Mergi direct la conținut »
Jean-Claude Juncker pledează pentru o  Uniune Europeană cu mai multe viteze
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Jean-Claude Juncker pledează pentru o Uniune Europeană cu mai multe viteze

Jean-Claude Juncker pledează pentru o Uniune Europeană cu mai multe viteze

Președintele Comisiei Europene a pledat pentru o Uniune Europeană cu mai multe viteze, în urma șocului Brexit. Jean-Claude Juncker s-a declarat în favoarea unei Uniuni cu structuri diferite de integrare, în funcţie de intenţiile şi capacităţile fiecărui stat membru, precizând că va elabora curând un plan concret. Propuneri pe acest aspect ar putea să se regăsească în ”Cartea Albă”, document care urmează să fie publicat, relatează Reuters și presa belgiană.

De Ioana Vochin,

Ideea dezvoltării unui bloc comunitar ”cu mai multe viteze” a fost prezentată de Juncker la o întâlnire cu studenţii belgieni din Louvain-la-Neuve.

”Nu mai există acel moment în care putem să ne imaginăm că facem cu toţi acelaşi lucru… împreună. Şi nu ar trebui ca aceia care îşi doresc să avanseze mai rapid să poată să facă asta fără să deranjeze alte ţări membre, punând în picioare o structură mai stabilă şi deschisă pentru toată lumea?”, a declarat preşedintele Comisiei Europene.

Nu este pentru prima dată când un politician european prezintă ideea unei uniuni ”cu mai multe viteze”, care a reprezentat anterior un subiect aprins de dezbatere. După şocul pe care îl va provoca ieşirea Marii Britanii, unele state ar putea să opteze pentru avansarea suveranităţii comune în speranţa creşterii eficienţei finale a Uniunii Europene.

Alții susţin însă că tocmai această ieşire din blocul comunitar, precum şi proliferarea formaţiunilor naţionaliste şi eurosceptice, demostrează antipatia europenilor cu privire la o integrare mai puternică.

„Voi face propuneri în acest sens zilele următoare”, a adăugat Juncker, în contextul în care Comisia Europeană trebuie să publice o „Carte albă” înaintea summitului programat pe 25 martie la Roma pentru marcarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului constitutiv al UE.

A fost înregistrat primul pacient infectat cu noul coronavirus din România. Detalii de ULTIMA ORĂ
Recomandări

A fost înregistrat primul pacient infectat cu noul coronavirus din România. Detalii de ULTIMA ORĂ

 

Summitul ar urma să se desfăşoare fără Marea Britanie, care a decis să părăsească Uniunea Europeană.

Cancelarul Angela Merkel a vorbit în urmă cu trei săptămâni despre o Uniunea Europeană ”cu mai multe viteze”, întrucât o parte din ţările fondatoare vor să lanseze dezbaterea unei asemenea reforme la nivelul UE.

Țările mai sărace sunt îngrijorate de ideea că un bloc comunitar ”cu mai multe viteze” ar genera şi mai multe tensiuni şi ar risca să blocheze progresul făcut spre atingerea prosperităţii Europei Occidentale.

Citește și: Jean-Claude Juncker: Marea Britanie va avea de plătit Uniunii Europene o „factură uriașă” pentru Brexit

Close
Închide
  Close