Relatarea Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 829
Casa Albă: Permisiunea de a lovi Rusia cu arme din SUA nu se aplică doar regiunii Harkov
Michael Carpenter, directorul pentru Afaceri Europene al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a declarat, într-un interviu pentru radiodifuzorul ucrainean TSN, citat de Ukrainska Pravda, că decizia Statelor Unite de a permite Kievului să lovească cu arme americane pe teritoriul Rusiei nu se aplică doar regiunii Harkov, ci și pentru Sumîi
Carpenter a menționat că, „din motive de securitate operațională“ nu poate dezvălui detaliile condițiilor în care Ucraina poate lansa lovituri pe teritoriul rus.
Cu toate acestea, el a confirmat la o întrebare clarificatoare că este vorba nu numai despre teritoriile din apropierea regiunii Harkov, ci și a regiunii Sumîi.
„Acest lucru este valabil pentru întreaga regiune din nordul Ucrainei, unde forțele ruse bombardează constant. Anterior, puteau să tragă de acolo relativ în siguranță, dar, acum, forțele ucrainene pot folosi muniția și armele noastre”, a spus reprezentantul Consiliului de Securitate Națională al SUA.
Carpenter a refuzat să spună dacă decizia Washingtonului s-ar putea extinde și la alte teritorii ruse.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_ca50676747c845d75621cdabd6101b94.jpg)
„Deocamdată, aceste recomandări se referă la granița de nord din regiunile Harkov și Sumîi, unde forțele ruse trag asupra Ucrainei”, a insistat el.
Turcia susține continuarea ajutorului pentru Ucraina, dar nu vrea ca NATO „să participe la război”
Turcia sprijină în continuare Ucraina, dar implicarea NATO în război „riscă să ducă la o extindere regională” a conflictului, a atras atenția vineri, 31 mai, ministrul de externe turc Hakan Fidan, la sfârşitul reuniunii informale a şefilor de diplomaţii din Alianţa nord-atlantică desfăşurate la Praga.
Mai multe detalii: Turcia susține continuarea ajutorului pentru Ucraina, dar nu vrea ca NATO „să participe la război”, spune şeful diplomaţiei turce
Varșovia se oferă să antreneze o unitate de ucraineni recrutați în Polonia
Polonia este pregătită să antreneze unități ucrainene pe teritoriul său și să nu-și trimită proprii instructori, a spus ministrul de externe Radoslaw Sikorski, citat de agenția PAP.
Sikorsky a explicat că Polonia a luat în considerare cererea Ucrainei privind posibilitatea de a-și trimite instructorii implicați în pregătirea armatei ucrainene direct pe teritoriul Ucrainei, „dar am ajuns la concluzia că ar fi mai sigur și mai eficient să antrenăm aici o unitate ucraineană formată din ucraineni din Polonia care urmează să fie mobilizați în armata ucraineană. Ar fi o modalitate mai eficientă de a ajuta Ucraina”
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c001a935ee3971f53376c9297ff82438.jpg)
Un nou schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia, primul din 8 februarie
Ministerul Apărării de la Moscova a raportat că 75 de militari ruși s-au întors din captivitate. Acesta este primul schimb din 8 februarie și a fost mediat de Emiratele Arabe Unite, notează publicația rusă Kommersant.
După cum a clarificat președintele ucrainean, printre cei care au fost returnați s-au numărat soldați, sergenți și ofițeri ai armatei, ai Serviciului Național de Securitate al Ucrainei și 4 civili.
Pe de altă parte, Șamsail Saraliev, deputat al Dumei de Stat de la Moscova, a precizat că a fost făcut și un schimb de victime: partea rusă a primit 45 de cadavre. Ucraina – 212.
Ministrul ucrainean al justiției: Deținuții care au dorit să se alăture armatei vor ajunge pe front în două luni
Prizonierii care și-au exprimat dorința de a se alătura forțelor armate vor ajunge pe front în două luni, scrie agenția Reuters, care îl citează ministrul ucrainean al Justiției, Denis Maliuska.
Ministrul a dezvăluit, anterior, că instanţele ucrainene au aprobat deja cererile a peste 600 de deţinuţi ucraineni de a semna un contract cu armata pentru a fi eliberaţi din închisoare înainte de executarea integrală a pedepsei. Aceşti noi recruţi primesc în prezent pregătire militară pentru a putea fi trimişi la luptă.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_56a894cf6831afcaebba4ece98565835.jpg)
Pe 22 mai, un tribunal ucrainean a ordonat eliberarea primilor deținuți care vor lupta pe front.
Doar prizonierii cu mai puțin de trei ani de pedeapsă pot aplica pentru a se înrola, o mișcare menită să sporească numărul de trupe ucrainene care luptă pe linia frontului.
Deținuților mobilizați din Ucraina li se acordă eliberare condiționată, nu grațiere, așa cum a fost cazul în Rusia.
Ucraina a interzis recrutarea infractorilor găsiți vinovați de violență sexuală, crimă multiplă sau corupție gravă.
Anthony Blinken a confirmat acordul SUA pentru ca Ucraina să lovească ținte din Rusia cu arme americane
Secretarul de stat Anthony Blinken a confirmat, vineri, 31 mai, în marja reuniunii miniștrilor de externe din NATO, că administrația Biden a dat Kievului permisiunea să lovească ținte militare rusești cu arme americane, transmite radiodifuzorul ucrainean Suspilne.
Mai multe detalii: Secretarul de stat Anthony Blinken a confirmat acordul SUA pentru ca Ucraina să lovească ținte din Rusia cu arme americane: „Președintele a aprobat”
Wall Street Journal: SUA au permis Ucrainei să folosească doar HIMARS, GMLRS și artileria pentru a lovi Rusia
SUA au permis Ucrainei să folosească sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS, muniția ghidată GMLRS și artileria pentru lovituri pe teritoriul Federației Ruse, de unde „inamicul” atacă regiunea Harkov. Cu toate acestea, relatează Wall Street Journal, această permisiune nu se extinde și la utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune ATACMS.
Aria redusă a utilizării armelor americane este o încercare a administrației Biden de a ajuta Ucraina să se apere mai bine împotriva ofensivei Rusiei în regiunea Harkov, limitând în același timp riscul escaladării conflictului într-o confruntare directă între Washington și Moscova. subliniază publicația.
Pe de altă parte, Ucraina nu are încă informații dacă partenerii săi vor impune vreo restricție privind utilizarea avioanelor de luptă F-16 pentru lovituri pe teritoriul Rusiei, a declarat președintele Volodimir Zelenski la o conferință de presă la Stockholm, vineri, după summitul Ucraina-Europa de Nord, relatează Ukrainska Pravda.
„Veștile bune sunt că le vom avea și o să avem unele dintre ele anul acesta. Sunt suficiente? Nu. Vor fi prea multe? Nu. Nu vor fi suficiente ei să aibă egalitate pe cer cu ruşii. Nu știu dacă vor exista restricții privind utilizarea acestor aeronave pe cerul rusesc. Vom vedea. Cred că folosirea oricăror arme occidentale pe teritoriul Rusiei este o chestiune de timp”, a declarat Zelenski.
Ministrul de Externe al Danemarcei, Lars Lücke Rasmussen, a anunțat, anterior, că Ucraina va putea folosi avioane de luptă daneze F-16 pentru a lovi ținte militare în Rusia.
Iar premierul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat, zilele trecute, că Ucraina va putea folosi avioanele de luptă F-16 transferate de țara sa.
Ziarul britanic Evening Standard a susținut, pe 10 mai, citând o „sursă militară de rang înalt”, că Ucraina va primi primele avioane de luptă F-16, în câteva săptămâni.
6 morți în urma atacului rusesc de la Harkov
Numărul persoanelor ucise în urma atacului rusesc cu rachete asupra unei clădiri rezidențiale din Harkov a crescut la 6, transmite Ukrainska Pravda, care citează autoritățile locale.
În noaptea de 30 spre 31 mai, trupele ruse au tras 5 rachete ghidate S-300/S-400 din regiunea Belgorod, iar o clădire rezidențială cu 5 etaje din Harkov a fost distrusă. Pe lângă morți, 25 de persoane au fost rănite. 2 în stare gravă.
Steven Seagal, decorat cu „Ordinul Prietenei”, promovează din nou propaganda Kremlinului pe tema Ucrainei
Actorul american Steven Seagal, un susținător al agresiunii militare împotriva Ucrainei, a fost decorat cu „Ordinul Prieteniei” de către președintele rus Vladimir Putin în cadrul unei ceremonii organizate joi la Kremlin.
The Huffington Post observă că actorul american a ținut un nou discurs de propagandă cu ocazia ceremoniei de joi, susținând, printre altele, că războiul din Ucraina a fost „declanșat și finanțat de Occident”, asta deși Vladimir Putin a ordonat invazia, iar Vestul nu a făcut decât să sprijine țara agresată pentru a nu fi ocupată de Rusia.
Într-o tiradă bizară, specifică Kremlinului, el a acuzat Ucraina de toate formele de trafic – persoane, organe, droguri etc. -, de dezvoltarea unor laboratoare biologice și de îmbrățișarea „nazismului”. Ucraina spune la rândul ei despre Putin că a instaurat în Rusia un regim cu elemente fasciste. Acest regim are și un termen: „ruscism”.
Mai multe detalii: Vladimir Putin l-a decorat pe Steven Seagal. Actorul american, elogios cu liderul rus: „Spectaculoasa, strălucitoarea conducere a președintelui nostru”
Antony Blinken anunță un sprijin „foarte solid” pentru Ucraina cu ocazia summitului NATO de la Washington
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat vineri că la summitul NATO programat pe 9-11 iulie la Washington va fi aprobat un pachet de sprijin „foarte solid” pentru Ucraina, informează agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.
„Veţi vedea şi un pachet foarte solid pentru Ucraina şi acesta va fi şi un element al summitului”, a spus Antony Blinken în prezenţa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, înainte de începerea sesiunii de lucru a reuniunii informale a miniştrilor de externe ai alianţei care se încheie vineri la Praga, capitala Cehiei.
Este de aşteptat ca pachetul de sprijin pentru Ucraina, care va fi aprobat la summitul de la Washington, să acorde organizaţiei transatlantice un rol mai mare în coordonarea aprovizionării cu echipamente şi instruire militară, notează EFE.
Mai multe detalii: Antony Blinken anunță un sprijin „foarte solid” pentru Ucraina cu ocazia summitului NATO de la Washington
Ucraina susține că a trimis pe front roboți care luptă împotriva trupelor lui Putin
Ucraina a trimis pe front o „nouă armată”, formată nu din militari în carne și oase, ci din soldați din metal și siliciu, a confirmat, pentru publicația britanică Metro, Ivan Stupak, fost ofițer în Serviciul de Securitate al Ucrainei, consilier al Comisiei Naționale de Securitate, Apărare și Informații a Radei de la Kiev.
Echipele de robotică la sol vor ajuta trupele, devastate de epuizarea fizică și psihologică și uneori incapabile să se rotească. Vor oferi sprijin logistic, de recunoaștere pe câmpul de luptă sau chiar luptă directă.
Mai multe detalii: Ucraina susține că a trimis pe front roboți care luptă împotriva trupelor lui Putin: „Am căutat soluții să suplinim diferența de personal”
Viktor Orban: „NATO se apropie de război”
Premierul Ungariei Viktor Orban a comparat planurile NATO de a se implica mai mult în războiul din Ucraina cu un pompier care încearcă să stingă un incendiu cu un aruncător de flăcări, relatează Reuters.
NATO „se apropie de război” în fiecare săptămână, a declarat Orban la radioul de stat ungar, în timp ce miniștrii de externe ai alianței s-au întâlnit în capitala Cehiei pentru a discuta despre ajutorul militar acordat Ucrainei.
Orban a mai spus că negocierile referitoare la trimiterea de instructori militari francezi în Ucraina și de a permite armatei ucrainene să folosească arme occidentale pentru a ataca ținte rusești sunt idei „îngrijorătoare”.
Mai multe detalii: Viktor Orban: „NATO se apropie de război. E ca un pompier care vrea să stingă incendiul cu un aruncător de flăcări”
Kievul revendică atacuri asupra logisticii militare ruse din Krasnodar
Forțele de apărare din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) au desfășurat timp de câteva zile operațiuni împotriva unor obiective de logistică folosite de armata rusă în regiunea Krasnodar, relatează Zerkalo Nedeli.
Potrivit SBU, obiectivul operațiunii a fost distrugerea unor mijloace de aprovizionare ale forțelor de ocupație din peninsula Crimeea, anexată de Moscova în martie 2014.
Astfel, forțele SBU au atacat feriboturi, depozite de petrol și substații electrice care furnizează curent Crimeei. Una dintre ținte a fost portul Kavkaz.
„Lovitura asupra terminalului petrolier din zona portului Kavkaz a fost efectuată cu mai multe rachete fabricate în Ucraina, lansate din complexul de coastă Neptun”, se arată într-un mesaj transmis de Statul Major al armatei ucrainene.
„Operațiunea a fost realizată în coordonare cu alte unități ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei”, a mai transmis Statul Major.
Pagubele sunt în curs de evaluare, dar unele dintre ele sunt vizibile din satelit, susține partea ucraineană.
Ministrul Apărării Guido Crosetto invocă Constituția pentru a nu permite Ucrainei să folosească arme italiene pe teritoriul Rusiei
Constituţia Italiei interzice guvernului condus de Giorgia Meloni să permită Kievului să folosească armele pe care i le furnizează împotriva unor ţinte pe teritoriul Rusiei, a declarat vineri ministrul apărării, Guido Crosetto, citat de agenţia ANSA, preluată de Agerpres.
„Fiecare stat are propriile sale legi, propria sa Constituţie”, a declarat Crosetto la conferinţa naţională Tineri Antreprenori a Confindustria, desfăşurată la Rapallo.
„Articolul 11 al Constituţiei noastre ne impune limite în ce priveşte folosirea armelor pe care le dăm Ucrainei. Ele trebuie folosite pentru apărarea Ucrainei, ceea ce include lovirea ruşilor în Ucraina, dar nu pot fi utilizate pe teritoriul unei alte ţări”, a afirmat ministrul apărării.
„Aceasta este opinia mea şi ea este împărtăşită de premier şi de ministrul (de externe Antonio) Tajani”, a adăugat el.
Condițiile puse Ucrainei pentru a folosi arme occidentale în teritoriul Rusiei
Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale a Ucrainei, Serhii Nikiforov, a confirmat că Washingtonul a permis Kievului să folosească arme occidentale împotriva unor ținte din teritoriul recunoscut internațional al Rusiei, dar cu anumite condiții, transmite Zerkalo Nedeli.
Potrivit lui Nikiforov, armele americane pot fi utilizate doar pentru respingerea ofensivei transfrontaliere lansate de ruși, pe 10 mai, împotriva regiunii Harkov. Ucrainenii pot folosi sistemele Himars pentru a viza atât posturile de comandă, cât și concentrările de trupe rusești. În schimb, Ucraina nu are permisiunea să recurgă la sistemele cu rază lungă de acțiune ATACMS împotriva unor ținte din teritoriul Rusiei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut aceste restricții într-un interviu acordat pentru ziarul britanic The Guardian. În pofida permisiunii obținute din partea SUA, șeful statului ucrainean insistă ca președintele Joe Biden să renunțe la teama legată de posibilitatea „escaladării” nucleare din partea Rusiei și să aprobe folosirea unor arme mai „puternice”, cum ar fi ATACMS.
Mai multe detalii: Condițiile puse Ucrainei pentru a folosi arme occidentale în teritoriul Rusiei. Volodimir Zelenski vrea arme mai „puternice”
Un nou schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia
Ucraina şi Rusia au anunţat vineri că au făcut un nou schimb de 75 de prizonieri de război din fiecare tabără, una din puţinele zone în care cele două ţări au cooperat de la începutul conflictului, relatează France-Presse şi Reuters, potrivit Agerpres.
„În urma unui proces de negociere, 75 de militari ruşi care s-au aflat în pericol de moarte în captivitate au fost repatriaţi de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev. În schimb, au fost predaţi 75 de prizonieri de război din armata ucraineană”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării.
La rândul său, Volodimir Zelenski a anunţat vineri că 75 de prizonieri de război ucraineni s-au reîntors acasă din Rusia, notează Reuters.
Zelenski a declarat că schimbul a inclus patru civili ucraineni, în timp ce restul erau membri ai Forţelor Armate, Gărzii Naţionale şi Serviciului de Grăniceri ale Ucrainei.
Al treilea summit Ucraina – Europa de Nord. Acord de securitate între Ucraina și Suedia
Volodimir Zelenski se află vineri la Stockholm pentru summitul Ucraina – Europa de Nord și semnarea a trei acorduri bilaterale de securitate, mai ales cu Suedia.
„Principalele noastre priorităţi constau în a garanta sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina, proiecte comune în domeniul industriei de apărare şi arme pentru luptătorii noştri, precum şi eforturi la nivel mondial pentru a forţa Rusia să facă pace”, a declarat Zelenski în contextul vizitei sale în capitala Suediei.
La Stockholm, președintele ucrainean se întâlnește cu prim-miniştrii suedez, danez, norvegian şi islandez, şi cu omologul său finlandez, toţi reprezentând state NATO susţinătoare ferme ale Ucrainei.
Ucraina a semnat deja acorduri de securitate pe zece ani cu Danemarca, în februarie, şi cu Finlanda, în aprilie, transmite Agerpres, citând France-Presse și Reuters.
„Are dreptul să se apere”. Berlinul a permis Kievului să folosească arme germane împotriva unor ținte militare din Rusia
Berlinul a permis Kievului să recurgă la armele primite din partea Germaniei pentru atacuri împotriva unor ținte militare din teritoriul recunoscut internațional al Rusiei, dezvăluie Tagesschau, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.
„Suntem convinși că, în conformitate cu legislația internațională, Ucraina are dreptul să se apăre de aceste atacuri (din regiunea Harkov – n.r). Pentru a face acest lucru, poate folosi și armele puse la dispoziție în acest scop, (…) inclusiv și cele furnizate de noi”, a declarat Hebestreit, potrivit sursei citate.
Ziarul german Der Spiegel relatează că permisiunea a fost aprobată doar pentru atacuri asupra țintelor militare din teritoriul rus implicate în ofensiva transfrontalieră împotriva regiunii Harkov, lansată de Moscova în data de 10 mai.
Mai multe detalii: „Are dreptul să se apere”. Berlinul a permis Kievului să folosească arme germane împotriva unor ținte militare din Rusia
Reacțiile oficialilor ruși după ce Biden a acceptat ca Ucraina să folosească arme americane pentru a lovi ținte din Rusia
Ucraina și aliații săi din NATO „vor primi un răspuns de o asemenea forță distructivă încât Alianța însăși pur și simplu nu va putea rezista să nu fie atrasă în conflict”, a reacționat vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.
Potrivit lui Medvedev, Rusia va distruge „toate echipamentele lor militare și specialiștii care luptă împotriva noastră (…) în cazul în care se vor efectua atacuri asupra teritoriului rusesc”.
Mai multe detalii: Reacțiile oficialilor ruși după ce Biden a acceptat ca Ucraina să folosească arme americane pentru a lovi ținte din Rusia
Justificarea Parisului pentru permisiunea dată Kievului de a folosi arme franceze împotriva unor ținte din Rusia: Moscova a creat „acest risc”
Ucraina are dreptul să riposteze”, în numele „legitimei apărări”, împotriva unor ținte militare din Rusia, inclusiv cu arme occidentale, spune ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu.
Într-un interviu acordat pentru France Info, Lecornu a precizat că, de la începutul invaziei la scară largă din Ucraina, Rusia și-a modificat strategia militară, de exemplu cu ofensive nu doar asupra frontului, ci şi pentru a distruge infrastructura, în special cea energetică.
Dacă, inițial, rușii lansau bombardamente în principal din teritoriile ucrainene ocupate, acum atacă tot mai mult de la instalaţii militare din Rusia, a explicat ministrul francez, citat de agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.
Ținând cont de noile realități, Sebastien Lecornu a subliniat că, potrivit dreptului internaţional al războiului, „Ucraina are dreptul să riposteze” împotriva acestei agresiuni.
Mai multe detalii: Justificarea Parisului pentru permisiunea dată Kievului de a folosi arme franceze împotriva unor ținte din Rusia: Moscova a creat „acest risc”
Jens Stoltenberg: „Ucraina trebuie să fie capabilă să-şi apere teritoriul, vizând rachetele care sunt lansate din interiorul Rusiei”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat vineri încrederea că atacurile lansate de Ucraina împotriva ţintelor de pe teritoriul Rusiei cu ajutorul armelor donate de Occident vor fi în conformitate cu dreptul internaţional şi responsabile, transmite Agerpres, care preia EFE. Reacţia oficialului NATO vine după ce Statele Unite au acordat Ucrainei permisiunea de a ataca ţinte din Rusia.
Mai multe detalii: Jens Stoltenberg: „Ucraina trebuie să fie capabilă să-şi apere teritoriul, vizând rachetele care sunt lansate din interiorul Rusiei”
Tisa, râul morții pentru 33 de ucraineni care au fugit de război
Râul Tisa este graniță naturală între Ucraina și România, iar cel puțin 33 de persoane s-au înecat de la începutul războiului, în încercarea de a fugi de război şi mobilizare, scrie The Economist. Unul dintre cei care au reuşit să traverseze au povestit pentru sursa citată că a plătit unei călăuze suma de 5.000 de dolari pentru a-l ajuta să treacă graniţa.
Mai multe detalii: Tisa, râul morții pentru 33 de ucraineni care au fugit de război și-au încercat să traverseze în România
China nu va participa la conferința de pace pentru Ucraina
Reprezentanții Chinei nu vor fi prezenți pe 15-16 iunie la conferința de pace pentru Ucraina, găzduită de Elveția, relatează Reuters, care citează patru surse care cunosc în mod direct subiectul.
Trei dintre surse au precizat că refuzul Beijingului are legătură cu faptul că nu au fost îndeplinite condițiile de participare, precum prezența Rusiei.
Mai multe detalii: China nu va participa la conferința de pace pentru Ucraina care va avea loc în iunie, în Elveția, anunță Reuters
Rusia a folosit rachete nord-coreene pentru a lovi Ucraina, susţin oficialii serviciilor secrete americane
Serviciul de informații al armatei americane a raportat că Rusia a folosit rachete balistice nord-coreene pentru a lovi Ucraina, relatează The Kyiv Independent.
Această concluzie a fost trasă după ce au fost comparate resturile de rachete găsite la Harkov, la 2 ianuarie, cu imagini din mass-media de stat nord-coreeană, observându-se similitudini în ceea ce privește componentele specifice ale rachetelor.
Experții ONU au confirmat că resturile provin de la o rachetă nord-coreeană Hwasong-11, ceea ce indică faptul că Rusia a încălcat embargoul în vigoare asupra armelor.
Rusia și Coreea de Nord și-au intensificat recent cooperarea militară, Rusia primind rachete și muniții în schimbul tehnologiei sale de sateliți și rachete.
Reprezentanții SUA și-au exprimat îngrijorarea că această alianță l-ar putea încuraja pe liderul nord-coreean Kim Jong Un să intensifice amenințările la adresa Coreei de Sud și că alte țări și-ar putea exprima interesul pentru armele nord-coreene.
Trei morţi şi 16 răniţi în lovituri ruseşti la Harkov, anunţă guvernatorul regiunii
Trei persoane au murit şi 16 au fost rănite în lovituri ruseşti în oraşul Harkov (nord-est), al doilea ca mărime din Ucraina, a anunţat vineri guvernatorul regiunii, Oleh Sinehubov, relatează AFP, citată de Agerpres.
„Inamicul a recurs din nou la tactica dublei lovituri, în timp ce medicii, salvatorii şi forţele de ordine erau deja la faţa locului”, a adăugat Sinehubov, afirmând că printre răniţi se numără şi un medic urgentist.
Potrivit primelor elemente, două rachete S-300 au fost lansate asupra cartierului Novobavarski, vizând „exclusiv infrastructura civilă”, a precizat guvernatorul.
Acest atac vine după bombardarea, pe 25 mai, a unui hipermarket din Harkov care a făcut 19 morţi.
Harkov este ţinta aproape zilnică a bombardamentelor care vin în principal de pe teritoriul rus.
La începutul lui mai, Rusia a lansat o ofensivă în regiune şi câştigă teren în faţa unei armate ucrainene aflate în dificultate.
Preşedintele american, Joe Biden, care a refuzat să facă acest lucru până în prezent, a dat undă verde Ucrainei să lovească ţinte pe teritoriul rusesc, în regiunea Harkov, în anumite condiţii, a indicat joi un responsabil american.
Acest responsabil, sub protecţia anonimatului, a adăugat că Statele Unite continuă să se opună atacurilor ucrainene în adâncimea teritoriului rus.
Atac cu rachete asupra Kievului
Un atac cu rachete ruseşti asupra Kievului a provocat, vineri dimineaţă devreme, un incendiu într-o clădire nerezidenţială, a declarat şeful administraţiei militare din capitala ucraineană, transmite Reuters, preluat de News.ro.
Toate rachetele au fost distruse înainte de a ajunge în oraş, a declarat Serhiy Popko, şeful administraţiei militare din Kiev, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Un incendiu a izbucnit într-o clădire nerezidenţială din cartierul Holosiivskyi din oraş, ca urmare a căderii unor resturi, a precizat Popko. Potrivit informaţiilor preliminare, nu s-au înregistrat răniţi.
Dimensiunea atacului nu a fost imediat clară. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei cu privire la atac. Moscova neagă că a vizat civili în războiul care a ucis mii de oameni din februarie 2022, când Rusia a lansat invazia sa la scară largă asupra Ucrainei.
Germania anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina: Armament în valoare de 500 de milioane de euro
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunţat joi că ţara sa va acorda Ucrainei un nou pachet de armament, în valoare de 500 de milioane de euro, transmite dpa.
Pistorius a făcut anunţul la Odessa, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Rustem Umerov pentru a discuta necesităţile militare ale Kievului.
El a precizat că este vorba de un număr mare de rachete IRIS-T SLM cu rază medie de acţiune, pentru sistemele de apărare antiaeriană, şi de un număr mai redus de rachete SLS, cu rază de acţiune mai scurtă. De asemenea, Germania va dota Ucraina cu drone de recunoaştere şi de luptă în Marea Neagră şi cu piese de schimb de care este nevoie urgentă, cum ar fi ţevi pentru artilerie şi motoare pentru tancurile germane Leopard. Se adaugă un milion de gloanţe pentru armamentul de infanterie.
Unele din aceste materiale sunt deja pe punctul de a fi livrate, a adăugat Pistorius. Din 2025, vor fi trimise şi 18 obuziere moderne, pe roţi.
Germania va finanţa şi cursuri de pregătire industrială pentru cetăţenii ucraineni.
Pachetul mai include fonduri pentru comunicaţii prin satelit protejate împotriva interferenţelor.
Germanii vor contribui cu câte un milion de euro la întreţinerea şi repararea a 19 tancuri Leopard A1 şi Leopart II A4, care vor fi livrate Ucrainei de Spania anul acesta.
Ucraina a lovit în total 4 nave rusești de patrulare rusești în Crimeea, noaptea trecută
Dronele navale ucrainene Magura 5V au avariat alte două ambarcațiuni de patrulare rusești în Crimeea ocupată, în atacul din noaptea de 30 mai, ridicând numărul total la patru, a anunțat serviciul de informații militare al Ucrainei (HUR).
Anterior, HUR a anunțat că două bărci de patrulare ale modelului KS-701 Tunets (Tuna) au fost distruse în atac.
„Ocupanții au folosit aceste nave pentru logistică și pentru patrulare în apele din apropierea peninsulei ocupate”, a spus HUR. Agenția a spus că unitatea sa din Grupul 13 a atacat un depozit de bărci cu drone navale în golful Vuzka, care se află în orașul Chornomorske de pe coasta de vest a Crimeei.
În același timp, autoritățile ruse au susținut că un atac cu rachete ucrainene a avariat două feriboturi de transport în orașul-port Kerci, din estul Crimeei.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_ef10a2af90518bd2de0ff48a8df75587.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_60a7d7abcef5591882eff2969c006e12.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_22f86e1628e1a4d395afee7af9020568.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_8850f222472416c9633f2423edb0220f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_b7c23fecdcefe56e0885565fe909e326.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_153a2471fe508566f1a11db79855a5e1.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_e3e2963a4b584bdad8f4846234a1ebfd.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_bdb291717f092a97a1fa5e16881be2a6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_2cc2f07ba0a9e3ebb0bb94d18642fdcc.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_90a5836c3def388e589f1ecd977038a5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_ad296b5b37d0aa2737e6b29caca2bb0b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_8d5c7a8e444aa457fd174719e8afdcfe.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/115_34c917340766fcb215347afadd7258b1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_df7e8f4c0d1502fc5f0f9b16fb813e7b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_2576ea64fa326e0d9e2269790ec33c67.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_45dbefa9847b653c38fe7dc1796de5bd.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_9dd9f7807791469a90b054609b6b958f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_9e767df6dc18cb5704a0abe9b642a22a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_0f6201194691fe333e31f7d46e398205.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_f908da1961b1ee907a41ccd29ae80a33.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_78db589cbe0c4b14a997ddbbd04367c6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_ebca9710cae5951c17d4d9ae48c863b4.jpg)
Alex.59 01.06.2024, 15:03
Război în Ucraina, ziua 828... 😐
iugavirgil 31.05.2024, 08:23
fiecare parte foloseste propaganda dezinformarii , atacuri multiple dar pagube minore .
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.