Mergi direct la conținut »
Istoricul vizitelor oficiale ale președinților Franței în România
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Istoricul vizitelor oficiale ale președinților Franței în România

Istoricul vizitelor oficiale ale președinților Franței în România

Istoricul vizitelor oficiale ale președinților Franței în România. De-a lungul timpului, au vizitat țara noastră Charles de Gaulle, Francois Mitterrand, Jacques Chirac și Nicolas Sarkozy.

De Valentina Postelnicu,

Prima vizită oficială a unui președinte francez a avut loc în perioada 14-18 mai 1968, când, potrivit Historia.ro, Nicolae Ceauşescu a trăit primul mare triumf: vizita generalului Charles de Gaulle la București, care însemna debutul întâlnirilor sale cu mari personalităţi. De Gaulle l-a decorat cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie a statului francez.

În 1991, președintele Republicii Franceze, François Mitterrand, a efectuat o vizită oficială în țara noastră, în perioada 18-19 aprilie. Au urmat vizitele președintelui Jacques Chirac, în 1997 și în 2006, și participarea acestuia la Sommet-ului Francofoniei la București. Cu prilejul vizitei președintelui francez Jacques Chirac în România, în 1997, a fost lansat Parteneriatul Special dintre România și Franța.

În 2008, președintele Traian Băsescu și președintele Republicii Franceze, Nicolas Sarkozy, au semnat, la București, „Declarația comună privind instituirea unui Parteneriat strategic între Franța și România”.

Vizitele președinților României în Franța

După 1989, președintele Ion Iliescu a mers în vizită oficială, în Franța, în 1992, în 1994 și 1995, când a participat la manifestările dedicate împlinirii unei jumătăți de secol de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

A mai mers în vizită în 1996, pe 11 ianuarie, când a participat la funeraliile fostului președinte al Republicii Franceze, François Mitterrand  și în 2003.

Fiica acestei românce e atât de frumoasă, încât toate televiziunile 'se bat' pe ea! Cum arată tânăra
Recomandări

Fiica acestei românce e atât de frumoasă, încât toate televiziunile 'se bat' pe ea! Cum arată tânăra

Și următorul președinte, Emil Constantinescu, a mers în Franța în în 1997, 1999 și în 2000, iar Traian Băsescu a mers în 2005, în 2006, în 2008, în 2009 și în 2011.În 2013, președintele României, Traian Băsescu, însoțit de ministrul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice, Mariana Câmpeanu, a participat la Conferința europeană de nivel înalt privind șomajul în rândul tinerilor (Paris), prezidată de președintele Franței, François Hollande.

Președintele Klaus Iohannis a mers în vizită oficială în Franța pe 10 februarie 2015, unde a fost primit de Francois Hollande.

Relațiile bilaterale România-Franța au debutat în anul 1880

România şi Franța au stabilit relații diplomatice la nivel de legație începând cu data de 8/20 februarie 1880. La 28 februarie/12 martie 1880, Aubert Ducros, primul trimis extraordinar şi plenipotențiar al Franței la București, şi-a prezentat scrisorile de acreditare.

Ce s-a întâmplat la 6:19 dimineața la petrecerea de nuntă a Teodorei Becali. A apărut filmarea
Recomandări

Ce s-a întâmplat la 6:19 dimineața la petrecerea de nuntă a Teodorei Becali. A apărut filmarea

În baza principiului reciprocității, la 24 iulie/5 august 1880, Mihail Kogălniceanu a fost acreditat la Paris, în aceeași calitate. La 29 noiembrie 1938, relațiile diplomatice româno-franceze au fost ridicate la nivel de ambasadă.În prezent, ambasadorul extraordinar şi plenipotențiar în Franța este Luca Niculescu, care şi-a prezentat scrisorile de acreditare în februarie 2016.

Pe 20 noiembrie 1991, președintele României, Ion Iliescu, și președintele Republicii Franceze, Francois Mitterrand, au semnat, la Paris, Tratatul de înțelegere amicală și cooperare dintre cele două state.

Conform MAE, în octombrie 2015 volumul schimburilor bilaterale dintre România și Franța s-a ridicat la 6049,82 milioane Euro, din care exportul a fost de 3095,09 milioane Euro, iar importul, de 2954,73 milioane Euro.

La 31 decembrie 2015, în țara noastră erau înregistrate 8321 societăți comerciale cu participare franceză la capital.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, vine joi în România. Potrivit programului oficial al președintelui României, anunțat de Administrația Prezidențială, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis vor susține o conferință de presă și vor vizita Muzeul Satului. Șeful statului va da și o recepție în onoarea omologului său francez.

Close
Închide
  Close