Mergi direct la conținut »
UPDATE | Israelul anulează înțelegerea cu ONU privind transferul migranților
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > UPDATE | Israelul anulează înțelegerea cu ONU privind transferul migranților

UPDATE | Israelul anulează înțelegerea cu ONU privind transferul migranților

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat, marți, că anulează acordul cu Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) privind transferul unor migranți africani din Israel în mai multe state dezvoltate. Inițial, șeful executivului de la Tel Aviv a decis suspendarea acordului.

UPDATE 15:00: Premierul Israleului, Benjamin Netanyahu, a anunțat, marți, anularea acordului cu ONU care prevedea reglementarea situației a aproximativ 16.000 de migranți africani aflați în Israel și transportarea unui număr similar în țări din vestul Europei.

”După ce am ascultat cu atenţie numeroase remarci despre acest acord, am examinat avantajele şi inconvenientele şi am decis anularea acordului. În pofida dificilelor restricţii juridice şi internaţionale, care sunt în creştere, vom continua munca cu hotărâre pentru a epuiza toate opţiunile disponibile în vederea înlăturării intruşilor. În acelaşi timp, vom căuta soluţii suplimentare”, a spus Netanyahu.


Biroul premierului a comunicat anularea unui proiect de expulzări masive ale migranților africani, iar Netanyahu a spus într-o conferință de presă că s-a ajuns la o înțelegere care va permite plecarea a 16.250 de migranți spre țări dezvoltate, dintre care a menționat Canada, Germania și Italia. Ulterior, Germania și Italia au negat implicarea în înțelegerea dintre Israel și ONU. Ministerul de externe de la Roma și cel de interne de la Berlin au emis comunicate în care neagă că s-ar fi acceptat primirea de migranți din Israel.

Planul inițial a vizat mii de sudanezi și eritreeni, pe care Israelul recunoștea că nu îi poate trimite în țările de origine fără a le pune viețile în pericol. Acesta este motivul pentru care a fost decisă trimiterea lor în diverse state, fără a se preciza care anume.

Pasul care ar putea împinge SUA și Israelul la acțiuni militare împotriva Iranului. Interviu cu un expert în Orientul Mijlociu, despre ”jocul periculos” din regiune
Recomandări

Pasul care ar putea împinge SUA și Israelul la acțiuni militare împotriva Iranului. Interviu cu un expert în Orientul Mijlociu, despre ”jocul periculos” din regiune

„Acordul pe care l-am semnat prevede ca, pentru fiecare migrant care părăseşte această ţară, noi ne angajăm să acordăm statutul de rezident temporar altuia”, a arătat Netanyahu.

Executivul Israelului voia să le acorde migranților termen până la începutul lui aprilie să aleagă dacă vor pleca sau vor alege să fie încarcerați pe termen neprecizat.

În prezent, în Israel trăiesc 42.000 de migranți africani, cei mai mulți din Sudan și Eritreea, arată ministerul de interne de la Tel Aviv, iar în Europa au ajuns aproximativ jumătate de milion de oameni, unii dintre ei fiind transportați chiar de români.


VIDEO EXCLUSIV/Ion Lăceanu nu se lasă, după șase decenii de muzică ! ”În serile când nu cânt, mă ia tristețea”

FOTO: EPA

Close
Închide
  Close