• Raluca Bîrsan, „medicul” cu numai 8 clase de la Spitalul Județean Ilfov, lua 4.000 de euro pe lună, bani negri.
  • Un bilet de externare arată că șefa de secție Ginecologie, Roxana Dragu, care opera cu „medicul” impostor Raluca Bîrsan, i-a pus un diagnostic fals de „miopie” pacientei Andreea Preda, ca să justifice necesitatea cezarienei.
  • Multe mame relatează diagnosticele de cordon ombilical înfășurat în jurul copilului ca să le împingă să nu nască natural, numărul cezarienelor ajungând astfel la cifre uriașe în Spitalul Ilfov, mai mult decât duble față de restul țării!
  • În timp ce la Spitalul Ilfov rata cezarienelor este de 86%, nicio țară din lume nu are o medie de peste 60% și numai patru au o rată de peste 50%.
  • Unele paciente chiar preferă cezariana, numai că, în locul consimțământului informat, la noi se practică o extorcare a femeilor din România.

 

Investigație de Mirela Neag, Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Drama de la Colectiv, exodul medicilor și dezvăluirile presei despre corupția din spitale au făcut publicul să conștientizeze nevoia măririi rapide a salariilor și sporurilor din sănătate.

De la tehnocrații lui Cioloș la pesediştii lui Dăncilă, guverne de diverse coloraturi politice au trecut peste diferențele ideologice, au fost de acord și au aplicat aceste măriri.

Suspendarea grevei pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională „nu s-a luat în calcul”. Mai este o săptămână până la primul examen național
Recomandări
Suspendarea grevei pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională „nu s-a luat în calcul”. Mai este o săptămână până la primul examen național

Astăzi, 200.000 de angajați din sănătate, dintre care 59.000 de medici, recensământ al Institutului Naţional de Statistică, au venituri de două până la patru ori mai mari decât în 2016.

Este o creștere fără precedent în istoria economică a României.

Așa s-a ajuns ca Roxana Dragu, şefă vreme de 8 ani a secţiei de Ginecologie de la Spitalul Județean Ilfov, până în octombrie 2018, să aibă de la stat un venit lunar de 4.500 de euro, bani în mână.

Nu e însă suficient.

4.500 de euro de la stat plus încă cel puțin 4.000 de euro de la cabinetul său

Calculul e simplu. Salariul unui șef de secție de obstetrică-ginecologie ajunge la 17.800 de lei net, la care se adaugă aproximativ 3.000 de lei din gărzi.

Gărzile sunt foarte bine plătite, cele din weekend  ajung și la 600 de euro, astfel că, în funcție de numărul acestora, suma oferită de spitalul public poate crește.

În total, Roxana Dragu ridica 20.800 de lei pe lună, adică 4.500 de euro net ia Dragu de la Spitalul Județean Ilfov.

Dragu are și cabinetul privat din clinica Sante, de unde poate câștiga cel puțin încă 4.000 euro pe lună. Deverul este asigurat, pentru că „eram trimise la analize și consultații la cabinetul său din clinica Sante și nășteam în spital”, povestesc pacientele lui Dragu de la Spitalul Județean Ilfov.

EXCLUSIV. „Va veni o zi când mamele vor urla de ce acest război, de ce au trebuit să-și sacrifice propriii fii pentru această ferocitate?” Interviu cu Al Bano despre dragostea pentru români, mâncarea din insecte și război
Recomandări
EXCLUSIV. „Va veni o zi când mamele vor urla de ce acest război, de ce au trebuit să-și sacrifice propriii fii pentru această ferocitate?” Interviu cu Al Bano despre dragostea pentru români, mâncarea din insecte și război

14.000 de euro doar din șpaga de câte 1.000 de lei pentru fiecare cezariană

La operațiile de cezariană, pacientele plăteau, conform mărturiilor cu nume și prenume consemnate de Libertatea, 1.000 de lei Roxanei Dragu și 150 de lei „mâinii a doua”, medicului fals Raluca Bîrsan.

Medicul fals Raluca Bîrsan (stânga) și dr. Roxana Dragu erau foarte apropiate și în afara spitalului

Medicul fals Raluca Bîrsan (stânga) și dr. Roxana Dragu erau foarte apropiate și în afara spitalului

La o medie minimă de două, trei cezariene pe zi, se strâng 3.000 de lei din „atenția” oferită de paciente chirurgului.

3.000 x 22 zile= 66.000 de lei/lună.

14.000 de euro pe lună poate lua Dragu din mita de la operațiile de cezariană, fără să punem la socoteală banii de la nașterile normale, ecografii sau consultații.

În total, câștigul mediu al doctoriței Dragu poate ajunge la 25.000 de euro pe lună.

Falsul medic e om de peste 4.000 de euro pe lună, bani neimpozitați

„Rezidenta” Raluca lucra nu numai cu Dragu, ci și cu alți medici care apelau la serviciile ei.

Ea primea 150 de lei de pacient, conform declarațiilor concordante ale mai multor mame.

Pleca acasă cu cel puțin 1.000 de lei pe zi, fără să calculăm gărzile și ceea ce primea de la cabinetul privat al lui Dragu sau din operațiile făcute împreună la spitale private.

Generalul SRI cu 23 de terenuri, 5 imobile și pensie de 4.000 de euro lunar mai bifează un Consiliu de Administrație
Recomandări
Generalul SRI cu 23 de terenuri, 5 imobile și pensie de 4.000 de euro lunar mai bifează un Consiliu de Administrație

Nefiind niciodată declarate, veniturile Ralucăi sunt dificil de calculat, dar putea câștiga din șpăgi minimum 22.000 de lei pe lună, echivalentul a 4.500 de euro, bani negri, neimpozitați.

Așa se explică de ce „rezidentei” cu 8 clase, fără nici un minut de studii medicale, venită direct din „Școala de arte și meserii Unirea”, i-a convenit contractul de voluntariat cu spitalul pe 10 ani.

Vila lui Aurel Bîrsan, cel care „se laudă că fata lor e medic la București”

În comuna Șoldanu, județul Călărași, la 15 kilometri de Oltenița, se înalță noua casă a lui Aurel Bîrsan, tatăl Ralucăi.

„E, de fapt, casa ei, făcută cu banii din operații!”, spun colegii din Spitalul Județean de Urgență Ilfov.

E o vilă cu etaj și acoperiș cu multe coame, într-o  zonă în care majoritatea locuințelor au un singur nivel.

Construcția e la roșu, vecinii nu au habar cine stă acolo, însă oamenii din primărie confirmă imediat proprietarul.

„E casa la care a lucrat în ultimii ani Aurel Bîrsan”, spun cei din primărie. Numai până în acest moment casa a înghițit câteva zeci de mii de euro bune.

„Familia Bîrsan nu stă tot timpul acolo, de aia n-ați găsit pe nimeni acasă. O folosesc mai mult drept casă de vacanță, ei stau la București. Se laudă că fata lor e medic”.

Vila cu etaj și multe camere e păzită de doi câini.

„Noroi sau praf vara, Aurel Bîrsan a făcut reclamații la primărie că îi ajunge praf la locuință când trece vreo mașină”, zic cei din primărie.

Vila din Șoldanu a lui Aurel Bîrsan, tatăl medicului fals de la Spitalul Ilfov

Vila din Șoldanu care apare pe numele lui Aurel Bîrsan, tatăl medicului fals de la Spitalul Ilfov, cel care a avut numai afaceri în pierdere

Pierderi de mii de euro, casă de zeci de mii de euro

Aurel Bîrsan, 56 de ani, e cunoscut în sat drept „nomenclaturist”, iar oamenii spun că în ultimii ani a trăit din două afaceri cu piese de schimb de mașini.

Tatăl falsului medic a avut două firme, SAM Auto 2005 SRL și Ralin Imporex SRL, ambele falimentare, conform termene.ro.

Una dintre firme a dispărut în 2012, cealaltă, în 2017, după ce a avut pierderi și de 8.000 de euro pe an.

„Între Raluca și tatăl ei e o legătură foarte strânsă, noi îl vedeam mereu pe aici, o aducea cu Skoda la spital”, spune o asistentă de la Spitalul Județean Ilfov.

Aurel Bîrsan nu a putut fi contactat, iar Raluca Bîrsan nu a răspuns mesajelor reporterilor.

Andreea Preda povestește cum i s-a inventat o miopie

Pentru ca fluxul șpăgii să meargă înainte, pe sume mari, e nevoie ca pacientele să prefere cezariana.

Operația de cezariană e mai profitabilă nu pentru spital, căci CNAS decontează la fel nașterile naturale și cezarienele, ci pentru personalul medical care acceptă banii negri de la mame.

Andreea Preda a născut în august 2012, în Spital Județean Ilfov, asistată de cuplul de medici Roxana Dragu – Raluca Bîrsan.

„Doctorița Dragu mi-a spus că trebuie să nasc prin cezariană, pentru că copilul are cordonul ombilical înfășurat de două ori în jurul gâtului, iar când zilele trecute am căutat în actele mele, pe biletul de ieşire din spital scrie că am făcut cezariană fiindcă aş avea miopie. Dar eu n-am avut niciodată miopie, este o minciună! Eu aş fi vrut să nasc natural”, povestește Andreea Preda.

Mama a pus la dispoziția publicului, prin Libertatea, biletul de ieșire din spital semnat de dr. Dragu și datat 5 august 2012.

În bilet scrie că mama ar avea nu doar miopie, ci şi coroidoză miopică, adică o modificare degenerativă a fundului de ochi, de regulă asociată cu miopia forte. Doar în aceste cazuri, miopia impune, din punct de vedere medical, cezariana. Dar Andreea Preda n-a avut niciuna dintre aceste afecţiuni.

Contactat de reporterul Libertatea, medicul Roxana Dragu a refuzat să comenteze atât cazul Andreei Preda, cât și acuzațiile celorlalte mame privind plățile informale.

Biletul de ieșire: Indicaţie operație cezariană pentru miopie medie

Biletul de ieșire din spital al pacientei Andreea Preda

Biletul de ieșire din spital al pacientei Andreea Preda

„Data întocmirii: 2012 luna 08 ziua 5

FO10301

BILET DE IEŞIRE DIN SPITAL

Bolnavul: numele PREDA prenumele: Andreea Ştefania

Sexul F în vârstă de 24 de ani cu domiciliul în judeţul ILFOV

Localitatea ….

Dispensarul medical

A fost internat în secţia OG

Cu diagnosticul: IGIP sarcină 39 săpt., făt viu

De la 2.08.2012 până la 5.08.2012.

Şi iese în stare: Lăuzie fiziologică după naştere prin operaţie cezariană ST

REZUMATUL FOII DE OBSERVAŢIE

Pacientă în vârstă de 24 de ani cu sarcină 39 de săptămâni se internează pentru CUD

Pe 3.08.2012 ora 7:40 se extrage prin operaţie cezariană ST un făt viu, sex masculin, G=318 gr, IA=9

Medicul a inventat miopia pacientei în biletul de ieșire, pentru a justifica operația de cezariană

Medicul a inventat miopia pacientei în biletul de ieșire, pentru a justifica operația de cezariană

Continuare (pe verso):

Indicaţie op. cez. ST pentru miopie medie cu coroidoză miopică.

Evoluţia postoperatorie este favorabilă. Plagă abdominală suplă, uter în involuţie fiziologică, lohii sangviolente.

Se externează cu recomandările:

-repaus sexual 6 săptămâni

-evită efortul fizic

-toaletă plăgi abdominale

-alăptat

-revine la control conform programării.

Semnătura şi parafa medicului: Dr. Dragu”

86,44% – ponderea cezarienelor la Spitalul Ilfov, față de 36% media pe țară

Libertatea a solicitat Direcției de Sănătate Publică Ilfov cifrele oficiale ale cezarienelor din Spitalul Județean.

În 2018, 86,44% din nașteri au fost prin cezariană, mai mult decât dublu față de media națională de 36,3% din 2017, furnizată ziarului de Ministerul Sănătății.

Iată cifrele comparative:

Cum sunt mințite femeile din România să nască prin cezariană, pentru șpagă, prin boli inventate lor și copiilor! La spitalul doctorului fals, rata naşterilor prin cezariană e de 86%, față de 36% media națională

O precizare importantă: maternitatea Ilfov este de gradul 2, ceea ce înseamnă că nu primește sarcini premature sub 35 de săptămâni și are mult mai puține cazuri de cezariene dictate de condiții medicale urgente, față de Pantelimon, Bucur, Giulești și alte clinici, care sunt de gradul 3.

Maternităţile şi secţiile de obstetrică-ginecologie din România sunt împărţite pe trei niveluri: 1, 2 şi 3.  În maternităţile de gradul 3, categorie în care intră şi maternităţile regionale, pot fi rezolvate cele mai complicate naşteri şi cele mai grave afecţiuni la nou-născuţi.

Medical, maternitatea Ilfov nu are explicația pentru rata uriașă de cezariene

Ierarhizarea maternităţilor şi secţiilor de ginecologie se face în urma unei evaluări complexe a infrastructurii şi a personalului medical, care cuprinde criterii precum: accesul la investigaţii, personalul specializat în neonatologie, ATI, posibilitatea de a acoperi în permanenţă gărzile pe aceste specialităţi etc.

Atunci când cazul este prea complex pentru a fi rezolvat de o maternitate de grad inferior, pacienta sau nou-născutul se transferă de urgenţă la o maternitate de grad superior.

România, țara cu cele mai multe cezariene din Europa

Consecința acestei politici a plicului? România este una dintre țările cu cele mai multe operații de cezariană, raportate la nașterile totale, din întreaga lume.

Conform unui studiu publicat recent în revista ştiinţifică PLoS, nici o țară din Europa nu are mai multe cezariene decât noi. În lume, doar patru țări, Republica Dominicană, Brazilia, Egipt și Turcia, au peste 50% cezariene. România e în primele 10 din cele aproximativ 200 de țări ale Globului, țara noastră având o rată a cezarienelor de 36%.

Sigur că situația e mai complicată decât cazul scandalos al medicului fals și protectorilor săi de la Ilfov, de vreme ce anumite spitale, mai ales din București, ajung și ele la cifrele uriașe de la Spitalul de Urgență Ilfov.

La fel de adevărat e și că dr. Dragu nu e singurul ginecolog de la acest spital și că politica „cezariană pentru bani” e aplicată pe scară largă și la Spitalul Ilfov și în alte clinici.

De asemenea, există o serie de avantaje în cazul cezarienelor şi e dreptul mamelor să aleagă. Dar tocmai aceasta este problema.

Plicul manipulează libera alegere a femeilor

În locul consimțământului informat, la noi se practică extorcarea femeilor din România.

Căci ce transpare, indiscutabilă, din aceste cazuri este tehnica de a induce false diagnostice femeilor sau copiilor nenăscuți: „miopie forte”, „cordon în jurul gâtului”, pentru a nu le lăsa să decidă singure, ci în funcție de interesele medicului și ale însoțitorilor săi din sala de operație.

Continuarea în Libertatea de mâine.


Citeşte şi:

Reţeaua doctorilor falşi se extinde şi în spitale publice! O femeie de 30 de ani şi-a inventat o diplomă de medic şi lucrează de 10 ani la Secţia de Ginecologie a Spitalului de Urgenţă Ilfov!

Falsul medic ginecolog de la Spitalul Judeţean Ilfov n-a dat Capacitatea, a intrat la liceu cu media 1,68 şi a abandonat definitiv Şcoala de Arte şi Meserii „Unirea” în clasa a IX-a! Mărturia unei paciente-doctor ajunsă pe mâna Ralucăi Bîrsan

O aspirină că ne doare capul! Falsul medic i-a prostit şi pe cei de la firma de medicamente Bayer! Ştiind-o „neonatolog”, nemţii i-au finanţat participarea la un seminar din Sinaia, unde le-a învăţat pe asistente şi pe moaşe cum să-i îngrijească pe nou-născuţi

O a treia pacientă operată de falsul ginecolog Raluca Bîrsan, acum o lună, declară că „înainte de cezariană, au venit să dau bani Ralucăi, rezidentei!”

Alin Barbu, absolventul de Jurnalism căruia Raluca Bîrsan i-a falsificat diploma de licenţă, vrea să îi facă plângere penală! „De ce falsificăm diplomele? Pentru că sunt posturi libere pe care unii vor să le obţină cu orice preţ”

Medicul fals a fost în sala de operaţie şi la naşterile din clinicile private! Sanador recunoaşte, Regina Maria şi MedLife întârzie răspunsul

Dr. Alexandrescu, medic plecat în Franţa de la Spitalul Judeţean Ilfov, acuză: „Protectoarea medicului fals m-a împins să plec! Aceste abuzuri ale şefilor ne fac să emigrăm”

Toţi medicii din România vor fi verificaţi! Protocol de colaborare între Colegiul Medicilor din România şi Ministerul Sănătăţii, după dezvăluirile din Libertatea

Clinica „Regina Maria” recunoaşte şi ea că falsul medic „Raluca Bîrsan l-a însoţit la două naşteri pe medicul Roxana Dragu”

Echipa cu medic fals de la Spitalul Ilfov împingea mamele să nască prin cezariană cu falsuri în acte! „În biletul de ieşire scrie că am făcut cezariană fiindcă aş avea miopie. Dar eu n-am avut niciodată miopie!”

26 februarie 2019


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce l-a DERANJAT teribil pe Regele Charles, în România! Nu s-a putut abţine, ce s-a întâmplat în Valea Zălanului
Playtech.ro
Ce l-a DERANJAT teribil pe Regele Charles, în România! Nu s-a putut abţine, ce s-a întâmplat în Valea Zălanului
Ce pensie are Adrian Năstase. Mulți români nu câștigă banii aceștia în două luni, dar el a dat statul în judecată: 'Este foarte puţin'
Viva.ro
Ce pensie are Adrian Năstase. Mulți români nu câștigă banii aceștia în două luni, dar el a dat statul în judecată: 'Este foarte puţin'
Dr. Suto Monika, despre puterea imaginilor. Ce a descoperit la o tomografie
PUBLICITATE
Dr. Suto Monika, despre puterea imaginilor. Ce a descoperit la o tomografie
Cum poți solicita ștergerea datelor personale în 2023. Este cât se poate de legal. Ce înseamnă, de fapt, dreptul de a fi uitat
FANATIK.RO
Cum poți solicita ștergerea datelor personale în 2023. Este cât se poate de legal. Ce înseamnă, de fapt, dreptul de a fi uitat
Putin își construiește un nou buncăr antiatomic. Ce dotări va avea adăpostul amplasat sub cel mai de elită spital din Rusia
Știrileprotv.ro
Putin își construiește un nou buncăr antiatomic. Ce dotări va avea adăpostul amplasat sub cel mai de elită spital din Rusia
Ce spun vecinii despre femeia găsită moartă, într-un sac de plastic din lada patului. Mirosul era deja insuportabil în blocul din Sectorul 4. Primele ipoteze
Observatornews.ro
Ce spun vecinii despre femeia găsită moartă, într-un sac de plastic din lada patului. Mirosul era deja insuportabil în blocul din Sectorul 4. Primele ipoteze
BREAKING NEWS | Promovarea a adus încă doi acţionari la Dinamo! Conducerea a confirmat că vor investi: "Au făcut business în România"
Orangesport.ro
BREAKING NEWS | Promovarea a adus încă doi acţionari la Dinamo! Conducerea a confirmat că vor investi: "Au făcut business în România"
Cum arată soția lui Mihai Dedu și ce spune știristul de la PRO TV despre mariajul lor: 'Soția mea e în Pro TV din 1996'
Unica.ro
Cum arată soția lui Mihai Dedu și ce spune știristul de la PRO TV despre mariajul lor: 'Soția mea e în Pro TV din 1996'
Horoscop 5 iunie 2023. Vărsătorii au ocazia să vadă cam cum vor arăta următoarele luni pentru ei, în special în domeniul relațiilor de parteneriat
HOROSCOP
Horoscop 5 iunie 2023. Vărsătorii au ocazia să vadă cam cum vor arăta următoarele luni pentru ei, în special în domeniul relațiilor de parteneriat