Mergi direct la conținut »
Klaus Iohannis, despre recomandarea Comisiei de la Veneţia: "Un semnal îngrijorător cu privire la independența justiției"
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Klaus Iohannis, despre recomandarea Comisiei de la Veneţia: "Un semnal îngrijorător cu privire la independența justiției"

Klaus Iohannis, despre recomandarea Comisiei de la Veneţia: „Un semnal îngrijorător cu privire la independența justiției”

Președintele României, Klaus Iohannis, a reacționat după  recomandarea Comisiei de la Veneţia. Acesta consideră că opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia referitoare la modificările aduse Legilor justiţiei constituie "un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independenţa justiţiei", potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Iată comunicatul integral al Președinției României:

„Președintele României, Klaus Iohannis, consideră că opinia preliminară a Comisiei de la Veneția referitoare la modificările aduse Legilor justiției constituie un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independența justiției. Prin documentul făcut public astăzi, Comisia confirmă punctele de vedere exprimate de societatea civilă, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecători și procurori, cât și de Președintele României, inclusiv prin sesizările de neconstituționalitate și cererile de reexaminare formulate la aceste legi.

Concluziile cuprinse în această opinie preliminară, care are aceeaşi valoare juridică precum opinia finală care va fi formal adoptată în luna octombrie, fără modificări,  de către Comisie, indică  impactul negativ pe care punerea în aplicare a unora dintre aceste modificări legislative l-ar avea asupra sistemului judiciar.

În vederea garantării independenței justiției și a consolidării statului de drept din România, recomandările cuprinse în opinia Comisiei de la Veneția trebuie valorificate, astfel încât lupta împotriva corupției să continue.

Președintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului, în calitate de unică autoritate legiuitoare a țării, să nu ignore recomandările organismului european.

Totodată, Președintele României precizează că recomandările cuprinse în opinia preliminară a Comisiei de la Veneția vor fi avute în vedere cu ocazia sesizării Curții Constituționale cu privire la Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și al procurorilor, recent reexaminată de către Parlament.

Președintele Klaus Iohannis reiterează faptul că România s-a angajat să respecte normele și valorile europene ale democrației constituționale, iar independența procurorilor și judecătorilor este fundamentul unei justiții corecte, principiu de la care un stat de drept nu poate abdica”.

Recomandarea Comisiei de la Veneţia cu privire la proiectele de amendamente la trei proiecte de modificare a legilor justiţiei din România nu poate să nu fie luată în considerare, a declarat vineri, 13 iulie, pentru Agerpres, și fostul preşedinte al Curţii Constituţionale din România (CCR) Augustin Zegrean.

Comisia de la Veneţia a publicat, vineri, opinia preliminară cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei din România, respectiv legea privind organizarea judiciară, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii şi legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, asupra cărora atât preşedintele României, Klaus Iohannis, cât şi Comitetul de Monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei solicitaseră opinia Comisiei.

Astfel, printre altele, Comisia de la Veneţia (organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional) a recomandat României să reconsidere sistemul de numire şi demitere a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor respective din Constituţie, în vederea creării de condiţii pentru un proces de numire şi demitere neutru şi obiectiv prin menţinerea rolului instituţiilor, cum ar fi preşedintele şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile să echilibreze influenţa ministrului Justiţiei. Iată și scrisoarea Comisiei de la Veneția pentru CCR: Deciziile Curții pot fi criticate.

Comisia de la Veneția anunță opinia despre modificarea Codurilor Penale în octombrie.

În acest timp, PSD critică concluziile Comisiei de la Veneția; Nicolicea: „Mi se pare cam deplasat, ca să nu zic că se fac de râs. Opoziția, în schimb, îi cere lui Dragnea să renunţe aruncarea în aer a ordinii politice.


Citește și: EXCLUSIV/ Irina Loghin se îmbracă, la 79 de ani, ca o adolescentă! Poartă blugi rupți și tricouri


 

Close
Închide
  Close