Mergi direct la conținut »
Laura Codruța Kovesi, cele mai multe voturi în comisia CONT după audierea din Parlamentul European. Comisia LIBE votează astăzi
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Laura Codruța Kovesi, cele mai multe voturi în comisia CONT după audierea din Parlamentul European. Comisia LIBE votează astăzi

Laura Codruța Kovesi, cele mai multe voturi în comisia CONT după audierea din Parlamentul European. Comisia LIBE votează astăzi

Laura Codrușa Kovesi  a primit cele mai multe voturi în comisia CONT (control bugetar). Laura Codruța Kovesi - 12, Jean-Francois Bohnert (Franţa) -  11 voturi, Andres Ritter (Germania) și Tinner - 1 vot, în urma audierilor de marți din Parlamentul European. Comisia LIBE (libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne) votează astăzi, după ora 11.00.

Dacă cele două comisii vor avea rezultate diferite, se va negocia probabil între președinții celor două comisii (britanicul Claude Moraes – LIBE, de la socialiști, și germana Ingeborg Grassle, – CONT, de la popularii europeni).

Votul direct și secret al fiecărui membru de comisie o dezavantajează pe Kovesi, față de varianta în care ar fi votat doar coordonatorii de grupuri din fiecare comisie.

Astfel, dacă fiecare membru de comisie votează, există posibilitatea ca anumiți europarlamentari, chiar din grupuri politice europene favorabile lui Kovesi, să voteze împotriva ei.

Pe 20 februarie, Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe locul doi, la egalitate cu candidatul Germaniei, în cadrul votului în COREPER, care reunește ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles.

Pe locul 1 s-a situat candidatul Franței, Jean-François Bohnert (58 de ani), cu 50 de voturi, urmat de Kovesi și candidatul Germaniei, Andrés Ritter (54 de ani), fiecare cu câte 29 de voturi, potrivit unor surse diplomatice, citate de HotNews.ro.

În cazul în care Parlamentul European va desemna un alt candidat decât cel desemnat de Consiliul COREPER, se va trece la negocieri între cele două instituții și apoi Consiliul va trebui să dea un vot final.

Breaking News. Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici
Recomandări

Breaking News. Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici

Votul a fost secret, dar Guvernul României, prin premierul Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader, au indicat că nu o va susține pe candidata româncă.

Germania nu-și susține neapărat candidatul la șefia Parchetului UE, pentru că sunt inetersați să obțină un alt post, mai important în UE, cel de șef al Băncii Centrale Europene, deținut acum de Mario Draghi (Italia), căruia îi expiră mandatul în mai. În schimb, candidatul francez se bucură de susținerea guvernului său.

Laura Codruţa Kovesi a fost audiată, marți, în comisia LIBE din Parlamentul European (PE) pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European. În timpul audierii, care a durat aproximativ 70 de minute, fosta șefă a DNA a făcut o prezentare a activității sale de procuror și a răspuns întrebărilor europarlamentarilor. În introducere, Kovesi a vorbit în limba engleză, anunțând că la întrebări va răspunde în limba română, pentru „că mulți români urmăresc audirea”.

Deces neobișnuit din cauza coronavirusului. Cazul straniu al pacientului Li stârnește marea îngrijorare a medicilor
Recomandări

Deces neobișnuit din cauza coronavirusului. Cazul straniu al pacientului Li stârnește marea îngrijorare a medicilor

Totuși, atunci când a fost întrebată de limbile străine pe care le cunoaște, fosta șefă DNA a precizat că, pe lângă limba maternă, vorbește engleză și franceză. Pe parcursul audierii, la fel ca și la părăsirea sălii, Kovesi a fost aplaudată de un grup de europarlamentari.

Cu toate că unii eurodeputați au încercat să o pună în dificultate, alți parlamentari străini și-au manifestat sprijinul și solidaritatea. La un moment dat, când a depășit timpul alocat la întrebările adresate de Cătălin Ivan, președintele de ședință i-a permis să vorbească mai mult, spunând că a economisit timp la alte răspunsuri date anterior.

Citește aici principalele declarații ale Laurei Codruța Kovesi, la audierea sa în comisia LIBE din Parlamentul European (PE) pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European!

FOTO – EPA


Citește și… Cum sunt mințite femeile din România să nască prin cezariană, pentru șpagă, prin boli inventate! La spitalul doctorului fals, rata naşterilor prin cezariană e de 86%, față de 36% media națională


 

Close
Închide
  Close