UPDATE ora 14.20: Corpul neînsuflețit al lui Ivan Patzaichin urmează să fie depus luni, 6 septembrie, la ora 12.00, la sala de trofee a Clubului Sportiv Dinamo, din Șoseaua Ștefan cel Mare din București, au declarat surse din cadrul CS Dinamo pentru Libertatea.

Apoi, marți sau miercuri, fostul mare canoist va fi înmormântat la Cimitirul Bellu din București, în funcție de finalizarea formalităților, potrivit informațiilor ziarului.

UPDATE ora 12.20: Toma Simionov, canoistul care a câștigat două titluri olimpice alături de Ivan Patzaichin, la Moscova 1980 și la Los Angeles 1984, a spus pentru Gazeta Sporturilor că a plâns când a aflat de moartea prietenului său.

„Vă spun sincer că parcă nu am mai avut aer, deși eram în curte. M-am așezat și am început să plâng. El îmi spunea Tomiță. Era mai mare ca mine și-l ascultam în toate. Mereu mă învăța numai de bine. Niciodată nu ne-am certat. Rar un om ca el”, a afirmat Toma Simionov.

Ivan Patzaichin a murit. Legendarul canoist avea 71 de ani
Ivan Patzaichin (stânga) și Toma Simionov, într-o fotografie publicată în revista Sport după Olimpiada de la Los Angeles din 1984
Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”
Recomandări
Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”

UPDATE ora 12.05: Foştii mari fotbaliști Gică Hagi și Gică Popescu au transmis un mesaj comun, prin intermediul paginii de Facebook a Farului Constanța, după moartea lui Ivan Patzaichin.

„Rămas bun, «amirale»! Din păcate, România a pierdut astăzi una din cele mai mari legende ale sportului, unul din cei mai mari ambasadori ai țării, «amiralul flotei românești», Ivan Patzaichin. A fost o mândrie, o bucurie să te cunoaștem! Ivan Patzachin a fost și va fi mereu un model de cum se construiește succesul: dăruire, voință, profesionalism”, se arată în mesajul semnat de Gică Hagi – manager tehnic Farul Constanța și Gică Popescu – președinte Farul Constanța.

UPDATE ora 11.45: Concertul programat pentru această seară la Rowmania FEST a fost anulat. Va avea loc „un foarte scurt moment, de la ora 20:00, in memoriam pentru inițiatorul și mentorul acestui Festival”, Ivan Patzaichin. De asemenea, toate celelalte evenimente programate în Festival se anulează, au transmis organizatorii.

Rowmania Fest se desfăşoară sub semnul proiectului Apele Unite ale României, o iniţiativă care promovează democratizarea accesului la apă şi încurajează oamenii să protejeze apele.

UPDATE ora 11.20: Carmen Tocală, președinta Federației Române de Baschet, a deplâns moartea lui Patzaichin. „A plecat dintre noi cu decența și smerenia cu care și-a mânuit pagaia, și-a purtat colanul și medaliile. Un mare om, mare caracter, uriaș prieten. Tristețea națiunii române! Pierderea lui Ivan Patzaichin!”, a spus Tocală pentru ziar.

Digul subteran din Salina Praid s-a prăbușit. Minerii au încercat până în ultima clipă să salveze o secțiune a minei și au ieșit plângând
Recomandări
Digul subteran din Salina Praid s-a prăbușit. Minerii au încercat până în ultima clipă să salveze o secțiune a minei și au ieșit plângând

UPDATE ora 11.10: Florin Cîţu a reacţionat după anunțul decesului lui Ivan Patzaichin. Premierul a spus că este o veste extrem de tristă şi i-a mulţumit legendarului canoist pentru tot ce a făcut pentru sport şi pentru România.

UPDATE ora 11.05: Clubul Sportiv Dinamo, unde a activat Ivan Patzaichin ca sportiv și ca antrenor timp de aproape 5 decenii, a transmis că președintele de onoare al clubului „a fost un model de bun simț, de căldură, de empatie”.

UPDATE ora 10.45: Octavian Bellu, fostul antrenor al lotului olimpic de gimnastică al României, deplânge moartea legendarului canoist Ivan Patzaichin.

„S-a dus în Olimp printre Zei! Dumnezeu să-l odihnească în pace! Nu îl vom uita”, a spus marele antrenor de gimnastică pentru Libertatea.


Potrivit apropiaților, Ivan Patzaichin, care a murit duminică dimineață la 71 de ani, suferea de o boală incurabilă, cu care s-a luptat singur, fără să spună nimănui. Fostul campion era internat de mai mult timp la Spitalul Elias din București, au declarat surse medicale pentru Libertatea.

Ivan Patzaichin in revista Sport, in 1976
Ivan Patzaichin, pe coperta revistei Sport, în 1976
Jocul lui Grindeanu: șef la Camera Deputaților, locul de unde Dragnea și Ciolacu au condus cu mână de fier partidul
Recomandări
Jocul lui Grindeanu: șef la Camera Deputaților, locul de unde Dragnea și Ciolacu au condus cu mână de fier partidul

Familia lui Ivan Patzaichin, care dorește discreție, a anunțat ulterior pe pagina de Facebook decesul legendarului campion, printr-un scurt mesaj.

Patzaichin a concurat cu pagaia ruptă în 1972, la Olimpiada de la Munchen

Ivan Patzaichin a murit. Legendarul canoist avea 71 de ani
Ivan Patzaichin în 1972, Foto: Arhivă Gazeta Sporturilor

Din 1968, Ivan Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a reușit performanțe impresionante.

În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, într-o serie de calificări, lui Ivan Patzaichin i s-a rupt pagaia. Regulamentul preciza că dacă pagaia se rupe în primii 25 de metri, atunci se reia cursa, dar cursa nu s-a oprit.

Patzaichin a reușit să obțină calificarea în finală, după ce delegația României a făcut contestație, și chiar a obținut o medalie de aur, a scris gsp.ro.

Ivan Patzaichin in revista Sport, in 1972Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Patzaichin a câștigat de patru ori aurul olimpic

Ivan Patzaichin s-a născut la 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23, judeţul Tulcea. A început să practice sportul la Tulcea, la 18 ani fiind transferat la secţia de kaiac-canoe a clubului Dinamo, unde a reuşit o carieră sportivă excepţională.

În cei 17 ani dedicaţi sportului de performanţă, a câştigat peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de campion balcanic.

Ivan Patzaichin a fost campion european în 1969. A cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de alte şapte ori pe cea de bronz la Campionatele Mondiale.

Cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice, la care a fost prezent la cinci ediţii (1968-1984), cucerind de patru ori aurul olimpic: Mexic 1968 (C2 1.000 m), Munchen 1972, (C1 1.000 m), Moscova 1980, (C2 1.000 m) şi Los Angeles 1984 (C2 1.000 m), şi de trei ori medalia de argint (1972, 1980 şi 1984), potrivit site-ului Clubului Sportiv Dinamo, csdinamo.eu.

Ivan Patzaichin are în total 7 medalii la Jocurile Olimpice (4 de aur și 3 de argint), fiind al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.