Mergi direct la conținut »
Iohannis, la finalul întâlnirii cu guvernatorul BNR: "Obiectivul fundamental este asigurarea stabilităţii preţurilor
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Iohannis, la finalul întâlnirii cu guvernatorul BNR: "Obiectivul fundamental este asigurarea stabilităţii preţurilor

Iohannis, la finalul întâlnirii cu guvernatorul BNR: „Obiectivul fundamental este asigurarea stabilităţii preţurilor

Klaus Iohannis s-a întâlnit, astăzi, cu guvernatorul BNR şi prim-viceguvernatorul Florin Georgescu. La finalul întâlnirii,  șeful statului a subliniat că independenţa BNR în deciziile de politică monetară este esenţială şi că atât Executivul, cât şi BNR trebuie să evite abordările concurenţiale.

„În cadrul discuţiilor, a fost analizată situaţia macroeconomică existentă, context în care preşedintele României a subliniat că este esenţială independenţa Băncii Naţionale a României în legătură cu deciziile de politică monetară, aceasta fiind o condiţie fundamentală pentru un stat membru al Uniunii Europene”, scrie într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Potrivit sursei citate, Iohannis a menționat că Banca Națională a României trebuie să urmărească, cu responsabilitate și determinare, obiectivul fundamental de asigurare a stabilității prețurilor, astfel încât veniturile românilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare.

Guvernatorul BNR a prezentat principalii factori ai creșterii prețurilor, arătând că influențele semnificative provin din componente aflate în afara sferei de acțiune a politicii monetare.

În ceea ce privește problema coordonării politicilor economice, şeful statului a apreciat că aceasta nu înseamnă ca politicile unor autorităţi să fie subordonate obiectivelor altora, însă ansamblul politicilor economice trebuie să asigure, prin toate măsurile care se impun, stabilitatea şi predictibilitatea cadrului macroeconomic.

„Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că atât Guvernul, cât şi Banca Naţională trebuie să evite abordările concurenţiale, astfel încât cooperarea instituţională să fie una eficientă, în condiţii de echilibru şi responsabilitate faţă de interesele economice ale României”, precizează Administraţia Prezidenţială.

În timp ce se îngrijorează de coronavirus, pe bucureșteni îi omoară poluarea aerului. Cum a ajuns România groapa de gunoi în locul Chinei?
Recomandări

În timp ce se îngrijorează de coronavirus, pe bucureșteni îi omoară poluarea aerului. Cum a ajuns România groapa de gunoi în locul Chinei?

La începutul săptămânii, Klaus Iohannis a anunțat că va încerca o mediere între Guvern şi Banca Naţională a României şi că îi va chema la Cotroceni “şi pe unii, şi pe alţii” în zilele următoare.

Reacția șefului statului a venit în urma unor atacuri dure din ultime vreme ale coaliției PSD-ALDE, și în special a liderului PSD Liviu Dragnea, la adresa guvernatorului BNR Mugur Isărescu.


Citește și: EXCLUSIV: Ce răspunde Banca Națională la acuzațiile lui Liviu Dragnea: “BNR sprijină politica economică a Guvernului”


Close
Închide
  Close