MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Legea pensiilor dezavantajează contribuțiile la pensiile private

Distribuie

Noua lege a pensiilor, detaliată de către președintele PSD Liviu Dragnea aseară și postată pe site-ul Ministerului Muncii pentru consultare publică, îi dezavantajează pe cei care contribuie la sistemele de pensii private.

Mai exact, pensiile se ”corectează” cu mărimea contribuției.

Reamintim, mai mulți oficiali anunțau în urmă cu câteva luni că Pilonul II de pensii, în care s-au acumulat 42 de miliarde de lei, va fi opțional.

Revenind la legea pensiilor, aceasta detaliază la articolul 87 modul în care se calculează punctele de pensie, dar și cum se fac ”corecțiile”:

”Art. 87 – (1) Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia.

(2) Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

(3) Pentru perioadele ulterioare intrării în vigoare a prezentei legi, punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la  fundamentarea bugetuluiasigurărilor sociale de stat din anul respectiv.

(4) În situaţia asiguraţilor care, în aceeaşi perioadă de timp, pe lângă veniturile de natura celor prevăzute de Codul fiscal pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, dovedesc şi venituri asigurate în baza unui contract de asigurare facultativă, la determinarea punctajului lunar se au în vedere veniturile lunare asigurate cumulate.

(5) La calcularea punctajelor anuale și a punctajului lunar se utilizează 5 zecimale.

(6) În situaţia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condiţiile prezentei legi se corectează cu raportul dintre cota de contribuţie de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii de către asigurat, prevăzută de Codul fiscal, din care s-a dedus cota de contribuţie aferentă fondului de pensii administrat privat şi cota de contribuţie prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale”

Impact de 125 de miliarde de lei

Potrivit proeictului făcut public, punctul de pensie va fi 1.265 de lei în 2019 și 1.775 în 2020, urmând ca din 2021 să ajungă la 1.875 lei.

Legea pensiilor ar urma să se aplice din 2021, când se va schimba modul de calcul. Potrivit lui Liviu Dragnea, impactul va fi de 125 de miliarde de lei în 2021.

 

Citește mai multe despre legea pensiilor, pensii, Pensii private și pilonul II pe Libertatea.

Comentarii