte nici de această dată și trasează o paralelă îndrăzneață între măsurile pe care Emmanuel Macron le pregătește și incendiul care a devastat clădirea istorică. 

UPDATE: 12:30: Valérie Pécresse, președintele regiunii Île-de-France, în care se află Parisul, a declarat reporterilor că incendiul de la Catedrala Notre-Dame a fost un accident.

„Acesta a fost un accident. Nu a fost intenționat”, a spus ea, potrivit CNN. Autoritățile franceze au luat în calcul toate variantele în privința cauzei producerii incidentului, inclusiv cea a unui incendiu provocat intenționat.

UPDATE: 12:15: O întâlnire a miniștrilor, condusă de Édouard Philippe, a început, marți, la Matignon. Scopul întâlnirii este de a pregăti un „plan de reconstrucție” al catedralei Notre-Dame de Paris.

Le ședință vor participa miniștrii Franck Riester, Gerald Darmanin, precum și secretarul de stat Laurent Nuñez  și purtătorul de cuvânt al guvernului, Sibeth Ndiaye, potrivit lefigaro.fr.

UPDATE: 11:40: Anne Hidalgo, primarul Parisului, a declarat că planifică o „importantă conferință internațională a donatorilor” pentru a strânge banii necesari reconstruirii Catedralei Notre-Dame, potrivit CNN.

Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”
Recomandări
Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”

Primarul Parisului a anunţat că instituţia va debloca 50 de milioane de euro pentru restaurarea catedralei, scrie AFP

Între timp, mai mulți milionari, printre care François-Henri Pinault, Grupul LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE şi familia lui Bernard Arnault, au donat sume mari pentru reconstrucția catedralei. De asemenea, Regiunea Île-de-France va debloca 10 milioane de euro ajutor de urgenţă, a anunţat BFMTV.

UPDATE: 11:15: Donald Tusk, președintele Consiliului European, a făcut apel la cele 28 de state membre ale Uniunii Europene pentru a ajuta Franța să reconstruiască Catedrala Notre-Dame.

Tusk a transmis „cuvinte de mângâiere și solidaritate” către Franța și a făcut referire în mesajul său la orașul său natal Gdańsk din Polonia, care a suferit bombardamente grele în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Aș dori să transmit cuvinte de mângâiere și solidaritate națiunii franceze și în calitate de cetățean al Gdańsk, care a fost 90% distrus și ars și, mai târziu, reconstruit. Veți reconstrui și catedrala!
Din Strasbourg, capitala franceză a UE, solicit tuturor celor 28 de state să participe la această activitate #NotreDame, a scris pe Twitter președintele Consiliului European.

Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
Recomandări
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”



UPDATE: 11:00. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a transmis pe contul de Twitter un mesaj de mulțumire adresat serviciilor care au lucrat împreună pentru salvarea Catedralei Notre-Dame. 

„Mulțumesc pompierilor din Paris, polițiștilor și agențiilor municipali care au realizat în această seară un lanț uman formidabil pentru a salva lucrările din Notre-Dame. Coroana de spini, tunica Sfântului Louis și alte câteva lucrări importante sunt acum într-un loc sigur”, a scris pe rețeaua de socializare primarul Parisului.

UPDATE: 10:00. Brigada de Pompieri din Paris a transmis un mesaj pe Twitter prin care a anunțat că o mare parte a construcției catedralei și „principalele ei opere de artă” au fost salvate.

După mai mult de 9 ore de luptă acerbă cu focul, cei aproape 400 de pompieri de la Paris au stins incendiul izbucnit luni seară la Catedrala Notre-Dame. Doi ofițeri de poliție și un pompier au fost ușor răniți în acțiunile desfășurate în vederea salvării clădirii.

Pompierii au lăudat colaborarea între „diferitele servicii” ale statului care au lucrat împreună mai bine de nouă ore pentru a stinge focul.

„Structura catedralei este salvată, la fel și operele principale de artă care au fost puse într-un loc sigur, mulțumită acțiunilor combinate ale diferitelor servicii ale statului care au lucrat împreună”, a transmis Brigada de Pompieri din Paris.

UPDATE: 09:00. Parchetul de la Paris a declarat pentru CNN că anchetatorii au început să audieze muncitorii care au lucrat la restaurarea Catedralei Notre-Dame pentru a stabili cauzele producerii incendiului.

Părți ale clădirii vechi de 850 de ani se aflau în lucrări de renovare, dar este neclar dacă lucrările au legătură cu incendiul.

Mai multe imagini cu Catedrala Notre-Dame din Paris – așa cum arată marți dimineață, după ce pompierii francezi s-au luptat toată noaptea pentru a stinge incendiul, au fost postate pe rețelele de socializare.

UPDATE: 8:46:  Pericolul incendiului de la catedrala Notre-Dame din Paris a fost eliminat, dar încă nu se ştie cum va rezista structura edificiului, a declarat marţi dimineaţa Laurent Nunez, secretar de stat în Ministerul de Interne al Franţei, citat de AFP.

„La ora 08:00 (06:00 GMT, 09:00 ora României) va avea loc o întrunire cu experţi, arhitecţi ai construcţiilor din Franţa pentru a încerca să stabilim dacă structura este stabilă şi dacă pompierii pot intra pentru a-şi continua misiunea”, a informat Nunez presa.

Incendiul masiv care a afectat catedrala Notre-Dame a distrus acoperişul şi turla, dar zidurile exterioare şi cele două clopotniţe nu s-au prăbuşit.

UPDATE: 08:00. Altarul și crucea de altar din catedrala Notre Dame au rămas intacte în urma incendiului, anunță ziarul Le Monde, care o citează  pe primarul Parisului, Anne Hidalgo.

„E o gaură enormă în acoperiș, acolo unde a fost turla, fragmentele au căzut în naos. Altarul și crucea de altar s-au păstrat”, a declarat primarul Parisului.

UPDATE | Incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris a fost stins după 9 ore! Donald Tusk: „Europa va ajuta la reconstrucție”

Primele imagini din interiorul Catedralei Notre-Dame

UPDATE: 07.00. Președintele Macron a vizitat marți dimineața Catedrala Notre Dame, mistuită de flăcări și a declarat că „ce a fost mai rău a fost evitat. Vom reconstrui această catedrală”. De asemenea, acesta a ținut să precizeze că s-a demarat o strângere de fonduri pentru reconstrucție și a felicitat intervenția celor 500 de pompieri implicați în stingerea incendiului.

UPDATE | Incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris a fost stins după 9 ore! Donald Tusk: „Europa va ajuta la reconstrucție”

„Vom reconstrui această catedrală împreună pentru că este, fără îndoială, parte a destinului francez și a proiectului pe care îl vom avea în următorii ani”, a spus  Emanuel Macron. Așa se așteaptă francezii și pentru că este ceea ce merită istoria noastră”, a adăugat el, vizibil emoțional, numindu-l o „tragedie teribilă”.

Miliardarul François-Henri Pinault, președinte CEO și al grupului Kering, care deține mărcile de modă Gucci și Yves Saint Laurent, a promis deja suma de 100 de milioane de euro pentru reconstruirea Notre-Dame, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Și Fundația caritabilă Fondation du Patrimoine din Franța lansează un apel internațional pentru fonduri.

UPDATE: 16.04 2019,  06.50. Incendiul care a devastat Catedrala Notre-Dame din Paris este „sub control”, au anunţat marţi dimineaţă pompierii capitalei franceze după mai multe ore de lupte cu flăcările, relatează AFP.

„Focul este complet sub control. A fost stins parţial, mai rămân câteva focare reziduale de stins”, a explicat pentru AFP locotenent-colonelul Gabriel Plus, purtător de cuvânt al pompierilor din Paris, potrivit Agerpres.

UPDATE: Structura catedralei „este salvată și prezervată”, notează Le Figaro, care citează surse din conducerea pompierilor.

O fotografie realizată cu drona surprinde însă amploarea dezastrului: catedrala este afectată în cea mai mare parte.

UPDATE: „Următoarele 90 de minute sunt cruciale”, a declarat comandantul general al pompierilor din Paris. Sute de pompieri se luptă cu flăcările, iar misiunea lor este din riscantă, mai ales că există riscul ca o parte din clădire să se prăbușească.

„Există riscul ca clopotul să cadă. Dacă se întâmplă acest lucru, se va prăbuși turnul!”, a mai spus condamnantul general al pompierilor.

Potrivit Reuters, un pompier a fost grav rănit. Informația nu a fost însă confirmată oficial.

În același timp, pe rețelele de socializare au fost publicate imagini dramatice din timpul intervenției pompierilor.

UPDATE: Momente emoționante în apropiere pe Ile de la Cite: francezii s-au pus în genunchi și au interpretat cântece religioase, rugându-se ca flăcările să nu distrugă complet simbolul orașului.

UPDATE | Incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris a fost stins după 9 ore! Donald Tusk: „Europa va ajuta la reconstrucție”

Lumea a îngenuncheat și privește consternată dezastrul EPA-EFE/YOAN VALAT

UPDATE: Intervenția pompierilor este una dificilă. Catedrala Notre-Dame arde deja de aproape patru ore, iar flăcările nu au fost stinse.

Imagine surprinsă cu drona cu incendiul de la Notre-Dame:

Într-un mesaj transmis pe Twitter, președintele american Donald Trump a spus că „poate ar fi necesar să se folosească de avioane care să arunce cu apă”.

Îndemnul lui i-a determinat pe pompierii francezi să facă mai multe precizări.

„Aruncarea de apă pe acest tip de clădire ar putea duce la prăbuşirea întregii structuri”, a scris pe Twitter Securitatea Civilă.

Turnul în formă de săgeată și acoperișul catedralei s-au prăbușit deja. Singura veste bună este că operele de artă au fost salvate, potrivit unui jurnalist Liberation.

UPDATE | Incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris a fost stins după 9 ore! Donald Tusk: „Europa va ajuta la reconstrucție”

Citește și mesajele transmise de liderii mondiali.

UPDATE: Reporterul special Libertatea Oana Moisil se află în centrul Parisului:

„Sunt sute de oameni care privesc neputincioși”, a spus aceasta, din apropiere de Catedrala Notre-Dame.

UPDATE. Președintele francez Emmanuel Macron a ajuns la locul dezastrului, împreună premierul Edouard Philippe și primarul Parisului Anne Hidalgo. Alături de ei se află și procurorul Parisului, care a anunțat declanșarea unei anchete.

UPDATE: Acoperișul Catedralei Notre Dame s-a prăbușit!

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că este un moment trist și că se gândește la toți catolicii, care au intrat în Săptămâan Mare.

”Notre-Dame în flăcări. Emoții în toată țara. Mă gândesc la toți catolicii și la toți francezii. Ca toți compatrioții noștri, sunt trist în seara asta să văd această parte a noastră arzând”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter.

UPDATE: Una din turlele monumentului istoric s-a prăbușit în urma incendiului ale cărui cauze sunt încă necunoscute. Flăcările au izbucnit în urmă cu o oră, iar focul nu este încă sub control.

Momentul în care una dintre turle se prăbușește:

“Totul se prăbușește”, a declarat un polițist aflat la fața locului, pentur Reuters.

„Nu a mai rămas nimic în afară de schele”, a spus un alt martor.

Cathedral of Notre-Dame of Paris on fireIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 11

Un istoric francez a declarat că asistăm la prăbușirea „celui mai vizitat monument istoric din lume”.

Philippe Villeneuve, arhitectul șef care conduce lucrările de reastaurare, a declarat: „E o catastrofă. Plâng. Nu puteam să-mi imaginez așa ceva. La ora când s-a declanșat incendiul niciun muncitor nu mai era pe șantier”.

Imaginile postate pe rețelele de socializare arată cum din acoperișul catedralei ies flăcări mari și fum.

Clădirea a fost evacuată, iar în zonă a fost stabilit un perimetru de siguranță, în timp ce numeroase echipaje de pompieri au intervenit la fața locului.

Conform autorităților, nu sunt victime. Nimeni n-a fost rănit sau intoxicat cu fum, dat fiind faptul că nimeni nu era pe acoperiș în momentul producerii incendiului.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, vorbește de un teribil incendiu, în timp ce președintele Emmanuel Macron și-a anulat o întâlnire oficială, urmând să facă declarații despre acest incendiu.

 

Catedrala Notre Dame a început să fie construită în 1163, devenind faimoasă și datorită romanului lui Victor Hugo, „Cocoșatul din Notre Dame”. Totodată, Catedrala Notre-Dame este cel mai vizitat monument din Europa, având 30.000 de vizitatori pe zi.

În martie, un alt lăcaș de cult din Paris, Saint Suplice, unde s-a turnat celebrul film „Codul lui Da Vinci”, a fost cuprinsă de flăcări.


Ce nu s-a văzut în cele 4 ore și jumătate de la procesul lui Dragnea. Liderul PSD a mâncat eugenii, i-a certat pe jandami și s-a declarat nevinovat

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
FANATIK.RO
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Viva.ro
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
FANATIK.RO
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
Unica.ro
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Observatornews.ro
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat
HOROSCOP
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI