Mergi direct la conținut »
Jean Claude Juncker, după votul din Parlamentul britanic: "Riscul unei ieșiri haotice a crescut"
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Jean Claude Juncker, după votul din Parlamentul britanic: "Riscul unei ieșiri haotice a crescut"

Jean Claude Juncker, după votul din Parlamentul britanic: „Riscul unei ieșiri haotice a crescut”

Liderii Uniunii Europene (UE) au atras atenţia, marţi seară, asupra riscului unei ieşiri dezordonate a Marii Britanii din blocul comunitar după ce Parlamentul de la Londra a respins acordul premierului Theresa May privind Brexitul.

De Dragoș Tănase,

Astfel, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, anunță că a luat notă „cu regret” de respingerea acordului pentru Brexit de Parlamentul britanic și cere Regatului Unit să își clarifice intențiile cât de repede posibil.

„Am luat notă cu regret de rezultatul votului din această seară din Camera Comunelor. Pentru UE, procesul de ratificare a Acordului de ieșire a Marii Britanii (din blocul comunitar, n.r.) continuă. Acordul este un compromis cinstit și cea mai bună înțelegere posibilă. Reduce efectele negative ale Brexitului asupra cetățenilor și companiilor din întreaga Europă. Este singur cale de a asigura o ieșire ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană. Riscul unei ieșiri haotice a Regatului Unit a crescut, după votul din această seară. Cu toate că nu vrem să se întâmple asta, Comisia Europeană va continu să facă eforturi pentru a se asigura că UE este pe deplin pregătită. Cer Marii Britanii să îşi clarifice intenţiile cât mai curând posibil. Timpul aproape că s-a scurs”, spune Juncker, într-un comunicat, citat de Agerpres.

Parlamentarii britanici au respins acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxelles-ul, cu 202 de voturi „pentru” și 432 „împotrivă”.

A fost un vot crucial pentru viitorul Regatului Unit, cu două luni şi jumătate înainte de data prevăzută a ieşirii din Uniunea Europeană, 29 martie 2019. În luna noiembrie a acestui an, liderii Uniunii Europene au aprobat acordul pentru Brexit.

Aceasta este cea mai dură înfrângere parlamentară pentru un guvern din istoria recentă a Marii Britanii.

Ar putea fi prima acțiune importantă a României în calitate de președinte al Consiliului UE. Curtea Europeană de Justiție a decis că Marea Britanie poate renunța unilateral la ieșirea din UE. fără permisiunea celorlalte 27 de state ale blocului comunitar.

Iată și reacția preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, după respingerea acordului pentru Brexit: „Care este singura soluţie pozitivă?”

FOTO – EPA


Citește și… Academia Română se laudă cu un „premiu Nobel” inexistent, acordat lui Eugen Simion! Cum a fost descoperit falsul de niște jurnaliști români


 

Close
Închide
  Close