Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg a fost un metalurgist, bijutier și tipograf german care s-a remarcat prin contribuția sa la tehnologia tipăririi.
El este creditat cu crearea unui nou tip de presă tipografică și a unor cerneluri pe bază de uleiuri.
Johannes Gutenberg a dezvoltat prima tipografie mecanică mobilă din lume. Considerată o piatră de hotar în istoria umană modernă, tipografia a jucat un rol-cheie în progresul Renașterii, Reformei protestante și Epoca Iluminismului, potrivit site-ului greelane.com.
Făcând cunoștințele conținute în cărți și literatură la prețuri accesibile și disponibile pentru prima dată, presa lui Gutenberg a fost folosită pentru a crea una dintre primele și cele mai cunoscute cărți din lumea occidentală, Biblia Gutenberg, cunoscută și sub numele de „Biblia cu 42 de linii”.
Cine a fost Johannes Gutenberg
- Cunoscut pentru: Inventarea tiparului de tip mobil
- Născut: c. 1394-1404 în Mainz, Germania
- Părinți: Friele Gensfleisch zur Laden și Else Wirich
- Decedat: 3 februarie 1468, la Mainz, Germania
- Educație: ucenic la un aurar, poate s-a înscris la Universitatea din Erfurt
- Lucrări publicate: Tipărită Biblia cu 42 de linii („Biblia Gutenberg”), Cartea Psaltirii și „Profeția Sibilei”
- Soție: Nu se cunoaște
- Copii: Niciunul nu este cunoscut
Johannes era al doilea dintre cei trei copii ai negustorului patrician Friele Gensfleisch zur Laden și a doua soție a sa, Else Wyrich, fiica unui negustor, a cărui familie fusese cândva membri ai claselor nobiliare germane. Potrivit unor istorici, Friele Gensfleisch a fost membru al aristocrației și a lucrat ca aurar pentru episcopul de la Mainz în moneda ecleziastică catolică.
Tipografia Gutenberg
La fel ca multe alte detalii din viața sa, puține amănunte despre invenția lui Gutenberg despre tipografia mobilă sunt cunoscute cu certitudine. Până la începutul anilor 1.400, metalurgii europeni stăpâneau tipărirea și gravarea pe lemn. Unul dintre acești fierari a fost Gutenberg, care a început să experimenteze imprimarea în timpul exilului său la Strasbourg. În același timp, fierarii de metale din Franța, Belgia, Olanda și Italia experimentau și cu tipografii.